Τα πρώτα δείγματα γραφής των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν

Τα πρώτα δείγματα γραφής των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν

Η αρχή της κυριαρχίας των Ταλιμπάν δείχνουν πως η εγκαθίδρυση τους δεν θα είναι μία απλή υπόθεση. Η αντίσταση των στελεχών του παλαιού καθεστώτος στην κοιλάδα του Παντσίρ συνεχίζεται, καθώς οι μάχες μαίνονται, ενώ οι διαδηλώσεις των γυναικών στις πόλεις δείχνουν μία πρώτη αντίδραση των ανθρώπων στην επιστροφή του σκοταδισμού.

Οι εξτρεμιστές των Ταλιμπάν πλέον αναλαμβάνουν τις ευθύνες του πληθυσμού όλης της χώρας. Να καταφέρουν να ελέγξουν το σύνολο της επικράτειας τους είναι μάλλον απίθανο, καθώς ιστορικά το βραχώδες έδαφος και η γεωμορφολογία το καθιστά πολύ δύσκολο. Οι Ταλιμπάν ισχυρίζονται πως κατέλαβαν το τελευταίο προπύργιο του προηγούμενου καθεστώτος στην κοιλάδα Παντσίρ, αν και οι ανθρώπινες απώλειες είναι σημαντικές και οι αντίπαλοι τους διατείνονται πως θα συνεχίζουν να αντιστέκονται.

Στην πρωτεύουσα βέβαια, που οι Ταλιμπάν ελέγχουν απόλυτα, εμφανίζονται οι πρώτες αντιδράσεις στο σκοταδιστικό κίνημα. Μια οργάνωση γυναικών πραγματοποιούν τις δύο τελευταίες ημέρες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, υπέρ των γυναικείων δικαιωμάτων φτάνοντας μπροστά από το προεδρικό μέγαρο της Καμπούλ, μπροστά στους ενόπλους Ταλιμπάν. Αντίστοιχες διαμαρτυρίες έγιναν στην πόλη της Χεράτ. Μπορεί να αντιληφθεί κάποιος τον θανάσιμο κίνδυνο, που αντιμετωπίζουν οι ακτιβίστριες σε μία τόσο σημαντική συγκυρία, έχοντας απέναντι τους έναν τέτοιο εχθρό. Βέβαια, η θαρραλέα κίνηση τους απευθύνεται σε όλο τον κόσμο, μία έκκληση για βοήθεια στην αβάστακτη κατάσταση που βιώνουν. Στη διεθνή κοινότητα βέβαια απλά αναμένουν η νέα κυβέρνηση των Ταλιμπάν να συμπεριλαμβάνει ονόματα από όλες τις πολιτικές παρατάξεις.

Προσπαθώντας να εκπέμψουν μετριοπάθεια διεθνώς, οι Ταλιμπάν έχουν δηλώσει πως θα επιτρέψουν στις γυναίκες να κυκλοφορούν και να εργάζονται, εντός του ισλαμικού πλαισίου που σκοπεύουν να εφαρμόσουν, αν και δεν θα καταλάβουν υψηλά αξιώματα. Την ίδια ώρα βέβαια πρώην κρατούμενοι, που απελευθερώθηκαν από τους Ταλιμπάν, έχουν βάλει στο στόχαστρο τις γυναίκες δικαστές που υπέγραψαν την καταδίκη τους στη φυλακή. Ακόμα κι αν υπάρχει μία συγκράτηση από την κεντρική ηγεσία, οι γυναίκες πλέον θα αναγκαστούν να ζουν σε ένα περιβάλλον που οι εξτρεμιστές έχουν τον πρώτο λόγο.

Διεθνώς βέβαια, Οι οικονομικές πιέσεις στους Ταλιμπάν αναμένεται να κορυφωθούν, ύστερα από το πάγωμα σχεδόν 10 δισ. δολαρίων της κεντρικής τράπεζας του Αφγανιστάν από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αν ληφθεί υπόψιν πως 75% των δαπανών της αφγανικής κυβέρνησης προερχόταν από εξωτερική βοήθεια και δωρεές, είναι κατανοητό το οικονομικό πρόβλημα που θα κορυφωθεί όσο περνούν οι ημέρες. Το νόμισμα έχει υποτιμηθεί, έχει τεθεί μέγιστο όριο ανάληψης από τις τράπεζες στα 200 δολάρια, δημόσιοι υπάλληλοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και μήνες, ενώ υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό εξοπλισμό στα νοσοκομεία.

Μπορεί να καταλάβει κανείς την άμεση ανάγκη από τους Ταλιμπάν για μία σανίδα σωτηρίας από το εξωτερικό. Βλέποντας το ενδιαφέρον της Κίνας, οι Ταλιμπάν άμεσα τόνισαν πως θα προσπαθήσουν πολύ να ενταχθούν στο αναπτυξιακό σχέδιο του νέου «Δρόμου του Μεταξιού» που προωθεί το Πεκίνο. Η Κίνα ήδη ανακοίνωσε πως σκοπεύει να διατηρήσει την πρεσβεία της στην Καμπούλ ανοικτή και να συμβάλει στη σταθεροποίηση της χώρας.

Μέχρι τότε βέβαια, η τραγική καθημερινότητα συνεχίζεται. Οι ελλείψεις φαγητού και νερού είναι τεράστιες, η ξηρασία έχει πλήξει τις καλλιέργειες και την κτηνοτροφία. Περίπου 18 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στα πρόθυρα της πείνας, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της τραγικής κατάσταση στο Αφγανιστάν, των Ταλιμπάν πλέον, ένας στους τρεις ανθρώπους δεν ξέρει αν, και με ποιον τρόπο, θα βρει το γεύμα του κάθε μέρα. Οι Ταλιμπάν έρχονται αντιμέτωποι με τα πραγματικά ζητήματα της καθημερινής επιβίωσης.