Ταξιδιωτική «ελευθερία» από τον Ιούνιο - Έρχονται τα πιστοποιητικά εμβολιασμού

Ταξιδιωτική «ελευθερία» από τον Ιούνιο - Έρχονται τα πιστοποιητικά εμβολιασμού

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη σε ισχύ των πανευρωπαϊκών πιστοποιητικών, η οποία τοποθετείται στις πρώτες εβδομάδες μετά το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν.

Την επίσπευση της έναρξης λειτουργίας των πιστοποιητικών εμβολιασμού ανακοίνωσε η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, τονίζοντας ότι θα μπορεί να λειτουργήσει από τον Ιούνιο, προκειμένου οι Ευρωπαίοι να απολαύσουν το καλοκαίρι τους.

«Χαίρομαι που ανακοινώνω ότι οι εργασίες για να τεθεί σε λειτουργία το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό τον Ιούνιο, βρίσκονται σε καλό δρόμο. Θέλουμε οι Ευρωπαίοι να απολαύσουν ένα ασφαλές και χαλαρό καλοκαίρι», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν σε συνέντευξη Τύπου στο Πόρτο.


Ένα ακόμη βήμα που έρχεται και κουμπώνει με την πρόσφατη πρόταση της Κομισιόν για ταξιδιωτική ελευθερία σε πλήρως εμβολιασμένους. Ενόψει και της επίσημης έναρξης της τουριστικής σεζόν σε σειρά χωρών, όπως στην Ελλάδα από 15 Μαίου, η ΕΕ έχει προτείνει να επιτρέπεται η είσοδος στην ΕΕ για τουριστικά ταξίδια όχι μόνο για εκείνους που προέρχονται από χώρες με καλή επιδημιολογική κατάσταση, αλλά και για όσους έχουν λάβει την τελευταία δόση εμβολίου εγκεκριμένου από την ΕΕ.

Τα παραπάνω έρχονται σε μια κρίσιμη συγκυρία για το άνοιγμα σε μια εβδομάδα του τουρισμού, το οποίο «κουμπώνει» με την πρεμιέρα από τις 14 Μαίου για τα μουσεία, ενώ από σήμερα άνοιξαν οι οργανωμένες παραλίες και ενώ οι τάσεις, με βάση τις μέχρι τώρα κρατήσεις, εκπέμπουν αισιόδοξα μηνύματα, όπως προκύπτουν από πρόσφατες έρευνες.

Στοιχεία της έρευνας της Forward Keys που αναλύει τα trends του τουρισμού και των προορισμών, δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι φέτος ένας από τους πιο hot τουριστικούς προορισμούς. Στην κορυφή της σχετικής λίστας βρίσκεται η Μύκονος, με τις κρατήσεις να αγγίζουν το 54,9% του 2019, έπεται η Ibiza με 49,2% και την πρώτη τριάδα συμπληρώνουν τα Χανιά με το 48,9% της τουριστικής κίνησης.

Στις υπόλοιπες επτά θέσεις βρίσκονται άλλες πέντε ελληνικές πόλεις. Ειδικότερα η Σαντορίνη θα καταφέρει να προσελκύσει το 48,1% των τουριστών του 2019, η Κέρκυρα το 47,5%, η Θεσσαλονίκη το 43,7%, το Ηράκλειο Κρήτης το 36,6% και η Αθήνα το 33,2%.

Πρόκειται στην ουσία για την πρώτη ακριβή εκτίμηση των κρατήσεων που αναμένεται να λάβουν χώρα φέτος στη χώρα μας συγκριτικά με την κίνηση που παρατηρήθηκε πριν την πανδημία και ειδικότερα το 2019.

Τη δεκάδα συμπληρώνουν η Faro στην Πορτογαλία που θα προσελκύσει το 32,8% της τουριστικής κίνησης και η Mallorca στην Ισπανία που θα καλύψει το 41,2% της τουριστικής κίνησης του 2019.

Τα στοιχεία του πράσινου πιστοποιητικού

Σε ό,τι αφορά το πράσινο πιστοποιητικό, η Ελλάδα θα είναι μεταξύ των πρώτων χωρών που θα συμμετάσχουν στις δοκιμές που αναμένεται να ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες, ενώ εκτός από την Ελλάδα, μεταξύ των χωρών που ανήκουν στην πρώτη ομάδα, είναι η Ισπανία, η Ιταλία, η Μάλτα, η Βουλγαρία, η Εσθονία, το Λουξεμβούργο. Η Κύπρος ανήκει στο δεύτερο γκρουπ που θα προχωρήσει σε δοκιμές λίγο αργότερα.

Το έγγραφο, το οποίο μπορεί να είναι σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή, θα πιστοποιεί ότι ένα άτομο έχει εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού ή ότι έχει πρόσφατο αρνητικό τεστ ή ότι έχει αναρρώσει από τον υιό. Ωστόσο, τα πιστοποιητικά EU COVID-19 δεν θα χρησιμεύουν ούτε ως ταξιδιωτικό έγγραφο ούτε θα αποτελούν προϋπόθεση για την άσκηση του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας.
Οι κάτοχοι πιστοποιητικού EU COVID-19 δεν πρέπει να υπόκεινται σε πρόσθετους περιορισμούς ταξιδιού, όπως καραντίνα, αυτο-απομόνωση ή δοκιμές. Και προκειμένου να αποφευχθούν οι διακρίσεις εις βάρος εκείνων που δεν έχουν εμβολιαστεί και για οικονομικούς λόγους, οι χώρες της ΕΕ πρέπει να «εξασφαλίσουν καθολική, προσιτή, έγκαιρη και δωρεάν πρόσβαση σε τεστ COVID».