7ος χρόνος, ημέρα 2156η
Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου 2021

Τατάρ: Η Κύπρος πρέπει να μεταβιβαστεί στην Τουρκία - Ποτέ δεν την είχαν οι Eλληνοκύπριοι

Τατάρ: Η Κύπρος πρέπει να μεταβιβαστεί στην Τουρκία - Ποτέ δεν την είχαν οι Eλληνοκύπριοι
φωτογραφία αρχείου
AP newsroom

Με νέα απίστευτα προκλητική στάση εμφανίζεται ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, λέγοντας πως «η Κύπρος θα πρέπει να μεταβιβαστεί στο Οθωμανικό Κράτος ή τη διάδοχό του Τουρκία» επιχειρηματολογώντας μάλιστα σχετικά αφού όπως υποστηρίζει «η Κύπρος είναι εντελώς δική τους», και συμπληρώνει «πως ποτέ οι Ελληνοκυρπίους δεν κατείχαν το νησί». Μάλιστα, ισχυρίστηκε ακόμη πως «ο μόνος στόχος της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι να συνδέσει την Κύπρο με την Ελλάδα».

Μάλιστα ο κ. Τατάρ, στην ίδια ομιλία του όπου έλαβε χώρα στο πλαίσιο συμποσίου στη Σμύρνη με θέμα «H Θάλασσα των Νήσων’ (εννοεί το Αιγαίο) και τα προβλήματα των σχέσεων γειτονίας με την Ελλάδα», είπε ότι στην Κύπρο παίζονται παιχνίδια και υποστήριξε πως «Όλοι γνωρίζουμε πως προσπάθησαν ύπουλα να μας πάρουν την Κύπρο από τα χέρια μας», ενώ ισχυρίστηκε ότι με τις συμφωνίες η Κύπρος θα πρέπει να μεταβιβαστεί στο Οθωμανικό Κράτος ή στον διάδοχο του την Τουρκική Δημοκρατία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής Κύπρου ο κατοχικός ηγέτης ανέφερε ότι μετά την εκλογή του στη θέση του προέδρου, με την πλήρη υποστήριξη της Τουρκίας, φώναξαν με όλη τους τη δύναμη ότι θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο με τη συνεργασία δύο χωριστών κρατών που ζουν δίπλα -δίπλα, βασισμένη στην κυριαρχική ισότητα, και τόνισαν ότι δεν ήταν δυνατόν να αποδεχτούν την ομοσπονδία. Ο Τατάρ υποστήριξε ότι ο μόνος στόχος της Ε/κ πλευράς είναι να συνδέσει την Κύπρο με την Ελλάδα. Δηλώνοντας ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν κατείχαν ποτέ το νησί, ο Ερσίν Τατάρ είπε: «Οι Ελληνοκύπριοι δεν κυβέρνησαν ποτέ τους Τουρκοκυπρίους, αλλά οι πρόγονοί μας κυβέρνησαν την Κύπρο για περισσότερα από 300 χρόνια».

Ο Τατάρ στο ίδιο μήκος κύματος είπε ότι θα συνεχίσουν να πολεμούν μέχρι τέλους, ενώ μάλιστα συμπλήρωσε πως «Υπάρχει τουρκικό κράτος στην ανατολική Μεσόγειο. Είναι το ψευδοκράτος. Αυτό το κράτος οφείλει την κυριαρχία και την ύπαρξή του στον δίκαιο αγώνα του Τουρκοκυπριακού λαού. Εάν υπάρχει ειρήνη στην Κύπρο σήμερα, εξαρτάται από την παρουσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο νησί. Διαφορετικά, η αιματοχυσία θα συνεχίσει ξανά, αλλά υπάρχει ειρήνη στην Κύπρο από το 1974. Κανείς δεν αιμορραγεί. Επομένως, η ένοπλη παρουσία της Τουρκίας πρέπει να συνεχιστεί. Ο Τουρκοκυπριακός λαός νοιάζεται πραγματικά για αυτό. Το Κυπριακό δεν αφορά μόνο τους Τουρκοκυπρίους και τους Ελληνοκυπρίους. Αυτό συμβαίνει και στις διεθνείς συμφωνίες, είναι ένα μονοδιάστατο ζήτημα στη δημιουργία ισορροπιών μεταξύ της Τουρκίας και η Ελλάδα. Η Τουρκία είναι μια πλευρά στην Κύπρο. Η παρουσία του στην Τουρκία πρέπει να συνεχιστεί στην Κύπρο. Διαφορετικά, τα παιχνίδια που παίζονται στο Αιγαίο θα παιχτούν και στην ανατολική Μεσόγειο. Οι προθέσεις τους είναι ήδη ξεκάθαρες», υποστήριξε ο Τατάρ.