Tα τοπικά lockdowns φέρνουν σενάρια ύφεσης στο 10%

Tα τοπικά lockdowns φέρνουν σενάρια ύφεσης στο 10%

Τα τοπικά lockdowns φέρνουν πιο κοντά τα σενάρια για ύφεση στο 10%. Η αύξηση των κρουσμάτων κυρίως στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας φοβίζουν την κυβέρνηση, η οποία ήδη μελετά νέα μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Τα μέτρα του πρώτου κύκλου ξαναμπαίνουν στο τραπέζι, εξέλιξη που θα βοηθήσει ταυτόχρονα στον περιορισμό της ύφεσης.

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχουν ξεκινήσει ήδη να γράφουν το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος τροποποιώντας βασικές παραμέτρους. Συγκεκριμένα η ύφεση θα είναι βαθύτερη ενώ τα ποσά που θα πέσουν στην αγορά αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά. 

Για το επόμενο έτος το βασικό σενάριο για ανάπτυξη 7,5% φαντάζει πλέον υπεραισιόδοξο ακόμα και αν έρθουν εντός του πρώτου τριμήνου χρήματα από τις Βρυξέλλες.

Εφόσον, η Αττική περάσει στο «κόκκινο» η κυβέρνηση σε συνδυασμό με τα νέα περιοριστικά μέτρα που θα ανακοινωθούν αύριο από την κυβέρνηση η ζημιά θα είναι μεγάλη καθώς δρα πολλαπλασιαστικά.

Όσες επιχειρήσεις άντεξαν στην πρώτη φάση θα χρειασθούν σημαντικές ενέσεις ρευστότητας για να επιβιώσουν. Το ίδιο και οι εργαζόμενοι που στην παρούσα φάση η αποζημίωση των 534 ευρώ με τα σχολεία ανοιχτά και τις υποχρεώσεις (φροντιστήρια, δόσεις ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος) να τρέχουν φαντάζουν εξαιρετικά λίγα.

Πάντως, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να αποφασίσει την αύξηση των σχετικών ποσών ακόμα και για τους ελεύθερους επαγγελματίες.