Ταλιμπάν: Ο ανώτατος ηγέτης τους  βρίσκεται στην Κανταχάρ και «σύντομα θα εμφανιστεί δημοσίως»

Ταλιμπάν: Ο ανώτατος ηγέτης τους βρίσκεται στην Κανταχάρ και «σύντομα θα εμφανιστεί δημοσίως»

Ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν, Χαμπιτουλάχ Αχουντζάντα, βρίσκεται στο Αφγανιστάν, στην πόλη Κανταχάρ, ανακοίνωσε απόψε ένας εκπρόσωπος του κινήματος, ο Μπιλάλ Καρίμι.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι βρίσκεται στην Κανταχάρ. Θα εμφανιστεί σύντομα δημοσίως», όπως ανέφερε.

Σύμφωνα μάλιστα με το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι Ariana News, ο Αχουντζάντα βρίσκεται στην Κανταχάρ εδώ και τέσσερις ημέρες και συναντήθηκε με κορυφαία στελέχη των Ταλιμπάν με τα οποία συζήτησε το μέλλον του Αφγανιστάν και τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Εν μέσω φημών ότι ο Αχουντζάντα ήταν νεκρός, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ είχε διαβεβαιώσει τις προηγούμενες ημέρες ότι ο ηγέτης τους επρόκειτο «σύντομα» να εμφανιστεί δημοσίως.

Μετά την κατάληψη της Καμπούλ, στις 15 Αυγούστου, ορισμένα από τα κορυφαία στελέχη των Ταλιμπάν που βρίσκονταν στο Κατάρ, πήγαν στην Κανταχάρ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αχουντζάντα ανέλαβε την ηγεσία του κινήματος στις 25 Μαΐου 2016, αφού ο προκάτοχός του, ο Μουλάς Αχτάρ Μανσούρ σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ. Κήρυττε σε ένα χωριό κοντά στα σύνορα του Πακιστάν με το Αφγανιστάν επί 15 χρόνια, μέχρι που εξαφανίστηκε, τον Μάιο του 2016.

Αξίζει να επισημανθεί ότι οι Ταλιμπάν έχουν δώσει στη δημοσιότητα μόνο μία φωτογραφία του.

Παλαιότερα, ο Αχουντζάντα είχε αναλάβει αρχιδικαστής του συστήματος της εξτρεμιστικής οργάνωσης.