Ταξίδι στην «ταραχώδη» καρδιά του Γαλαξία μας - Εκεί που χάνονται τα ίχνη της ζωής

Ταξίδι στην «ταραχώδη» καρδιά του Γαλαξία μας - Εκεί που χάνονται τα ίχνη της ζωής

Ένα οικοσύστημα. Διαφορετικό από αυτά στα οποία ο όρος παραπέμπει τον κοινό νου. Ένα οικοσύστημα θηριώδους, για την ακρίβεια γενεσιουργού, δύναμης. Γεμάτο δισεκατομμύρια αστέρια, αμέτρητες μαύρες τρύπες, υπολείμματα πανάρχαιων υπερκαινοφανών και αστέρων νετρονίων.

Αυτή είναι η εικόνα που παρουσιάζει το κέντρο του Γαλαξία μας στο οποίο για πρώτη φορά κατορθώσαμε να ρίξουμε μια κλεφτή ματιά συνδυάζοντας τα αποτέλεσμα περισσότερων από δύο δεκαετιών έρευνας.

Γνωρίζουμε ότι τα κέντρα των γαλαξιών είναι εκεί όπου η δράση λαμβάνει χώρα και διαδραματίζουν τεράστιο ρόλο στην εξέλιξη ολόκληρου του γαλακτικού δίσκου. Όμως ό, τι και να έχει συμβεί το κέντρο του Γαλαξία μας είναι δύσκολο να μελετηθεί, παρά τη σχετική γειτνίαση με τη Γη, καθώς σκεπάζεται από μια πυκνή ομίχλη αερίου και σκόνης.

Ακόμα και ο… super star των διαστημικών τηλεσκοπίων, δεν είχε κατορθώσει να σπάσει το πέπλο της γαλακτικής σκόνης. Ένα διαφορετικό τηλεσκόπιο τα κατάφερε. Ο λόγος για το Chandra X-Ray της NASA, το οποίο «βλέπει» στο μήκος φωτός που εκπέμπουν οι ακτίνες Χ, αντί για το ορατό φως που συλλαμβάνουν τα μάτια μας. Οι ακτίνες Χ είναι ικανές να διαπερνούν στη σκοτεινή ομίχλη και οι εικόνες που έχουμε πια στα χέρια μας είναι  εκπληκτικές.

Οι εικόνες - ή για να είμαστε η σύνθεσή τους - αποτελείται από 370 στιγμιότυπα που ελήφθησαν τις δύο τελευταίες δεκαετίες από το Chandra X-Ray, το οποίο περιστρέφεται γύρω από τη Γη, περίπου 80.000 χιλιόμετρα μακριά.

Στην εικόνα απεικονίζονται δισεκατομμύρια αστέρια και αμέτρητες μαύρες τρύπες και σύμφωνα με τη NASA χρησιμοποιήθηκε από τους αστρονόμους ως σύστημα αναφοράς για νέα μελέτη του γαλαξιακού διαστημικού καιρού.

Το εντυπωσιακό στην υπόθεση είναι ότι ενώ τα στοιχεία συγκεντρώνονταν εδώ και μια εικοσαετία, κανείς δεν είχε βρει τον χρόνο να τα επεξεργαστεί. Έπρεπε να έρθει η τραγική πανδημία του κορονοϊού και το παρατεταμένο lockdown ώστε κάποιος να ασχοληθεί. Έτσι, ο Ντάνιελ Γουάνγκ, αστρονόμος στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης Amherst, πέρασε έναν χρόνο δουλεύοντας στη σύνθεση της τελικής εικόνας ενώ παρέμενε «εγκλωβισμένος« στο σπίτι του, μακριά από τα τρέχοντα προβλήματα του γραφείου.

Αυτό που αποκαλύφθηκε είναι ένα βίαιο, ενεργητικό οικοσύστημα στο κέντρο του γαλαξία μας, που ανοίγει νέους δρόμους στην κατανόηση μας του γαλαξιακού διαστημικού καιρού.

Το Chandra X-Ray, τέθηκε σε τροχιά το 1999, σε μία από τις τελευταίες αποστολές του διαστημικού λεωφορείου Columbia, το οποίο διαλύθηκε κατά την επανείσοδό του στη γήινη ατμόσφαιρα, μετά από καταστροφική βλάβη, σκοτώνοντας τα επτά μέλη του πληρώματος του.

NASA

Ας μην ξεχνάμε τούτο. Το σημαντικό για εμάς αλλά ασήμαντο σε κοσμολογική κλίμακα Ηλιακό Σύστημα, βρίσκεται απλά σε μια γωνιά ενός από τους σπειροειδείς βραχίονες του Γαλαξία μας. Η ανίχνευση οποιασδήποτε γαλακτικής δομής θα μας δώσει ενδείξεις για το περιβάλλον στο οποίο γεννήθηκε το Ηλιακό Σύστημα. Δηλαδή και εμείς…