Τα ξένα ΜΜΕ για το άνοιγμα των συνόρων από τον Ερντογάν

Τα ξένα ΜΜΕ για το άνοιγμα των συνόρων από τον Ερντογάν

Στις εξελίξεις στη Συρία και το νέο κύμα μεταναστών και προσφύγων αναφέρονται πολλά ξένα δημοσιεύματα σχολιάζοντας το μεγάλο κύμα ανθρώπων που έρχεται από την Τουρκία προς την Ελλάδα μετά την απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να «ανοίξει» την πόρτα στους Σύρους πρόσφυγες για να περάσουν στην Ευρώπη.

Οι New York Times κάνουν λόγο για μια συντονισμένη προσπάθεια της Τουρκίας να αυξήσει την πίεση προς την Ευρώπη ώστε να στηρίξει την στρατιωτική επιχείρησή της στη βόρεια Συρία.

Ο Guardian γράφει πως «Οι πρόσφυγες κατευθύνονται προς την Ελλάδα καθώς η Τουρκία ανοίγει τα σύνορα λόγω της κρίση στη Συρία», σημειώνοντας «εκατοντάδες Σύριοι πρόσφυγες στην Τουρκία άρχισαν να προετοιμάζονται να ταξιδέψουν προς την Ελλάδα και τη Βουλγαρία μετά την απότομη απόφαση της Άγκυρας να μην εμποδίσει πλέον τη μετάβασή τους στην Ευρώπη».

Η Washington Post σημειώνει πως «η Τουρκία κάνει πράξη τις απειλές και στέλνει πρόσφυγες στην ΕΕ». Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο Ομέρ Τσελίκ εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος του Ερντογάν είπε πως η χώρα «δεν είναι πλέον σε θέση να αντέξει πρόσφυγες», ενώ και ο εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών της Τουρκίας, Χάμι Ακσόι, προειδοποίησε ότι η κίνηση των προσφύγων και των μεταναστών προς τα δυτικά θα μπορούσε να συνεχιστεί εάν επιδεινωθεί η κατάσταση στην Ιντλίμπ.

Τέλος, το CNBC στο δημοσίευμά του με τίτλο «Η Ευρώπη είναι καλύτερη: Οι μετανάστες κατευθύνονται προς τα δυτικά αφότου η Τουρκία άνοιξε τα σύνορα» αναφέρει πως εκατοντάδες μετανάστες άρχισαν να φτάνουν στα σύνορα με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, αφότου Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Άγκυρα δεν θα συμμορφωνόταν πλέον με την συμφωνία του 2016 με την ΕΕ.

«Η Ελλάδα και η Βουλγαρία, αμφότερα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσαν ότι ενισχύουν τους ελέγχους στα σύνορα για να αποτρέψουν το παράνομο πέρασμα των μεταναστών. Η Βουλγαρία δήλωσε ότι στέλνει 1.000 επιπλέον στρατιώτες στα σύνορά της με την Τουρκία», αναφέρεται.