Ταξίδι Μητσοτάκη στο Παρίσι στις 27 Σεπτεμβρίου-Νέα συνάντηση με Μακρόν

Ταξίδι Μητσοτάκη στο Παρίσι στις 27 Σεπτεμβρίου-Νέα συνάντηση με Μακρόν

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση ενδυνάμωσης του Ελληνογαλλικού άξονα, ο οποίος έχει αποδείξει ότι λειτουργεί με μεγάλη αποτελεσματικότητα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ταξιδέψει στις 27 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι με αφορμή την έκθεση στο Μουσείο του Λούβρου με θέμα τη Γέννηση της Σύγχρονης Ελλάδας με την ευκαιρία των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση. 

Αν το συγκεκριμένο ταξίδι γινόταν σε μία διαφορετική χρονική συγκυρία πιθανόν κανείς να μην έδινε μεγαλύτερη διάσταση. 

Η αλήθεια όμως είναι ότι δύο στοιχείο το καθιστούν ξεχωριστό: Από την μία θα είναι η δεύτερη φορά μέσα σε δέκα μέρες που Μητσοτάκης και Μακρόν θα βρεθούν από κοντά, δίνοντας μεγάλη ώθηση στην ήδη ισχυρή ελληνογαλλική συνεργασία. 

Μία συνεργασία που έχει μπει για τα καλά «στο μάτι» της Άγκυρας και έχει σφραγιστεί από την ελληνική απόφαση για αγορά έξι επιπλέον ραφάλ. Μην ξεχνάμε ότι το πρωί της Παρασκευής ο Εμανουέλ Μακρόν θα επισκεφτεί την Ελλάδα για να συμμετάσχει στις εργασίες της συνόδου κορυφής των χωρών του μεσογειακού νότου.

Από την άλλη ο Γάλλος Πρόεδρος βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος μετά τη συμφωνία ΗΠΑ, Βρετανίας, Αυστραλίας απέναντι στο Πεκίνο και την ακύρωση μεγάλης παραγγελίας γαλλικών υποβρυχίων. 

Σε ό,τι έχει να κάνει με το ταξίδι Μητσοτάκη στη Γαλλία σε δέκα μέρες από σήμερα, δεν υπάρχουν ακόμα πολλές λεπτομέρειες.  

Δεν είναι σαφές αν θα πραγματοποιηθεί κάποιο γεύμα ή διμερής συνάντηση με άλλη μορφή στο περιθώριο των εγκαινίων όμως θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι οι δύο άνδρες θα βρουν την ευκαιρία να τα πουν όπως συνέβη άλλωστε και στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν στη Μασσαλία, για τη Σύνοδο για τη Βιοποικιλότητα.

Μέχρι να φτάσει η 27η Σεπτεμβρίου, Μητσοτάκης και Μακρόν θα έχουν την ευκαιρία να τα πουν από κοντά την Παρασκευή στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος όπου και θα συναντηθούν οι ηγέτες της Μεσογείου. 

Παρότι θα είναι μαζί καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας, κανείς δεν γνωρίζει αν θα υπάρξει μέσα στο πρόγραμμα επίσημο τετ α τετ των δύο.