Τα σκουπίδια πνίγουν την Κέρκυρα - Διάλειμμα στις αίθουσες κάνουν οι μαθητές

Τα σκουπίδια πνίγουν την Κέρκυρα - Διάλειμμα στις αίθουσες κάνουν οι μαθητές

Στο «κόκκινο» βρίσκεται η Κέρκυρα, με τα απορρίμματα να έχουν «σκεπάσει» πλέον όλο το νησί, μετά και τη διακοπή αποκομιδής των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων λόγω της λήξης των συμβάσεων που είχαν συνάψει οι εργολάβοι με τον δήμο.

Σε ολόκληρη την Κέρκυρα οι όγκοι σκουπιδιών έχουν κλείσει όλα τα πεζοδρόμια, ενώ κατά τόπους έχουν σχηματιστεί χωματερές που η δυσοσμία τους καταφέρνει να διεισδύσει στα γύρω σπίτια που κρατούν ερμητικά κλειστά τα παραθυρόφυλλα τους, αλλά και σε σχολικές μονάδες, με τους μαθητές να κάνουν διάλειμμα μέσα στις αίθουσες.

Ενδεικτικά, σήμερα το πρωί οι μαθητές του Γυμνασίου-Λυκείου Κασσιόπης προχώρησαν σε αποχή, διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση με τα απορρίμματα έξω από τα σχολεία τους, ενώ σε συζήτηση που ακολούθησε μετά από κάλεσμα των γονέων, στην περιοχή, αποφασίστηκε να ενταθούν οι κινητοποιήσεις προκειμένου να απομακρυνθούν τα απορρίμματα.

Ο δήμος, από την πλευρά του, φέρεται να βρίσκεται με «δεμένα τα χέρια» ενώ σε επαφές που είχε ο δήμαρχος Κέρκυρας, Κώστα Νικολούζος, στην Αθήνα με το υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε, μεταξύ άλλων και κατ'' εξαίρεση, να του δοθεί το δικαίωμα επιπλέον απευθείας αναθέσεων, παρότι έχει, όπως επισημαίνει ο ίδιος, εξαντλήσει όλα τα περιθώρια συμβάσεων με τους εργολάβους αποκομιδής απορριμμάτων.

«Έχουμε εξαντλήσει όλα τα περιθώρια του νόμου για τις συμβάσεις έργων με τους εργολάβους. Ζητήσαμε να μας δοθεί το δικαίωμα απασχόλησης-ενοικίασης μηχανημάτων για να μπορέσουμε να συλλέξουμε εμείς όλες τις μεγάλες ποσότητες σκουπιδιών που έχουν συσσωρευτεί, αλλά παράλληλα ζητάμε να μας εγκριθεί το αίτημα πρόσληψης ατόμων με δίμηνη απασχόληση, για να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ελλείψεις, στο μόνιμο εργατικό δυναμικό του Τμήματος Καθαριότητας του δήμου, που δεν ξεπερνά σήμερα τα 40 άτομα» ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακρδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Νικολούζος.

Έντονες είναι οι αντιδράσεις και από τους κοινωνικούς φορείς, για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί, ενώ με νέες κινητοποιήσεις «απειλεί» ο Σύλλογος Τεμπλονίου, ο οποίος ζητάει από τον δήμο ενημέρωση για τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων και άμεσες ενέργειες για να σταματήσει η αφόρητη δυσοσμία που προέρχεται από τον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι εντάσεις στη νότια Κέρκυρα, στην περιοχή της Λευκίμμης, με τους κατοίκους να προβαίνουν, καθημερινά, σε κινητοποιήσεις αντιδρώντας στη λειτουργία του ΧΥΤΥ στην περιοχή τους, και τους αστυνομικούς που βρίσκονται από τον Ιούλιο στην περιοχή να διαμαρτύρονται και αυτοί για το εξαντλητικό ωράριο, αλλά κυρίως τον ρόλο που τους έχει ανατεθεί να «προστατεύουν» αρχικά τη μεταφορά των δεματοποιήμενων απορριμμάτων και μετά τις εργασίες που γίνονται στο χώρο του ΧΥΤ Λευκίμμης, προκειμένου να αδειοδοτηθεί και να λειτουργήσει ως ΧΥΤΥ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ