Τα οφέλη για 100.000 επιχειρήσεις με 230.000 εργαζόμενους
Nέα μέτρα ύψους 2,5 δισ. ευρώ

Τα οφέλη για 100.000 επιχειρήσεις με 230.000 εργαζόμενους

Επιδοτήσεις επιχειρηματικών δανείων σε ποσοστό που θα φτάνει ακόμη και στο 90%, επιδοτήσεις για την κάλυψη των παγίων δαπανών που θα δοθούν με τη μορφή «κουπονιών» τα οποία και θα συμψηφίζονται με μελλοντικές φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές αλλά και «κούρεμα» των ενισχύσεων που δόθηκαν στο πλαίσιο των τριών πρώτων φάσεων των επιστρεπτέων προκαταβολών περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων στήριξης που εξειδίκευσε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Το συνολικό κονδύλι ανεβαίνει στα 36,5 δισ. ευρώ όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Χρήστος Σταϊκούρας ενώ τα 2,5 δισ. ευρώ αφορά στα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν νωρίς το πρωί από τον πρωθυπουργό. Η «είδηση» εστιάζεται στις επιστρεπτέες προκαταβολές. Το οικονομικό επιτελείο ξεκαθάρισε το τοπίο ανακοινώνοντας ότι για τις τρεις πρώτες φάσεις, ποσοστό 30-50% της ενίσχυσης δεν θα επιστραφεί. Κριτήριο για το τελικό ποσοστό «χαρίσματος» θα είναι η μείωση των εσόδων. Το δημοσιονομικό κόστος για τις παραπάνω παρεμβάσεις εκτιμάται σε 570 εκατ. ευρώ και οι ωφελούμενοι είναι περίπου 100.000 επιχειρήσεις, με 230.000 εργαζόμενους.

Όπως ανακοίνωσε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης:

1.    Για τις επιχειρήσεις με μείωση εσόδων άνω του 30% το 2020, το κούρεμα θα φτάνει στο 50%

2.    Για τις επιχειρήσεις με μείωση εσόδων άνω του 15%, το κούρεμα θα είναι 30%

3.    Για τις καινούργιες επιχειρήσεις, το κούρεμα θα είναι 50%

Από την άλλη, και για τις 7 φάσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής, αλλάζει η διαδικασία πληρωμής του ποσού που θα πρέπει να αποπληρωθεί. Αντί για 40 δόσεις που θα πρέπει να καταβληθούν από την 1/1/2022, πάμε στις 60 δόσεις. Και όποιος έχει τη δυνατότητα να επιστρέψει εφάπαξ όλο το ποσό που χρωστάει, θα λάβει πρόσθετη έκπτωση 15%.

Στην 7η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής που θα έχει προϋπολογισμό 1 δις. ευρώ τα ελάχιστα ποσά ενίσχυσης θα κυμαίνονται από 1000 έως 100.000 ενώ θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα και πάλι στην ενίσχυση των εμπορικών επιχειρήσεων και όσων παρέμειναν κλειστές μέσα στο 1ο τρίμηνο. Για την ενίσχυση της επιστρεπτέας προκαταβολής 7 θα υπάρχει υποχρέωση διατήρησης θέσεων εργασίας μέχρι και τον Αύγουστο.

Το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 2»

Για τα επαγγελματικά δάνεια, τα ποσοστά επιδότησης θα φτάνουν και στο 90% για το σύνολο των δανείων δηλαδή και των τόκων και των χρεολυσίων. Το ποσοστό θα εξαρτάται από την κατηγορία του δανείου. Δηλαδή, για τα πράσινα δάνεια, το ποσοστό επιδότησης θα είναι 90% για το πρώτο τρίμηνο, 80% για το δεύτερο τρίμηνο και 70% για το τελευταίο δίμηνο. Για τα κόκκινα δάνεια, το ποσοστό θα κυμαίνεται από 60-80% με προϋπόθεση όμως να ρυθμιστεί το δάνειο.

Το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να απασχολούν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο, να έχουν υποβάλλουν όλες τις δηλώσεις, να παρουσιάζουν ζημιά προ φόρων τουλάχιστον 30% για το 2020 και να παρουσιάζουν μείωση εσόδων τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019. Οι επιδοτήσεις επί των δαπανών θα δίδονται υπό μορφή κουπονιών τα οποία θα συμψηφίζονται με μελλοντικές φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Το πρόγραμμα θα καλύπτει δαπάνες για μισθούς, ασφαλιστικές εισφορές, λογαριασμούς ρεύματος, τηλεφώνων κλπ Θα υπάρχουν πλαφόν στην οικονομική ενίσχυση με απόλυτο όριο τα 1,5 εκατ. ευρώ. Τα πιστωτικά θα εκδοθούν έως το τέλος Μαΐου του 2021.

 Διαβάστε ακόμα:

- Χρ. Σταϊκούρας: «Δίχτυ» προστασίας στον παραγωγικό ιστό της χώρας