Τα ράσα, η ΓΕΝΟΠ και ο Λαφαζάνης στον αγώνα κατά της πώλησης μονάδων της ΔΕΗ

Τα ράσα, η ΓΕΝΟΠ και ο Λαφαζάνης στον αγώνα κατά της πώλησης μονάδων της ΔΕΗ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην επικείμενη ιδιωτικοποίηση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ πραγματοποιήθηκε έξω από το ΥΠΕΝ από εργαζόμενους της ΔΕΗ, κατοίκους, εκπροσώπους της εκκλησίας και της τοπικής κοινωνίας. Οι συγκεντρωμένοι με πανό και συνθήματα τάχθηκαν κατά της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων Μελίτη Ι, ΙΙ και του ορυχείου στη Δυτική Μακεδονία, καθώς και των μονάδων 3 και 4 στη Μεγαλόπολη. Όπως υποστήριξαν η επικείμενη ιδιωτικοποίηση των μονάδων σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη θα οδηγήσει σε μαρασμό και ερημοποίηση των περιοχών τους, ενώ έκαναν λόγο για «εθνικό έγκλημα».

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης «τα φιλέτα της ΔΕΗ δεν μπορούν να δοθούν "κοψοχρονιά"», κάνοντας λόγο για «ρεσάλτο συμφερόντων», ενώ χαρακτήρισε την πώληση ως «εθνικό έγκλημα». Μάλιστα, προανήγγειλε εντατικοποίηση των κινητοποιήσεων στο μέλλον, προκειμένου να αποτρέψουν την πώληση.

Απ΄ την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας επεσήμανε ότι εάν προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση, πρόκειται να οδηγηθούν σε οικονομικό μαρασμό οι περιοχές. Ο Κώστας Μιχόπουλος, πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Μεγαλόπολης, τόνισε ότι η τοπική οικονομία πρόκειται να γκρεμιστεί σε μία ημέρα, ενώ υπενθύμισε την προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης για μη πώληση των μονάδων.

Παρών στη συγκέντρωση ήταν και ο Μητροπολίτης Γόρτυνος Ιερεμίας, ο οποίος δήλωσε ότι η ΔΕΗ ανήκει στον λαό, προσθέτοντας ότι η εκκλησία θα δώσει τον αγώνα μαζί με τους κατοίκους. Ο γραμματέας της ΛΑΕ και πρώην υπουργός ΠΕΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης ανέφερε ότι πρόκειται να συσταθούν ειδικά δικαστήρια για όσους προσπαθήσουν να πωλήσουν τη ΔΕΗ, και κάλεσε το λαό σε εντατικές κινητοποιήσεις.

Σημειώνεται τέλος, ότι αντιπροσωπία των συγκεντρωμένων πρόκειται να έχει συνάντηση στο ΥΠΕΝ με τον Γιώργο Σταθάκη στις 15:00.

Πάντως εξερχόμενος της σημερινής συνάντησης που είχε με εκπροσώπους των θεσμών, ο Γιώργος Σταθάκης τόνισε χαρακτηριστικά: «Έχει κλείσει το θέμα της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ (Μελίτης στη Φλώρινα και Μεγαλόπολη στην Αρκαδία) και μέχρι την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου θα έχουμε συμφωνήσει οριστικά με τους Θεσμούς και πάνω στις υπόλοιπες εκκρεμότητες».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Intime News