Τα σενάρια που εξετάζουν οι Αρχές για την απώλεια πολεμικού υλικού

Τα σενάρια που εξετάζουν οι Αρχές για την απώλεια πολεμικού υλικού

Δύο είναι τα σενάρια που ερευνούν οι Αρχές αναφορικά με την απώλεια πολεμικού υλικού από αποθήκη του Πολεμικού Ναυτικού στην Λέρο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ, το πρώτο ενδεχόμενο είναι να έγινε λάθος στη νεότερη καταμέτρηση ή να υπήρξε σφάλμα στον προηγούμενο έλεγχο της αποθήκης που διενεργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2018. Ως προς αυτό σήμερα άρχισε νέα καταμέτρηση του υλικού και θα γίνει σύγκριση των δύο αποτελεσμάτων.

Ωστόσο, πρόβλημα είναι ότι οι υπηρεσίες δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα πότε έγινε η αρχική συγκεντρωτική απογραφή του περιεχομένου της αποθήκης και ως εκ τούτου δεν μπορεί να γίνει σύγκριση των καταμετρήσεων με μία βάση δεδομένων που θα φανερώνει οριστικά πότε προέκυψε το πρόβλημα.

Παράλληλα πάντως διεξάγονται έρευνες σε αποθήκες και σε άλλες μονάδες των Δωδεκανήσων, ώστε να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για μη καταγεγραμμένη μεταφορά.

Το δεύτερο σενάριο, όπως αναφέρει ο ΣΚΑΙ, αποδίδει την εξαφάνιση σε εγκληματική ενέργεια. Καθώς δε τα μέτρα ασφαλείας στην μονάδα είναι αυστηρά, οι ερευνητές της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίες εστιάζουν στο ενδεχόμενο κλοπής εκ των έσω.

Στα πλαίσια του ενδεχόμενου αυτού εξετάζονται σε βάθος διετίας 10 άτομα που έχουν διατελέσει σε θέσεις ευθύνης ή συνδέονται με την ασφάλεια στην βάση της Λέρου, ενώ δεν αποκλείεται να μελετηθούν κι άλλα πρόσωπα. Πάντως το βάσει ρεπορτάζ εκτιμάται ότι τα μέτρα ασφαλείας στην μονάδα θα καθιστούσαν ιδιαίτερα δύσκολη την κλοπή.

Η αποθήκη φέρει τρεις κλειδαριές, που ανοίγουν με κλειδιά του διοικητή, του αξιωματικού ασφαλείας ή του αποθηκάριου. Η πρόσβαση ελέγχεται επίσης από κάμερες και αισθητήρες.

Όπως είχε γίνει γνωστό νωρίτερα σήμερα, εντοπίστηκε απώλεια αντιαρματικών οπλοβομβίδων, πυρομαχικών, χειροβομβίδων και εκρηκτικών σε μονάδα του Πολεμικού Ναυτικού στην Λέρου. Συγκεκριμένα μετά από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στην μονάδα την Δευτέρα το απόγευμα διαπιστώθηκε ασυμφωνία προβλεπόμενου και κατεχόμενου στρατιωτικού υλικού.

Του περιστατικού επιλήφθηκαν οι αρμόδιες Στρατιωτικές και Αστυνομικές Αρχές, ενώ έχει διαταχθεί προανάκριση για τη διερεύνηση των συνθηκών και αιτιών της απώλειας του στρατιωτικού υλικού.

(φωτογραφία αρχείου)

Διαβάστε ακόμα:

- Ν. Παναγιωτόπουλος: Να σταματήσει η πολιτική σπέκουλα για τη Λέρο