Πέμπτη 21 Μαΐου 2020, 18:22

Αγγελική Κώττη
-A +A

Τα πιο ωραία Fake news τα έχουν υποθάλψει

Πέμπτη 21 Μαΐου 2020, 18:22
Τα πιο ωραία Fake news τα έχουν υποθάλψει

Είναι ψέμα πως η παράσταση «Ιχνευταί» ακυρώθηκε φέτος λόγω συμμετοχής σε αυτήν του Σταμάτη Κραουνάκη, όπως ήδη έχει γράψει το Liberal σκιαγραφώντας το φαινόμενο των χθεσινών fake news για το θέμα. Οι δύο αρμόδιοι παράγοντες του Ελληνικού Φεστιβάλ, ο πρόεδρος του ΔΣ Δημήτρης Πασσάς και η καλλιτεχνική διευθύντρια Κατερίνα Ευαγγελάτου, διαψεύδουν κατηγορηματικά τα fake news που κυκλοφόρησαν χθες από παπαγαλάκια κάθε είδους, σύμφωνα με τα οποία η παράσταση, την οποία θα σκηνοθετούσε ο Μιχαήλ Μαρμαρινός, ματαιώθηκε ύστερα από πιέσεις της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, καθώς θα συμμετείχε ως ηθοποιός και ο Σταμάτης Κραουνάκης. 

H κοινή ανακοίνωσή τους, που βάζει τα πράγματα στη θέση τους, έχει ως εξής:

«Για την αναβολή της παράστασης ‘ΙΧΝΕΥΤΑΙ’

Πρόσφατα δημοσιεύματα, ομολογουμένως σποραδικά, αποδίδουν την απόφαση για την μη πραγματοποίηση της παράστασης ‘ΙΧΝΕΥΤΑΙ’  σκηνοθεσίας Μιχαήλ Μαρμαρινού στο πλαίσιο του φετινού προγράμματος του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, στη συμμετοχή του κ. Στ. Κραουνάκη.

Προκειμένου να μην μένουν μετέωρα υπονοούμενα, θα θέλαμε να καταστήσουμε σαφές ότι:

Η Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε., ως αυτόνομος φορέας, λαμβάνει όλες τις αποφάσεις της μέσω των αρμοδίων οργάνων της. Η κατάστρωση του καλλιτεχνικού προγράμματος ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας, ενώ ο προϋπολογισμός του εγκρίνεται και επικυρώνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο του φορέα.

Το Ε.Φ. και οι συντελεστές της κάθε παράστασης προσβλέπουν φυσικά στο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα αλλά δεν αγνοούν την απήχηση του έργου. Το κόστος της κάθε παραγωγής αξιολογείται ξεχωριστά σε συνάρτηση με τα αναμενόμενα έσοδά της. Η τυχόν επάρκεια του γενικού προϋπολογισμού του Ε.Φ. δεν σημαίνει ότι πρέπει να οδηγεί στην απερίσκεπτη ανάλωσή του.

Η παράσταση «ΙΧΝΕΥΤΑΙ» ήταν η ακριβότερη παραγωγή του Ε.Φ. Ενόψει των αναπόφευκτων και δραστικών περιορισμών στη πληρότητα των θεάτρων το καλοκαίρι, κρίθηκε σκόπιμη η μετάθεσή της για του χρόνου, υπό ευνοϊκότερες συνθήκες και ευρύτερη –ελπίζουμε- προσέλευση στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Η απόφαση λήφθηκε σε κλίμα αλληλοκατανόησης μετά από καλόπιστες και φιλικές συζητήσεις, μεταξύ των κ.κ. Κ. Ευαγγελάτου και Μ. Μαρμαρινού.

Η δέσμευση για την πραγματοποίηση της παράστασης το 2021 θα επισημοποιηθεί με σύμβαση πολύ σύντομα που θα συνοδευτεί μάλιστα με προκαταβολή προς τους καλλιτεχνικούς συντελεστές της. Η ίδια πρακτική θα ισχύσει, εξάλλου, και σε πολλές άλλες φετινές παραγωγής του Ε.Φ.

Συνεπώς οι νύξεις περί «άνωθεν» παρεμβάσεων για τον αποκλεισμό της παράστασης κλπ., διαψεύδονται από τα γεγονότα, αδικούν με προσβλητικό τρόπο τόσο την Καλλιτεχνική Διευθύντρια όσο και την ιστορία του Φεστιβάλ, ενώ είναι φανερό ότι εξυπηρετούν άλλες επιδιώξεις».

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα