Τα στεροειδή φάρμακα μειώνουν τα ποσοστά θανάτου μεταξύ των σοβαρά ασθενών με Covid-19

Τα στεροειδή φάρμακα μειώνουν τα ποσοστά θανάτου μεταξύ των σοβαρά ασθενών με Covid-19

Η χορήγηση κορτικοστεροειδών φαρμάκων μειώνει κατά 20% τις πιθανότητες θανάτου σε ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα Covid-19 καταδεικνύει η ανάλυση επτά διεθνών κλινικών δοκιμών που ανακοινώθηκε σήμερα, με τους ερευνητές να προτρέπουν τον ΠΟΥ να αναθεωρήσει τις συμβουλές του σχετικά με τις προτεινόμενες θεραπείες.

Η ανάλυση, που συγκέντρωσε στοιχεία από διαφορετικές κλινικές δοκιμές με χαμηλές δόσεις υδροκορτιζόνης, δεξαμεθαζόνης και μεθυλπρεδνιζόλης, διαπίστωσε ότι τα στεροειδή βελτιώνουν τα ποσοστά επιβίωσης ασθενών με Covid-19 που παρουσιάζουν αρκετά σοβαρά συμπτώματα ώστε να χρειάζονται νοσηλεία σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

«Τα στεροειδή είναι φτηνά και άμεσα διαθέσιμα φάρμακα, και η ανάλυσή μας επιβεβαίωσε ότι είναι αποτελεσματικά στη μείωση των θανάτων μεταξύ ατόμων που νοσούν σοβαρά από Covid-19» δήλωσε ο Τζόναθαν Στερν, καθηγητής ιατρικής στατιστικής και επιδημιολογίας στο πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, ο οποίος συμμετείχε στην ανάλυση.

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης, που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Medical Association ενισχύουν τα στοιχεία που είχαν δημοσιευθεί τον Ιούνιο και έδειχναν ότι η δεξαμεθαζόνη ωφελεί τους ασθενείς.

Οι κλινικές δοκιμές – που πραγματοποιήθηκαν στην Βρετανία, την Βραζιλία, τον Καναδά, την Κίνα, τη Γαλλία, την Ισπανία και τις ΗΠΑ – έδωσαν παντού το ίδιο αποτέλεσμα, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι τα οφέλη ήταν τα εμφανή ανεξάρτητα με το αν οι ασθενείς χρειάζονταν αναπνευστήρα όταν ξεκίνησε η θεραπεία και κάλεσαν τον ΠΟΥ να επικαιροποιήσει αμέσως τις οδηγίες του σχετικά με τις θεραπείες.

Ωστόσο ο Άντονι Γκόρντον, καθηγητής στο Imperial College του Λονδίνου, που συμμετείχε στην ανάλυση, προειδοποίησε ότι παρόλο που τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά νέα για τους βαριά ασθενείς με Covid-19, δεν πρόκειται να δώσουν τέλος στις εξάρσεις της πανδημίας ούτε να επιτρέψουν χαλάρωση των μέτρων προστασίας.

«Όσο εντυπωσιακά και να είναι αυτά τα αποτελέσματα, δεν αποτελούν θεραπεία. Έχουμε πλέον κάτι που θα βοηθήσει, αλλά δεν πρόκειται για θεραπεία, είναι ζωτικής σημασίας να παραμείνουν σε ισχύ όλες οι πολιτικές προφύλαξης».