Tαλιμπάν: Διέταξαν τις παρουσιάστριες να βγαίνουν με μπούρκα στην τηλεόραση

Tαλιμπάν: Διέταξαν τις παρουσιάστριες να βγαίνουν με μπούρκα στην τηλεόραση

Οι Ταλιμπάν διέταξαν τις παρουσιάστριες της αφγανικής τηλεόρασης και τις άλλες γυναίκες που εμφανίζονται στην οθόνη να καλύπτουν τα πρόσωπά τους την ώρα που βγαίνουν στον αέρα.

Τα μέσα ενημέρωσης ενημερώθηκαν για το διάταγμα την Τετάρτη, δήλωσε εκπρόσωπος της θρησκευτικής αστυνομίας στο BBC Pashto.

Η απόφαση έρχεται δύο εβδομάδες αφότου δόθηκε εντολή σε όλες τις γυναίκες να φορούν μπούρκα στο πρόσωπο σε δημόσιους χώρους, διαφορετικά κινδυνεύουν να τιμωρηθούν.

Οι περιορισμοί γίνονται αυστηρότεροι για τις γυναίκες καθώς απαγορεύεται να ταξιδεύουν χωρίς άνδρα κηδεμόνα, ενώ τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κλείνουν για τα κορίτσια.

Μια Αφγανή δημοσιογράφος που εργάζεται για έναν τοπικό τηλεοπτικό σταθμό στην Καμπούλ, η οποία δεν θέλησε να κατονομαστεί, είπε ότι συγκλονίστηκε όταν άκουσε τα τελευταία νέα.

«Μας ασκούν έμμεση πίεση για να σταματήσουμε να παρουσιάζουμε στην τηλεόραση», είπε στο BBC.

«Πώς μπορώ να διαβάσω τις ειδήσεις με καλυμμένο το στόμα μου; Δεν ξέρω τι να κάνω τώρα - πρέπει να εργαστώ, είμαι ο τροφοδότης της οικογένειάς μου.».

Το νέο διάταγμα θα τεθεί σε ισχύ από τις 21 Μαΐου, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. επικαλούμενος έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου των Ταλιμπάν για την Πρόληψη της Βίας και την Προαγωγή της Αρετής.