Τεχνητή Νοημοσύνη: Πώς τα ρομπότ γίνονται «έξυπνα»

Τεχνητή Νοημοσύνη: Πώς τα ρομπότ γίνονται «έξυπνα»

Πίσω στις αρχές της δεκαετίας του 1960 ο βραχίονας Unimate του ενός τόνου, το πρώτο βιομηχανικό ρομπότ της ιστορίας, βρήκε τη θέση του στο «πάτωμα» του εργοστασίου της General Motors. Χοντροκομμένο, μεν, τεχνολογικό θαύμα για την εποχή του, δε, μπορούσε να συγκρατεί, να συγκολλά, να τρυπά και να βάφει μεταλλικά κομμάτια. Όλες οι εντολές ήταν «γραμμένες» και αποθηκευμένες σε ένα σκληρό δίσκο με μαγνητικό τύμπανο.

Σχεδόν 60 χρόνια μετά και το τοπίο της σύγχρονης ρομποτικής έχει αλλάξει δραματικά, σε σημείο που τα ρομπότ αναμένεται να αφήσουν τους σιδερένιους κλωβούς ασφαλείας, για να συνεργαστούν με τους ανθρώπους,

Πρόσφατη έρευνα αποκαλύπτει ότι η παγκόσμια αγορά ρομπότ με Τεχνητή Νοημοσύνη θα φτάσει τα 21, 4 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2026, καταγράφοντας εντυπωσιακό ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 25,4%. Η χρήση προηγμένων αλγορίθμων θα επιτρέψει στις μηχανές να εκτελούν πιο αποτελεσματικά επαναλαμβανόμενες εργασίες χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση και να εδραιώνουν επικοινωνία με άλλα ρομπότ και ανθρώπους.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα ρομπότ αποδεικνύονται πιο αποτελεσματικά και ταυτόχρονα πιο οικονομικά, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Ειδικά οι βιομηχανίες, για τις οποίες το κόστος εργασίας είναι από τα υψηλότερα μεταξύ των επιχειρήσεων, υιοθετούν όλο και συχνότερα ρομπότ με Τεχνητή Νοημοσύνη. Σε αυτό το πλαίσιο, η εμφάνιση νέων εργαλείων ανάλυσης Μεγάλων Δεδομένων αναμένεται επίσης να συμβάλει στην ανάπτυξη της συγκεκριμένης αγοράς στο μέλλον.

Παρά τους εύλογους φόβους που συνοδεύουν αυτή την εξέλιξη, οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο συνδυασμός Τεχνητής Νοημοσύνης και ρομποτικής μπορεί επίσης να ενισχύσει τις δυνατότητες των εργαζομένων, καθώς τα ρομπότ θα αναλάβουν τις επαναλαμβανόμενες, βαρετές και συχνά επικίνδυνες εργασίες, αφήνοντας χώρο για πιο δημιουργικές αποστολές στους ανθρώπους. Στο πλαίσιο αυτό θα απαιτηθεί, όμως, επανακατάρτιση των εργαζομένων, με νέες δεξιότητες και γνώσεις.

Σε γενικές γραμμές τα βιομηχανικά ρομπότ του αύριο θα χρειάζονται να δουν μόνο μία φορά την εκτέλεση κάποιας εργασίας για να την κάνουν κτήμα τους. Ενώ αυτή η τεχνολογία απέχει ακόμα αρκετά, τα σημερινά συστήματα είναι ήδη εξαιρετικά αποδοτικά ώστε να αποτελούν πολλαπλασιαστή ισχύος για κάθε βιομηχανία.

Σε βάθος χρόνου, πάντως, τα λεγόμενα συνεργατικά ρομπότ (cobots) θεωρείται ότι θα αποτελέσουν το όχημα από την τέταρτη στην πέμπτη Βιομηχανική Επανάσταση. Το Industry 5.0 θα εκμεταλλευτεί τα οφέλη της αυξημένης αυτοματοποίησης, κάτι που θα εδραιωθεί ως αποτέλεσμα του Industry 4.0, επαναφέρoντας τους ανθρώπους πίσω στις γραμμές παραγωγής.

Ενώ η τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με τη συνέπεια της ροής εργασιών σε επαναλαμβανόμενα καθήκοντα, κάτι το οποίο δεν απαιτεί υποχρεωτικά την παρουσία ανθρώπων, τo Industry 5.0 θα στηριχτεί, θεωρητικά, στον συνδυασμό εργαζόμενων υψηλής εξειδίκευσης και συνεργατικών ρομπότ, συνδυασμός που θεωρείται απαραίτητος για τη δημιουργία εξατομικευμένων προϊόντων και υπηρεσιών.