Τα στοιχεία για την ανεργία δεν «φόβισαν» τη Wall Street

Τα στοιχεία για την ανεργία δεν «φόβισαν» τη Wall Street

Με σημαντικά κέρδη ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street με τους επενδυτές να εμφανίζονται αισιόδοξοι πως τα χειρότερα έχουν παρέλθει «αγνοώντας» τις ανακοινώσεις του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ και την αναρρίχηση της ανεργίας στο υψηλότερο ποσοστό από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Πιο αναλυτικά, σε ποσοστό ρεκόρ ανήλθε η ανεργία στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, φτάνοντας στο 14,7%, καθώς 20,5 εκατ. εργαζόμενοι έχασαν την δουλειά τους. γεγονός που οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στο lockdown που επιβλήθηκε από την συντριπτική πλειοψηφία των Πολιτειών για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού.

Ωστόσο, το ποσοστό στο οποίο ανήλθε η ανεργία στις ΗΠΑ είναι μικρότερο από εκείνο που εκτιμούσαν οι αναλυτές της Wall Street, οι οποίοι το ανέβαζαν στο 16%, υπολογίζοντας πως οι χαμένες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ θα ξεπερνούσαν τα 21,5 εκατ.

Στη λήξη της συνεδρίασης, ο  βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 1,91% ή 455 μονάδες κλείνοντας στις 24.331 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε κατά κατά 1,58% ή 141 μονάδες στις 9.121 μονάδες. Ο S&P 500 κέρδισε 1,69% ή 48 μονάδες στις 2.929 μονάδες.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο δείκτης S&P 500, των εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης βρίσκεται 30% πάνω σε σχέση με τα χαμηλά επίπεδα που έπιασε μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, ενώ ο Nasdaq έχει καταγράψει άνοδο 35% από τα επίπεδα που βρισκόταν στα τέλη Μαρτίου, με ώθηση από τους τεχνολογικούς κολοσσούς όπως το Facebook, η Αpple και η Amazon Alphabet.