Τα τέσσερα «μέτωπα» Χατζηδάκη με τους θεσμούς

Τα τέσσερα «μέτωπα» Χατζηδάκη με τους θεσμούς

Την πρώτη του τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς ως υπουργός Εργασίας πραγματοποίησε χθες ο Κωστής Χατζηδάκης και από την ατζέντα των συζητήσεων φάνηκε ότι πέφτει κατευθείαν στα βαθιά.

Η «καυτή πατάτα» του νομοσχεδίου με τα εργασιακά, η απονομή των περίπου 300.000 συντάξεων που λιμνάζουν στα συρτάρια και στα ράφια του ΕΦΚΑ, το νέο σύστημα υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων αλλά και η μεταρρύθμιση της επαγγελματικής κατάρτισης, η οποία κρύβει και την μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης ή επίδομα κατάρτισης ήταν τα βασικά αντικείμενα συζήτησης. 

Και μόνο η ατζέντα των συζητήσεων που πραγματοποιήθηκαν χθες, αποδεικνύει ότι το υπουργείο Εργασίας θα περάσει δια πυρός και σιδήρου μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες. Μπορεί η πανδημία να έχει «σκεπάσει» την επικαιρότητα ωστόσο αργά ή γρήγορα, οι συζητήσεις για τις επόμενες μεταρρυθμίσεις θα γίνουν πλέον και δημόσια. Το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, θα αγγίξει κρίσιμα θέματα όπως είναι τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, η διευθέτηση του ωραρίου εργασίας, η τηλεργασία, η πληρωμή των υπερωριών κλπ. Και μπορεί η συζήτηση να έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες, μπορεί σενάρια να έχουν δει το φως της δημοσιότητας ωστόσο, το «μέτωπο» θα ανοίξει μόλις ο νέος υπουργός Εργασίας παρουσιάσει τα χαρτιά του δίνοντας στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για (σύντομη όπως έχει ειπωθεί) δημόσια διαβούλευση. Πότε θα γίνει αυτό; Τον Μάρτιο, αναφέρουν οι πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας με στόχο μέσα στην άνοιξη, το νέο εργασιακό να είναι νόμος του κράτους.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών, ενημερώθηκαν χθες και για το οργανωμένο πλέον πρόγραμμα επιτάχυνσης στη διαδικασία έκδοσης των συντάξεων. Η συζήτηση, συνέπεσε με την ανακοίνωση του ονόματος του project manager (Επικεφαλής της Ομάδας Έργου τοποθετείται ο οικονομολόγος Μιχάλης Κεφαλογιάννης, στέλεχος επιχειρήσεων και τραπεζών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με εμπειρία στην υλοποίηση παρόμοιων σχεδίων στο δημόσιο τομέα). Οι θεσμοί έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το κλείσιμο της συγκεκριμένης εκκρεμότητας η οποία πέραν από τον κοινωνικό αντίκτυπο (σ.σ άνθρωποι μένουν χωρίς εισόδημα μετά τη συνταξιοδότησή τους) έχει και έντονο δημοσιονομικό αποτύπωμα. Ένα από τα έργα του νέου project manager θα είναι να υπολογίσει και την ταμειακή υποχρέωση που θα «γεννήσει» αυτό το έργο-μαμούθ. Δεδομένου ότι με την απόδοση των συντάξεων καταβάλλονται και τα αναδρομικά, το έργο θα είναι κόστους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Όσον αφορά στην νέα διαδικασία υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων, οι θεσμοί έλαβαν τη σχετική ενημέρωση για το νομοσχέδιο που θα έρθει σύντομα στη Βουλή με στόχο να θεσπίσει το κεφαλαιοποιητικό σύστημα υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων το οποίο θα καλύψει όλους τους πρωτοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας.