Τα μεγάλα «πορτοφόλια» στρίβουν προς τον Μπάιντεν;

Τα μεγάλα «πορτοφόλια» στρίβουν προς τον Μπάιντεν;
Eurokinissi

Η εκστρατεία του προεδρικού υποψηφίου Τζο Μπάιντεν ξεπέρασε σε χρηματοδότηση την αντίστοιχη του προέδρου Τραμπ τον μήνα Μάϊο για πρώτη φορά στην διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Συγκεκριμένα, η καμπάνια Μπάιντεν και η Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών συγκέντρωσαν 81 εκατομμύρια δολάρια σε σχέση με τα 74 εκατομμύρια που απέσπασε η εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ το ίδιο διάστημα. Το γεγονός αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς μέχρι πρότινος ο Τραμπ είχε μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του αντίπαλο του.

Επιπρόσθετα, τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από δωρητές για την εκλογή του πρώην αντιπροέδρου είναι περισσότερα από αυτά που είχαν συγκεντρωθεί τον Μάιο του 2012 από την εκστρατεία του Μπαράκ Ομπάμα και την εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον τον Μάιο του 2016. Οι αναλυτές των Δημοκρατικών τονίζουν επίσης ότι ο περασμένος μήνας ήταν ο πρώτος που ο Μπάιντεν ήταν ο μοναδικός υποψήφιος του κόμματος, αφού τον Απρίλιο ο Μπέρνι Σάντερς δεν είχε ακόμα αποσυρθεί (επίσημα).

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Μάιο έγινε γνωστό ότι ο δισεκατομμυριούχος και πρώην υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών Μάικλ Μπλούμπεργκ σκοπεύει να δαπανήσει τουλάχιστον 250 εκατομμύρια δολάρια υπέρ του υποψηφίου των Δημοκρατικών για την προεδρία Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNBC. Παράλληλα, άλλοι δύο πρώην αντίπαλοι του Μπάιντεν για το χρίσμα οι Γερουσιαστές Καμάλα Χάρρις και η Ελίζαμπεθ Γουόρεν έχουν ριχτεί στη μάχη της συγκέντρωσης χρημάτων για τον υποψήφιο πρόεδρο.

Ωστόσο ο Τραμπ έχει ένα πλεονέκτημα και μάλιστα μεγάλο, αφού διαθέτει πάνω από 265 εκατομμύρια στον «κουμπάρα» της επανεκλογής, ποσό που ο Μπάιντεν μπορεί να υπερβεί μόνο με την βοήθεια ανθρώπων όπως ο Μπλούμπεργκ. 

Με φόντο τα παραπάνω, το προβάδισμα του Μπάιντεν στις δημοσκοπήσεις διατηρείται και ορισμένες μάλιστα δείχνουν ότι διευρύνεται. Η τελευταία μάλιστα για λογαριασμό του πρακτορείου Reuters με την εταιρεία Ipsos φέρνει τον Μπάιντεν να αποσπά το 48% των προτιμήσεων έναντι 35% του Τραμπ. 

Το πιο ανησυχητικό όμως τόσο σε δημοσκοπικό όσο και σε χρηματοδοτικό επίπεδο είναι ότι πολλοί πλούσιοι ευαγγελιστές σκέφτονται το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν τον Τραμπ με ό,τι αυτό συνεπάγεται.