Τα τουρκικά ΜΜΕ προεξοφλούν ότι η Αγιά Σοφιά θα γίνει τζαμί

Τα τουρκικά ΜΜΕ προεξοφλούν ότι η Αγιά Σοφιά θα γίνει τζαμί

Τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί προεξοφλούν τουρκικά ΜΜΕ, αναφέροντας ότι η απόφαση του ΣτΕ θα είναι ομόφωνη και θα ανακοινωθεί το πιθανότερο την Παρασκευή 10 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Δημοσιογράφων και Διεθνών Κοινωνικών Μέσων (USMED), Μεχμέτ Αρντίτς, το ΣτΕ προσανατολίζεται στην ακύρωση του διατάγματος του 1934, που μετέτρεπε την Αγία Σοφία σε μουσείο και θα εκδώσει απόφαση υπέρ της μετατροπής σε τζαμί.

«Το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε ομόφωνα την απόφαση της Αγίας Σοφίας με ημερομηνία 27.11.1934. Πρέπει να γίνει τζαμί. Η τελεία μπήκε. Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση», έγραψε συγκεκριμένα στο twitter.

Παράλληλα, δημοσιογράφος της εφημερίδας «Σαμπάχ» επικαλούμενος πηγές στο προεδρικό παλάτι, ανέφερε ότι το δικαστήριο προσανατολίζεται στην ακύρωση του διατάγματος του 1934, που φέρει υπογραφή Ατατούρκ και στην απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. 

Όπως υποστηρίζει, η απόφαση θα είναι ομόφωνη. Στην παρούσα φάση συντάσσεται, ωστόσο όπως εκτιμά θα είναι συγκεκριμένη και θα βάλει τέλος στις συζητήσεις.

Το «Α Χαμπέρ» θεωρεί ότι η πιθανότερη ημερομηνία για την ανακοίνωση της απόφασης είναι η Παρασκευή 10 Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα, ο Νουμάν Κουτρουμούς, αντιπρόεδρος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) είχε εκφράσει την ελπίδα του πως το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας θα πάρει την σωστή απόφαση και θα εγκρίνει την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ακόμα και πριν τις 15 Ιουλίου.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την Μilliyet, ο Ν. Κουτρουμούς ρωτήθηκε αν είναι πιθανό να ανοίξει η Αγία Σοφία την 15η Ιουλίου ως τζαμί, απαντώντας πως «Αν με ρωτούσατε θα την άνοιγα σήμερα. Ελπίζουμε η Αγία Σοφία να ανοίξει νωρίτερα και πριν τις 15/7. Περιμένουμε να ανοίξει για προσευχή. Ελπίζουμε σε θετική απόφαση του ΣτΕ».