«Τα σταγονίδια μπορούν να ταξιδέψουν έως 8 μέτρα»
Καθηγήτρια ΜIT για κορονοϊό

«Τα σταγονίδια μπορούν να ταξιδέψουν έως 8 μέτρα»

Η ερευνήτρια και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο MIT Λίντια Μπουρουίμπα προειδοποιεί ότι είναι ανεπαρκής η οδηγία τα άτομα να κρατούν αποστάσεις από 1,5 έως δύο μέτρα έτσι ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση του κορονοϊού, καθώς μέσω του βήχα ή του φτερνίσματος ο ιός μπορεί να ταξιδέψει σε απόσταση έως και οκτώ μέτρων.

Στην έρευνα της που δημοσιοποιήθηκε στο Journal of the American Medical Association η καθηγήτρια αναφέρει ότι τα σταγονίδια με το παθογόνο μπορούν «ταξιδέψουν» για επτά με οκτώ μέτρα.

Η καθηγήτρια στέκεται σε μία έκθεση του 2020 από την Κίνα που έδειξε ότι τα σωματίδια του ιού θα μπορούσαν να βρεθούν στα συστήματα εξαερισμού των δωματίων σε νοσοκομεία με ασθενείς με Covid-19.

Η ίδια εκφράζει φόβους, ότι οι ισχύουσες κατευθυντήριες γραμμές είναι «υπερβολικά απλοποιημένες και μπορούν να περιορίσουν την αποτελεσματικότητα των προτεινόμενων περιοριστικών μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας».

Η καθηγήτρια του ΜΙΤ σημειώνει ότι τα σταγονίδια αυτά μπορούν να μολύνουν επιφάνειες καθώς και να αιωρούνται για αρκετές ώρες.