Τα πρώτα ρήγματα στο τείχος… δυσπιστίας των ανεμβολίαστων

Τα πρώτα ρήγματα στο τείχος… δυσπιστίας των ανεμβολίαστων

Με την επίταξη των γιατρών για τη βόρεια Ελλάδα να είναι προ των πυλών, τον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών να ανεβαίνει προς τους 550 και τους νεκρούς να έχουν πλέον ξεπεράσει τους 50 ανά εικοσιτετράωρο, το ΕΣΥ υφίσταται ασφυκτική πίεση που σταδιακά μεταφέρεται προς το Νότο με τη ζοφερή αυτή εικόνα να προκαλεί τις πρώτες ρηγματώσεις στο τείχος δυσπιστίας των ανεμβολίαστων συμπολιτών μας.

Μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο εμβολιάστηκαν 52.816 συνάνθρωποί μας και πλησιάζουμε τα 6,5 εκατομμύρια πλήρως εμβολιασμένους πολίτες ενώ παράλληλα, 627571 ευπαθείς και ηλικιωμένοι συνάνθρωποί έχουνε ήδη κάνει την τρίτη δόση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από την αποτίμηση των συνεπειών του ορμητικού κύματος της πανδημίας που σαρώνει ολόκληρη την Ευρώπη οι ανεμβολίαστοι πολίτες έχουν 32 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν σε σχέση με τους εμβολιασμένους, στη νέα αυτή επίθεση του κορονοϊού, ενώ η πιθανότητα να νοσήσει σοβαρά ένας άνθρωπος που έχει κάνει και την τρίτη δόση είναι πάρα πολύ μικρή και η πιθανότητα να πεθάνει απειροελάχιστη.

Τις τελευταίες μέρες λοιπόν αυτή η επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος την πατρίδα μας, με τον ρυθμό του εμβολιασμού να έχει αυξηθεί κατά 200 % αποτελεί την πλέον ενθαρρυντική εξέλιξη δείχνοντας πως τελικά δεν έχουμε ακόμα φτάσει στο σκληρό πυρήνα των αμετανόητων αρνητών και πως υπάρχει ένα περιθώριο που μεταφράζεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι μπορούν να πεισθούν και να μεταστραφούν, να κάνουν τον εμβόλιο όπως άλλωστε φανερώνει και μια δημοσκόπηση της Pulse σύμφωνα με την οποία το 44% όσων δήλωναν ανεμβολίαστοι είναι δεκτικοί στο να αναθεωρήσουν την άποψή τους αν πειστούν από μία αναθέρμανση της καμπάνιας πειθούς εκ μέρους της Πολιτείας με τους επιστήμονες να στέλνουν ξεκάθαρο και διαυγές μήνυμα.

Αναζητώντας τις αιτίες πίσω από αυτό το φαινόμενο των τελευταίων ημερών μπορούμε να βρούμε πολλούς παράγοντες που ωθεί μερίδα των πολιτών να αναθεωρήσει την άποψή της για τα εμβόλια. Ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες είναι σίγουρα το γεγονός ότι το κύμα που χτυπά την Ευρώπη προκαλεί ρεκόρ κρουσμάτων σε όλες τις χώρες οπότε κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι πρόκειται για μια ελληνικής προέλευσης «θεωρία συνωμοσίας» ενώ έχουν ήδη επιστρέψει τα lockdown δηλαδή τα μέτρα που κανείς δεν θέλει όχι απλώς να ξαναβιώσει αλλά ούτε καν να ξανακούσει σε δύο χώρες, την Ολλανδία και την Αυστρία όπου μάλιστα έγιναν και διαδηλώσεις στους δρόμους, με τον κόσμο να αντιδρά βίαια.

Πολύ σημαντικός παράγοντας επίσης είναι τα πρόσφατα αυστηρότερα μέτρα που πήρε η Πολιτεία εντός των συνόρων, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι οι οποίοι θέλουν να διατηρήσουν την ελευθερία των κινήσεων τους να ξανασκεφτούν τον εμβολιασμό καθώς η αύξηση των υποχρεωτικών τεστ αλλά και η αναγκαστική επίδειξη πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικό αποτέλεσμα rapid test για να μπορέσει κάποιος να έχει πρόσβαση στην ψυχαγωγία, την εστίαση και το λιανεμπόριο σίγουρα πιέζει τους ανθρώπους που δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί.

Άλλος παράγοντας που διαρκώς ενδυναμώνεται και στέλνει το μήνυμα της αναθεώρησης για το ζήτημα του εμβολιασμού είναι οι αληθινές ιστορίες που τον τελευταίο καιρό ακούμε στα Δελτία Ειδήσεων για τον θάνατο ανθρώπων νεότερων σε ηλικία που είχαν επιλέξει να μην εμβολιαστούν. Οι ιστορίες αυτές συνθέτουν το πιο σκληρό πρόσωπο της πανδημίας κι έχουν μεγάλη απήχηση ως παρότρυνση για τον εμβολιασμό, δείχνοντας εμπράκτως ότι η απόκτηση της φυσικής ανοσίας συνοδεύεται από βαρύτατο τίμημα σε ανθρώπινες ζωές.

Προσφάτως καταγράφηκαν πέντε ακόμα περιστατικά ανθρώπων ηλικίας κάτω των 65 ετών σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, και Βόλο οι οποίοι παρέμειναν ανεμβολίαστοι, κάποιοι αρνήθηκαν και τη διασωλήνωση και έχασαν τη μάχη ενώ υπάρχει σε εξέλιξη Εισαγγελική παρέμβαση για επόπτη υγείας ο οποίος φαίνεται να επικοινωνούσε μέσω social media με νοσηλευόμενη γυναίκα 51 ετών που αποβίωσε στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης και την συμβούλευε μέχρι τελευταία στιγμή να αρνηθεί τη διασωλήνωση και να φύγει από το νοσοκομείο.

Στο σημείο αυτό την απάντηση στο εύλογο ερωτηματικό που δημιουργείται στο μυαλό των ανθρώπων έχει ένας άνθρωπος που στη χώρα του είναι ο ήρωας ενός δίχως προηγούμενου εμβολιαστικού θαύματος. Πρόκειται για τον αντιναύαρχο Ενρίκε Γκουβέια ε Μέλο, πρώην διοικητή  υποβρυχίων που ανέλαβε το πρόγραμμα εμβολιασμού, φορώντας τη στρατιωτική του στολή και με τη βοήθεια άλλων 30 ένστολων αξιωματικών έφτασε τον πληθυσμό της Πορτογαλίας να έχει 88% εμβολιαστική κάλυψη. Ο χαμηλών τόνων ήρωας της Πορτογαλίας λέει ότι: «Πρέπει να ακούμε τη φωνή των επιστημόνων και να μην ακούμε τις φωνές οποιουδήποτε διατυπώνει μία άποψη ακόμα και ακραία για την πανδημία».

Στην Ελλάδα από την εγχώρια επιστημονική κοινότητα, ο καθηγητής πολιτικής υγείας και κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Κυριάκος Σουλιώτης παρότι δεν έχει γνωριστεί με τον αντιναύαρχο Ενρίκε Γκουβέια ε Μέλο, συντάσσεται μαζί του και στέλνει το μήνυμα πως δεν πρέπει τα μέσα ενημέρωσης να γίνονται ο αναμεταδότης των αιρετικών απόψεων που διατυπώνονται στα social media ή σε πορείες αντιεμβολιαστών. Οι απόψεις αυτές δεν πρέπει να τυγχάνουν καμίας προβολής γιατί υπάρχουν εύπιστοι άνθρωποι δίνουν βάση σε ό,τι αιρετικό ακούσουν.

Για το μεγάλο ζήτημα των αντιεμβολιαστών ιερέων βέβαια που λαμβάνουν διαφορετική θέση από την επίσημη θέση της εκκλησίας, ο αντιναύαρχος Ενρίκε Γκουβέια ε Μέλο έχει έτοιμη τη σωστή απάντηση: «Είναι οι ιερείς γιατροί;» «Είναι οι ιερείς επιστήμονες; έχουν καμία δουλειά να αποφασίζουν τι είναι επιστημονικό και τι όχι;» και συστήνει στους Έλληνες να ακούν τους επιστήμονες για τα θέματα της επιστήμης και να μην μπλέκουν την επιστήμη με την πίστη.

Ένας ακόμα παράγοντας που ωθεί τους ανθρώπους της διπλανής πόρτας να ξανασκεφτούν το ζήτημα του εμβολιασμού είναι το γεγονός πως έχει αναθερμανθεί η κουβέντα σε κυβερνητικά γραφεία και στην επιτροπή των εμπειρογνωμόνων για περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων που θα ισχύσουν στη χώρα μας, αν το πανδημικό κύμα δεν κοπάσει.

Επίσης, έχει ανοίξει για τα καλά η συζήτηση για την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού με την Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων να ετοιμάζεται να επαναφέρει την τηλεργασίας για να μειωθεί λίγο η κινητικότητα στους δρόμους και να ετοιμάζεται να προτείνει την αύξηση των αριθμών των υποχρεωτικών rapid tests για τους εργαζόμενους αλλά και για την πρόσβαση σε χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας.

Πιθανώς αρνητικές εντυπώσεις για την εμμονή των αντιεμβολιαστών δημιουργεί και η δημοσιοποίηση απίστευτων ιστοριών εν έτη 2021 με γονείς να εμποδίζουν τα παιδιά τους να πάνε σχολείο εδώ και δύο χρόνια, στερώντας τους τη μόρφωση η οποία εκτός από δικαίωμα είναι και υποχρεωτική για το δημοτικό και το γυμνάσιο. Οι σοκαριστικές εξελίξεις από τις Σέρρες τη Δράμα και τη Ρόδο με παιδιά που στερούνται το σχολείο και τη μόρφωση λειτουργούν σαν ένας μεγεθυντικός φακός του παραλογισμού των αρνητών.

Όπως λέει ο Πορτογάλος αντιναύαρχος: «Μην ακούτε τις κακές ιδέες, ακούστε τους επιστήμονες και τις καλές ειδήσεις ότι ο εμβολιασμός μειώνει πάρα πολύ τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης και σχεδόν εξαλείφει τον κίνδυνο του θανάτου, εστιάστε στα θετικά». Πως έπεισε όμως ο επικεφαλής των πορτογαλικών αρχών τον λαό της χώρας να εμβολιαστεί;

«Εξήγησα στον κόσμο ότι μπορεί να ‘εμβολιαστεί’ ενάντια στον κορονοϊό με δύο τρόπους, είτε με το εμβόλιο είτε με το να κολλήσει και να νοσήσει. Και μετά πρόσθεσα ότι όπως δείχνουν τα επιστημονικά στοιχεία, με το εμβόλιο έχει σαφώς πολύ περισσότερες πιθανότητες να μη νοσήσει βαριά και να μην χάσει τη ζωή του».

Λίγα λόγια, για να μην χαθεί (κι άλλος) χρόνος. Χωρίς αντιφατικά νοήματα. Με ξεκάθαρο μήνυμα για όλους.