7ος χρόνος, ημέρα 2058η
Κυριακή, 20 Ιουνίου 2021

Τα «ψυχεδελικά» φάρμακα μπαίνουν στη μάχη κατά του άγχους και της κατάθλιψης

Τα «ψυχεδελικά» φάρμακα μπαίνουν στη μάχη κατά του άγχους και της κατάθλιψης

Πολύ πρόσφατες επιστημονικές έρευνες δείχνουν πως τα «ψυχεδελικά» φάρμακα, όπως η ψιλοκυβίνη, το LSD και άλλα, μπορούν, υπό προϋποθέσεις, να χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση ψυχικών ασθενειών. Βεβαίως, είναι ακόμα απαγορευμένα, αλλά φαίνεται πως αυτό αλλάζει σταδιακά, όσον αφορά στη φαρμακευτική τους χρήση. Οι μικρές εταιρείες που ασχολούνται με τη σχετική έρευνα, έχουν αρχίσει να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στα χρηματιστήρια, προσελκύοντας το ενδιαφέρον τολμηρών επενδυτών.

Το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας για τις λεγόμενες ψυχεδελικές ουσίες και τη χρησιμότητά τους στην προσπάθεια καταπολέμησης ψυχικών ασθενειών και διαταραχών, όπως η κατάθλιψη και το άγχος, είναι πολύ γνωστό από τις δεκαετίες του 1950 και του 1960. Εκατοντάδες επιστημονικές αναφορές υποστήριξαν πως η ψιλοκυβίνη (η ουσία που περιέχεται στα παραισθησιογόνα μανιτάρια) και το LSD βοήθησαν ασθενείς που υπέφεραν από ψυχικές ή πνευματικές διαταραχές. Όμως η ευρεία (κατά)χρηση αυτών των ουσιών για ψυχαγωγικούς σκοπούς μέσα στην δεκαετία του 1960 προκάλεσε την απαγόρευσή τους, με αποτέλεσμα το πάγωμα αυτών των ερευνών για πάρα πολλά χρόνια.

Τα πράγματα όμως αλλάζουν και, κάτω από την πίεση της ολοένα αυξανόμενης συχνότητας εμφάνισης των ψυχικών ασθενειών/διαταραχών όπως η κατάθλιψη και το άγχος, η έρευνα πάνω σε αυτόν τον τομέα ξανάρχισε, στην αρχή από μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, με πιο σημαντικές από αυτές την MAPS και το Ινστιτούτο Usona, και τώρα τελευταία από ιδιωτικές επιχειρήσεις. Οι έρευνες των μη κερδοσκοπικών οργανώσεων και των ιδιωτικών επιχειρήσεων, γίνονται μέσω του συνδυασμού της ψυχοθεραπείας με τη χορήγηση πειραματικών σκευασμάτων που βασίζονται σε αυτές τις ουσίες. Μέσα στους τελευταίους δύο μήνες δημοσιοποιήθηκαν αποτελέσματα ερευνών τα οποία δείχνουν πως αυτές οι πειραματικές θεραπείες μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση των ασθενών.

Το γνωστό ιατρικό περιοδικό New England Journal of Medicine, δημοσίευσε τα αποτελέσματα μελέτης που έγινε από επιστημονική ομάδα του αγγλικού πανεπιστημίου Imperial College, με αντικείμενο την αντίδραση ασθενών που πάσχουν από βαριά κατάθλιψη όταν έλαβαν ψιλοκυβίνη COM360 της εταιρείας Compass Pathways, σε συνδυασμό με ψυχοθεραπεία πριν, μετά και κατά την διάρκεια της λήψης κάθε δόσης. Η αντίδραση συγκρίθηκε με την αντίστοιχη αντίδραση ασθενών, οι οποίοι έλαβαν ένα συνηθισμένο αντικαταθλιπτικό φάρμακο, σε συνδυασμό με ψυχοθεραπεία. Το βασικό συμπέρασμα της ερευνητικής ομάδας ήταν πως η χορήγηση της ψιλοκυβίνης είχε ευεργετικά αποτελέσματα, αντίστοιχα ή και λίγο καλύτερα από αυτά του συνηθισμένου αντικαταθλιπτικού φαρμάκου, χωρίς μάλιστα σοβαρές παρενέργειες, πέρα από μερικούς παροδικούς πονοκεφάλους.

Μία άλλη έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό nature medicine, έγινε πάνω σε ασθενείς που πάσχουν από μετατραυματικό στρες (πολύ συνηθισμένο σε βετεράνους πολέμου), στους οποίους χορηγήθηκαν δόσεις του MDMA (πιο γνωστού ως Ecstasy) σε συνδυασμό με ψυχοθεραπεία. Το συμπέρασμα της έρευνας, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την οργάνωση MAPS που αναφέραμε παραπάνω, ήταν πως η κατάσταση του μεγαλύτερου μέρους των ασθενών βελτιώθηκε ουσιαστικά στο διάστημα των δύο μηνών που κράτησε η πειραματική θεραπεία.

Τα θετικά συμπεράσματα αυτών των ερευνών δεν σημαίνουν βέβαια πως αύριο το πρωί θα εγκριθούν και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για θεραπεία ασθενών, φάρμακα βασισμένα σε ουσίες όπως η ψιλοκυβίνη, το MDMA και το LSD. Θα πρέπει πρώτα να γίνουν πολύ πιο εκτεταμένες κλινικές δοκιμές. Σημαίνει όμως πως οι έρευνες θα συνεχιστούν και θα ενταθούν, καθώς ο αριθμός των ανθρώπων που υποφέρουν από κατάθλιψη, μετατραυματικό στρες και άλλες παρόμοιες ασθένειες, ανέρχεται σε πολλές δεκάδες εκατομμύρια μόνο στον δυτικό κόσμο και το ενδιαφέρον για την ανακάλυψη αποτελεσματικών θεραπειών είναι πάρα πολύ μεγάλο. Την ίδια στιγμή, φαίνεται πως η στάση της κοινωνίας και των αρχών αλλάζει απέναντι σε αυτές τις ουσίες και κυρίως το ενδεχόμενο χρήσης τους για φαρμακευτικούς σκοπούς. Η ψιλοκυβίνη και τα παραισθησιογόνα μανιτάρια είναι απαγορευμένα σε ομοσπονδιακό επίπεδο στις Η.Π.Α. αλλά η πολιτεία του Όρεγκον και αρκετές πόλεις έχουν αποποινικοποιήσει την χρήση τους ενώ η πόλη της Washington έκανε το ίδιο για αρκετές παρόμοιες ουσίες. Το πιο σημαντικό είναι το ότι η ίδια πολιτεία (το Όρεγκον), νομιμοποίησε την χρήση της ψιλοκυβίνης για θεραπευτικούς σκοπούς μέσα σε αδειοδοτημένο και ελεγχόμενο περιβάλλον.

Έχοντας υπόψη τα συμπεράσματα των ερευνών που προαναφέραμε, δεν μας προκαλεί έκπληξη το αυξανόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον για τις επιχειρήσεις που προσπαθούν να βρουν φάρμακα βασιζόμενα στις «ψυχεδελικές» ουσίες. Πολλές τέτοιες εταιρείες έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, και αρκετές από αυτές έχουν πάρει τον δρόμο για τα διεθνή χρηματιστήρια, αντιλαμβανόμενες πως μέσα από τα χρηματιστήρια θα μπορέσουν να λάβουν την χρηματοδότηση που απαιτείται προκειμένου να προχωρήσουν τις έρευνές τους.

Η πρώτη που εισήγαγε τις μετοχές της σε μεγάλο διεθνές χρηματιστήριο ήταν η Compass Pathways (CMPS NASDAQ), η οποία έχει παρασκευάσει μία συνθετική μορφή της ψιλοκυβίνης, την COMP360. Η COMP360 είναι η ουσία που χρησιμοποιήθηκε στην έρευνα του Imperial College στην οποία αναφερθήκαμε προηγουμένως. Η Compass μπήκε στο NASDAQ τον περσινό Σεπτέμβριο εισπράττοντας σχεδόν 130 εκατομμύρια δολάρια, ενώ πριν 10 μέρες περίπου εισέπραξε άλλα 144 εκατομμύρια εκδίδοντας και άλλες μετοχές. Στηρίζεται μετοχικά από τον γνωστό αμερικανό επιχειρηματία Peter Thiel και την γερμανική εταιρεία συμμετοχών Atai Life Sciences, και στην τιμή των 35 δολαρίων (διπλάσια από την περσινή τιμή της δημόσιας εγγραφής) έχει χρηματιστηριακή αξία σχεδόν 1,45 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Χρηματιστηριακή αξία σχεδόν 1 δισ.  δολαρίων έχει και η MindMed (MNMD NASDAQ), η οποία έχει την έδρα της στην Νέα Υόρκη και μεταπήδησε στο χρηματιστήριο NASDAQ πριν δύο εβδομάδες αφού μέχρι τότε διαπραγματευόταν σε μικρότερα χρηματιστήρια του Καναδά και της Γερμανίας. Η MindMed έχει ως σκοπό της να παρασκευάσει φάρμακα (με βάση τις «ψυχεδελικές» ουσίες) που θα βελτιώνουν την ψυχική και πνευματική υγεία.

Η Atai Life Sciences, που είναι από τους βασικούς μετόχους της Compass, ετοιμάζεται και αυτή για την δημόσια εγγραφή της σε κάποιο μεγάλο χρηματιστήριο, ελπίζοντας πως οι επενδυτές θα της δώσουν αποτίμηση κοντά στα 2 δις δολάρια. Η Γερμανική εταιρεία που εδρεύει στο Βερολίνο, στηρίζεται και αυτή από τον Peter Thiel και είναι κυρίως εταιρεία συμμετοχών. Συμμετέχει σε εταιρείες όπως η Compass, τις οποίες υποστηρίζει στην προσπάθειά τους να βρουν θεραπείες που βασίζονται στην ψιλοκυβίνη και τις άλλες παρόμοιες ουσίες.

Όλες οι παραπάνω εταιρείες, και άλλες που είναι εισηγμένες σε μικρότερα χρηματιστήρια, δεν έχουν αυτή την στιγμή κανένα εγκεκριμένο φάρμακο, και κανείς δεν ξέρει αν και πότε θα το καταφέρουν. Το ρίσκο για όσους αγοράζουν τώρα αυτές τις μετοχές είναι φυσικά πολύ μεγάλο, όπως και οι αποδόσεις στην περίπτωση που οι έρευνες κάποιας από αυτές στεφθούν με επιτυχία. Για τολμηρούς και μελετηρούς επενδυτές μπορεί να είναι μία ενδιαφέρουσα επενδυτική πρόταση.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.