Τα σημάδια ύφεσης του κορονοϊού μπορούν εύκολα να ανατραπούν

Τα σημάδια ύφεσης του κορονοϊού μπορούν εύκολα να ανατραπούν

Ύφεση δείχνει σταδιακά η πορεία της επιδημίας του κορονοϊού καθώς τις τελευταίες ημέρες τα νέα κρούσματα στην Κίνα εμφανίζονται μειωμένα σε σχέση με τις αρχές της επιδημίας.

Συγκεκριμένα και χθες παρουσιάστηκαν συνολικά σε ολόκληρο τον κόσμο 1872 νέα περιστατικά, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των προσβεβλημένων από τον κορονοϊό στα 75.204 κρούσματα.

Από αυτά, τα 74.280 βρίσκονται στην Κίνα, όπου χθες επιβεβαιώθηκαν τα νέα 1752 κρούσματα. Εκτός Κίνας έχουν καταγραφεί 924 κρούσματα συνολικά, εκ των οποίων τα 120 επιβεβαιώθηκαν χθες.

Οι θάνατοι έχουν φθάσει τους 2.006 στην Κίνα (οι 136 χθες) και παραμένουν σταθεροί στους 3 ανθρώπους οι θάνατοι, διεθνώς.
Παρά την μείωση των νέων κρουσμάτων, οι ειδικοί του ΠΟΥ επισημαίνουν πως η πορεία της νόσου μπορεί και πάλι να αναζωπυρωθεί, ιδίως όταν ξεκινήσει και πάλι η κινητικότητα εντός της Κίνας.

Την ίδια στιγμή όμως, οι επιστήμονες τηρούν στάση αναμονής για την πορεία της νόσου στην Ιαπωνία, ενώ αντίστοιχα ξεκινά ιδιαίτερη προετοιμασία στην Καμπότζη, μετά τον ελλιμενισμό του κρουαζιερόπλοιου Westerdam. 

Μάλιστα στην Καμπότζη, οι ειδικοί του ΠΟΥ συνεργάζονται με το υπουργείο Υγείας της χώρας προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο τοπικής μετάδοσης του κορονοϊού.

Ο λόγος είναι ότι παρότι όλοι οι επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου ελέγχθηκαν για την υγεία τους και οι 20 που είχαν εμφανίσει συμπτώματα γρίπης με γαστρεντερολογικά προβλήματα αποδείχθηκαν αρνητικοί, εντούτοις μια 83χρονη αποδείχθηκε αργότερα θετική στον κορονοϊό, κατά την επιστροφή της μέσω Μαλαισίας. Αντίθετα, ο σύζυγός της παραμένει αρνητικός στον κορονοϊό. Η γυναίκα βρίσκεται σε καραντίνα στην Κουάλα Λουμπούρ, σε σταθερή κατάσταση.

Ο ΠΟΥ διερευνά και πάλι το ποσοστό θνησιμότητας του κορονοϊού, τον χρόνο επώασης της νόσου και τον χρόνο εμφάνισης συμπτωμάτων σε πρωτογενή και δευτερογενή κρούσματα, μέσω μαθηματικών μοντέλων. 

Εντός Κίνας, παραμένει στο 2,3%, όμως εκτός Κίνας το ποσοστό είναι δραστικά μικρότερο, αν και σύμφωνα με τους ειδικούς χρειάζονται ακόμη περισσότερα στοιχεία προκειμένου να εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα για τις αιτίες. 

Μετράται επίσης το ποσοστό θνησιμότητας από την νόσο συνολικά, δίνοντας ποσοστά που κυμαίνονται μεταξύ 0,3-1%, και πρόκειται για ποσοστό εκτίμησης, το οποίο υπολογίζει και περιπτώσεις που δεν διαγνώστηκαν, εξαιτίας της έλλειψης δυνατότητας ελέγχου του ορού του αίματος.

Σε ό,τι αφορά την περίοδο επώασης, ο μέσος χρόνος είναι 5-6 ημέρες, με ανώτατο εύρος τις 14 ημέρες. Οι εκτιμήσεις για το χρόνο εμφάνισης συμπτωμάτων κυμαίνεται μεταξύ 4,4 - 7,5 ημερών.