Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση διάσωσης στην Ταϊλάνδη - Απεγκλωβίστηκαν το 12ο παιδί και ο προπονητής

Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση διάσωσης στην Ταϊλάνδη - Απεγκλωβίστηκαν το 12ο παιδί και ο προπονητής

Αίσιο τέλος είχε η επιχείρηση διάσωσης στο πλημμυρισμένο σπήλαιο της Ταϊλάνδης, καθώς σύμφωνα με τις ειδικές δυνάμεις (SEALS) του ταϊλανδικού Πολεμικού Ναυτικού έχουν διασωθεί τόσο τα 12 παιδιά όσο και ο προπονητής τους μετά από 18 ημέρες που πέρασαν παγιδευμένοι στα έγκατα του σπηλαίου Ταμ Λουάνγκ. Σε ανάρτησή τους στο Facebook οι άνδρες των Navy Seals υποστηρίζουν ότι όλα τα παιδιά και ο προπονητής τους είναι πλέον ασφαλείς ενώ μέσα στο σπήλαιο παραμένουν ακόμα τρεις άντρες των Seals και ένας γιατρός.

Μάλιστα, στο διαδίκτυο έχουν κυκλοφορήσει βίντεο που δείχνουν τη δυσκολία της διαδρομής που ακολούθησαν οι διασώστες

Νωρίτερα ΜΜΕ της Ταϊλάνδης μετέφεραν την πληροφορία ότι το τελευταίο παιδί και ο προπονητής διέσχισαν τον τρίτο πλημμυρισμένο θάλαμο του σπηλαίου και πλέον έχουν παραληφθεί από ασθενοφόρα. Την ίδια πληροφορία μετέδιδε το τηλεοπτικό Al Jazeera, η αυστραλιανή Herald Sun αλλά και το αμερικανικό CBS.

Συγκίνηση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι η μοναδική απώλεια αυτής της πρωτοφανούς επιχείρησης διάσωσης, ένας δύτης του Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης που πνίγηκε κατά τη μεταφορά οξυγόνου στα παιδιά, αποτεφρώθηκε σήμερα, την ημέρα διάσωσης των 12 παιδιών και του προπονητή τους.  

Τις προηγούμενες ημέρες μεταδιδόταν η πληροφορία ότι τα παιδιά παρέμεναν ναρκωμένα κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης ώστε να μην πανικοβληθούν στα σημεία του σπηλαίου όπου θα έπρεπε να καταδυθούν. Η πληροφορία αυτή είχε προκαλέσει αρκετές απορίες καθώς η νάρκωση προκαλεί δυσκολία ή ακόμα και διακοπή της αναπνευστικής διαδικασίας. Με δεδομένο μάλιστα ότι τα παιδιά έπρεπε να αναπνέουν από μπουκάλες, το σενάριο αυτό φάνταζε απίθανο. Τελικά ο Ταϊλανδός πρωθυπουργός το διέψευσε σήμερα, διευκρινίζοντας ότι τα παιδιά δεν ναρκώθηκαν αλλά τους χορηγήθηκαν αγχολυτικά ώστε να ανταποκριθούν καλύτερα κατά τη διάρκεια μιας τόσο στρεσογόνου επιχείρησης. 



Η τρίτη φάση της επιχείρησης στον λαβύρινθο μισοπλημμυρισμένων σπηλαίων, με σκοπό να βγουν τα 4 εναπομείναντα αγόρια και ο προπονητής της ομάδας ποδοσφαίρου τους, άρχισε νωρίς το πρωί. 

Ο επικεφαλής της επιχείρησης διάσωσης, Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν, διευκρίνισε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ότι η νέα φάση της επιχείρησης, άρχισε περί τις 10:08 τοπική ώρα (στις 06:08 ώρα Ελλάδας).

Συνολικά 19 μέλη της αποστολής διάσωσης, στην οποία συμμετέχουν μέλη των Ειδικών Δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης αλλά και ξένοι ειδικοί, εισήλθαν στον λαβύρινθο των πλημμυρισμένων σπηλαίων.

Η επιχείρηση είχε πλέον ακόμα πιο επείγουσα φύση, καθώς μετεωρολόγοι προέβλεπαν βροχοπτώσεις στην περιοχή όπου βρίσκονταν παγιδευμένα τα εναπομείναντα παιδιά κι ο προπονητής της ομάδας τους.

Στο μεταξύ, τα οκτώ παιδιά που βγήκαν τις προηγούμενες ημέρες από τη σπηλιά είναι καλά στην υγεία τους, τόσο από σωματική όσο και από ψυχολογική άποψη, δήλωσε ο Τζεσάντα Τσοκενταμρονγκσούκ, στέλεχος του υπουργείου Υγείας. Ένα δεύτερο στέλεχος του υπουργείου, ωστόσο, τόνισε πως οι εξετάσεις αίματος στις οποίες υποβλήθηκαν έδειξαν πως όλα έχουν συμπτώματα μόλυνσης, υποβάλλονται σε εξετάσεις και θα επιτραπεί μεν στους γονείς τους να τα επισκεφθούν, αλλά όχι αμέσως.

Σύμφωνα με το δεύτερο στέλεχος του υπουργείου Υγείας, «όλα τα παιδιά» θα μείνουν στο νοσοκομείο για παρακολούθηση προληπτικά, μία εβδομάδα.