Τα σενάρια που εξετάζει η ΕΕ για να κάμψει τις αντιρρήσεις του Όρμπαν
Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Τα σενάρια που εξετάζει η ΕΕ για να κάμψει τις αντιρρήσεις του Όρμπαν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει τρόπους για το πώς θα καθησυχάσει τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος με τη στάση του θέτει εμπόδιο σε ένα νέο γύρο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που θα περιλαμβάνει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Guardian», η ΕΕ θα μπορούσε να συμβιβαστεί με το να απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου με δεξαμενόπλοια, αλλά να τις επιτρέψει μέσω των αγωγών. Έτσι η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχία θα συνεχίσουν να προμηθεύονται ρωσικό πετρέλαιο μέσω του αγωγού Ντρούζμπα, που είχε κατασκευαστεί επί Σοβιετικής Ένωσης και διασχίζει την Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι πριν τρεις εβδομάδες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε προτείνει ολική απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους, αλλά οι χώρες-μέλη δεν έχουν καταλήξει ακόμα σε συμφωνία. Η Ουγγαρία, από τους μεγαλύτερους πελάτες του ρωσικού πετρελαίου, έχει ξεκαθαρίσει ότι θα χρειαστεί πέντε χρόνια και δισεκατομμύρια ευρώ για να αναβαθμίσει τα διυλιστήριά της.

Σημειώνεται ότι οι ηγέτες της ΕΕ συνεδριάζουν τη Δευτέρα και την Τρίτη στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συζητήσουν την οικονομική, πολιτική και ανθρωπιστική στήριξή τους στην Ουκρανία, καθώς και την κρίση στα παγκόσμια αποθέματα τροφίμων.

Πριν μερικές εβδομάδες, όταν διατυπώθηκε η ιδέα του αποκλεισμού του πετρελαίου μέσω αγωγών, πολλά κράτη μέλη την απέρριψαν με το σκεπτικό ότι θα έδινε ένα αθέμιτο πλεονέκτημα σε χώρες που μπορούν να συνεχίσουν να παίρνουν φθηνό ρωσικό αργό. Εσωτερικές εκτιμήσεις υποδηλώνουν ότι η Ουγγαρία θα μπορούσε να ωφεληθεί από το φθηνότερο κατά 35% πετρέλαιο από τις γειτονικές χώρες. Μετά από αρκετές εβδομάδες σε αδιέξοδο, ωστόσο, ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών αναζητά τρόπους διαφυγής.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην Ουγγαρία προσφέρθηκε μια διετής παράταση για την υιοθέτηση του εμπάργκο πετρελαίου ώστε να δοθεί χρόνος για την ανακατασκευή των διυλιστηρίων και τη δημιουργία νέων οδών πετρελαίου από την γειτονική της Κροατίας.

Στο σχέδιο, γνωστό ως RePowerEU, η Επιτροπή έκανε μια αμφιλεγόμενη πρόταση για να επιτρέψει στα κράτη μέλη να πουλήσουν πιστώσεις πλεονάζοντος άνθρακα που θα μπορούσαν να καταστήσουν φθηνότερη την καύση ορυκτών καυσίμων. Πρότεινε επίσης μια εθελοντική μεταφορά κεφαλαίων από άλλα μέρη του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Ωστόσο, ορισμένα από τα κεφάλαια για την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα θα τοποθετηθούν σε ένα σχέδιο ανάκαμψης, το οποίο δεν είναι διαθέσιμο στην Ουγγαρία λόγω μακροχρόνιων ανησυχιών για το κράτος δικαίου. Η χώρα στερήθηκε 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ σε κεφάλαια από το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ για τη Covid-19 επειδή δεν κατάφερε να ικανοποιήσει τους αξιωματούχους της ΕΕ ότι μπορεί να διασφαλίσει τη σωστή δαπάνη των χρημάτων.