«Τα θύματα μιας σκηνοθετημένης κρίσης από τον Ερντογάν»
Die Welt για μετανάστες

«Τα θύματα μιας σκηνοθετημένης κρίσης από τον Ερντογάν»

Οι πρόσφυγες και μετανάστες είναι τα θύματα μιας σκηνοθετημένης κρίσης από τον Ερντογάν, ο οποίος τους υποσχέθηκε «ελεύθερη διέλευση στην Ελλάδα» γράφει η Die Welt, τονίζοντας πως «τώρα οι τουρκικές αρχές τούς επιστρέφουν πίσω στην Κωνσταντινούπολη, όπου βρίσκονται πλέον εγκλωβισμένοι χωρίς λεφτά και ελπίδα».

Το δημοσίευμα αναφέρει πως στον αντίποδα ο Τούρκος πρόεδρος είναι ο κερδισμένος, αφού «η ΕΕ θα πρέπει τώρα να πληρώσει».

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει πως «μέσα σε λίγες μέρες περίπου 20.000 άνθρωποι πήγαν στα σύνορα. Τούρκοι στρατιώτες τούς διέθεσαν βάρκες και έριξαν ακόμα και δακρυγόνα σε Έλληνες στρατιώτες. Κι αν κάποιος πρόσφυγας αποκαμωμένος από τη προσπάθεια αποτύγχανε να περάσει κολυμπώντας τον Έβρο, τούρκοι στρατιώτες τον πίεζαν να ξαναπροσπαθήσει. Λίγες εβδομάδες αργότερα οι ίδιοι στρατιώτες μετέφεραν τους πρόσφυγες πίσω στην Κων/πολη. Η σκηνοθετημένη προσφυγική κρίση στα σύνορα με την ΕΕ είχε τελειώσει. Διότι την περασμένη Τρίτη ο πρόεδρος Ερντογάν πήρε αυτά που ήθελε. Περισσότερα χρήματα από την ΕΕ για πρόσφυγες και μετανάστες στην Τουρκία».

SZ: «Ιδανικές συνθήκες για μια καταστροφή»

Ο γερμανικός Τύπος αναφέρεται και στις επιπτώσεις του αν φτάσει ο κορονοϊός στα προσφυγικά κέντρα των νησιών, αφού «το ελληνικό σύστημα υγείας δεν θα αντέξει», όπως εκτιμά η Suddeutsche Zeitung. 

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι «προς το παρόν δεν υπάρχει κρούσμα κορονοϊού στους προσφυγικούς καταυλισμούς του Αιγαίου. Σε περίπτωση όμως που υπάρξει, τότε το ελληνικό σύστημα υγείας θα οδηγηθεί στα όριά του».

H εφημερίδα του Μονάχου σημειώνει: «Οι συνεργάτες των οργανώσεων αρωγής εκτιμούν ότι πρόσφυγες και μετανάστες θα πρέπει να μεταφερθούν από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα, δίνοντας προτεραιότητα σε ασθενείς και αδύναμους. Θεωρούν ότι βρίσκεται στην ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης και της ΕΕ να το πράξει. Σε περίπτωση που σημειωθούν κρούσματα σε σειρά νησιών τότε θα υπάρξουν επιπτώσεις για το ελληνικό σύστημα υγείας. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας διατείνεται ότι η χώρα είναι οικονομικά θωρακισμένη για να καταπολεμήσει την πανδημία και ότι οι όποιες οικονομικές ζημιές είναι αναστρέψιμες. Το ερώτημα για το μέγεθος των οικονομικών συνεπειών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διάρκεια περιορισμών στα ταξίδια, μιας ο τουρισμός συμβάλλει με 25% στο ελληνικό ΑΕΠ. Σε περίπτωση που η καλοκαιρινή περίοδος καθυστερήσει ή αναβληθεί τότε αυτό θα είναι μοιραίο για τα πρόσφατα σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας».