Τα «θηλαστικά του ΣΥΡΙΖΑ» και η «χυδαιότητα του φανατισμού»

Τα «θηλαστικά του ΣΥΡΙΖΑ» και η «χυδαιότητα του φανατισμού»

Η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ πέρασε ένα ωραίο τετραήμερο στον Γράμμο επιχειρώντας να εμβαθύνει στα γεγονότα του Εμφύλιου, μόνο που ο πραγματικός μαίνεται εντός του κόμματος και συνεχίζει ακάθεκτος, αφού ουδείς δείχνει διατεθειμένος να θάψει το τσεκούρι του πολέμου. Οι φυλές της Κουμουνδούρου παίρνουν θέσεις και οι τροχιοδεικτικές βολές έχουν μετατραπεί σε ευθείες επιθέσεις ενώ ο μέχρι πρότινος «αδιαμφισβήτητος ηγέτης» γίνεται δέκτης κριτικής, ακόμη και ειρωνικών σχολίων.

Όλοι εναντίον όλων είναι πλέον το σύνθημα των συντρόφων που έχουν μετατρέψει το όλοι για έναν σε ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών για την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ. Διαπιστώνοντας πως η εξουσία θα αργήσει να επιστρέψει, αν επιστρέψει στο κόμμα με την μορφή που όλοι το γνώρισαν, τα στελέχη επιχειρούν να πιάσουν πόστα και για την περίπτωση της επιστροφής στα παλαιά ποσοστά.

Αν και προς το παρόν δεν υπάρχει ανταγωνιστής στο χώρο που κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ, οι παλινδρομήσεις του Αλέξη Τσίπρα τείνουν να δημιουργήσουν χάσματα και προς το κέντρο και προς την αριστερά. Ουδείς μέσα στο κόμμα γνωρίζει που θέλει ο αρχηγός τους να στρίψει το τιμόνι με τον ίδιο να γέρνει μία προς το κέντρο, ομνύοντας το κέντρο και την άλλη να βάζει το καπέλο του «αριστερού αγωνιστή», καλώντας τα στελέχη να βγουν στο πεζοδρόμιο και να συμμετέχουν σε κάθε κινητοποίηση κατά της κυβέρνησης.

Ακόμη και στελέχη της νεολαίας, που παλαιότερα τονιζόταν πως είναι ένα από τα «ατού» του Αλέξη Τσίπρα συμμετείχαν στην… πλάκα αλλά και στην κριτική που ασκήθηκε στο πρόσωπό του με αφορμή τη δήλωση για την εορτή της Παναγίας. Είναι τα στελέχη στα οποία ο πάλαι ποτέ σύμβουλος στρατηγικής του πρώην πρωθυπουργού Νίκος Καρανίκας, ο οποίος την περίοδο του κορονοϊού επανήλθε στο προσκήνιο, έδειξε τη πόρτα.

Σε αυτόν άλλωστε απάντησαν όσοι άσκησαν κριτική στον Αλέξη Τσίπρα και συνεχίζουν να απαντούν σε υψηλούς τόνους. Άλλωστε ο Νίκος Καρανίκας και κυρίως ο Παύλος Πολάκης, ήταν πάντα μεταξύ των αγαπημένων θεμάτων των 53+ που θεωρούν ότι τα πρόσωπα αυτά εκθέτουν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον αριστερό προσανατολισμό του.

Οι ήττες στις εκλογικές αναμετρήσεις και το γεγονός πως έναν χρόνο μετά την απομάκρυνση από την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνει σημάδια ανάκαμψης – αντιθέτως εμφανίζει απώλειες σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα του Ιουλίου του 2019 - έχουν μετατρέψει την μουρμούρα σε αντιθέσεις και συγκρούσεις δημόσιες. Όλοι πλέον εκφράζουν θέσεις και απόψεις δείχνοντας να αδιαφορούν για το σιωπητήριο που είχε ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Σιωπητήριο που προσπάθησε να τεθεί όταν έσκασαν οι υποθέσεις με τον Νίκο Παππά τον οποίο ο Τσίπρας κάλυψε πλήρως σε σημείο που να δηλώνει ότι βασικός στόχος των επικρίσεων είναι ο ίδιος. Σιωπητήριο που δεν διατηρήθηκε αφού δεν είναι λίγοι αυτοί οι οποίοι υποστηρίζουν πως πρέπει να υπάρξει μια αποσαφήνιση του ρόλου του ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Στο παιχνίδι μπαίνουν και οι της Προοδευτικής Συμμαχίας, όπως για παράδειγμα ο Νίκος Μπίστης που τοποθετήθηκε επί της κόντρας πραιτωριανών του Αλ. Τσίπρα και μελών των 53+, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά.

Και αυτό διότι οι θιασώτες της αριστερής λογικής του ΣΥΡΙΖΑ , αν και δέχθηκαν διά της εκκωφαντικής σιωπής τους την προσθήκη του όρους στον τίτλο του κόμματος, δεν δείχνουν διατεθειμένοι να τους παραχωρήσουν οφίτσια και λόγο.

Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν ότι ακόμη δεν έχει φανεί το μέγεθος της ρήξης που σε αντίθεση με άλλα κόμματα τα οποία έχουν ηττηθεί αφορούν καθαρά ιδεολογικές διαφορές. Και στην αριστερά αυτό σημαίνει ότι δύσκολα θα βρεθεί πάλι η συγκολλητική ουσία. Ειδικά όσο η επάνοδος στην εξουσία δείχνει να απομακρύνεται όλο και περισσότερο.

Είναι βέβαιο σημειώνουν ότι σύντομα θα υπάρξουν και άλλες φωνές και όσο το συνέδριο καθυστερεί τόσο η εμφυλιοπολεμική ρητορική θα κυριαρχεί.

Είναι τα ίδια στελέχη που επισημαίνουν πως όσο ο Τσίπρας εξακολουθεί να ρίχνει τις ευθύνες για την ήττα σε αόρατα συμφέροντα και ΜΜΕ και να χαρακτηρίζει εμμέσως του πολίτες ως άβουλα όντα, τόσο ο κόσμος θα απομακρύνεται. Ακόμη και αυτή που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να υπάρχει μια ισχυρή αντιπολίτευση που όμως θα εγκαλεί την Κυβέρνηση και θα καταθέτει προτάσεις εφαρμόσιμες και δεν θα σηκώνει το λάβαρο της επανάστασης ελέω Νίκου Παππά

Σε κάθε περίπτωση η ανάρτηση του Νίκου Καρανίκα με τις αναφορές σε «θηλαστικά του ΣΥΡΙΖΑ» έχει ανοίξει τον ασκό του Αιόλου. Ο Πάνος Λάμπρου, εκ των ηγετικών στελεχών των 53+ έστειλε το μήνυμα στην ηγεσία του κόμματος καλώντας ουσιαστικά τον Τσίπρα να μαζέψει όλους του βασιλικότερους του βασιλέως. Η αναφορά του στα περί «χυδαιότητας του φανατισμού» είναι χαρακτηριστική.

Πάντως πρέπει να σημειωθεί πως το συνέδριο οψέποτε αυτό γίνει θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν και οι συνεχείς καθυστερήσεις ενδέχεται να ανοίξουν νωρίτερα τον κύκλο των ισχυρών συγκρούσεων και οι αποχωρήσεις μέσω αυτών να είναι ταχύτατες

Σε κάθε περίπτωση δεν λείπουν και οι φωνές των πιο μετριοπαθών παλαιών κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που δηλώνουν πως δεν πρέπει να χαρίσουν το κόμμα, κυρίως τον ιδεολογικό του προσανατολισμό, στους αλεξιπτωτιστές του παλαιού ΠΑΣΟΚ και των ορφανών του Γιώργου Παπανδρέου και του Πάνου Καμμένου.