Τα κοιτάσματα σε Κρήτη - Ιόνιο και οι ανακοινώσεις για τους υδρογονάνθρακες

Τα κοιτάσματα σε Κρήτη - Ιόνιο και οι ανακοινώσεις για τους υδρογονάνθρακες

Σε πλήρη εξέλιξη μπήκε το σχέδιο ενεργειακής ασφάλειας της χώρας, με φόντο τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις πολύ σοβαρές συνέπειες στον τομέα της ενέργειας. Το πρώτο βήμα έγινε στην Κοζάνη όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αύξηση της εξόρυξης του λιγνίτη κατά 50%. Με άλλα λόγια δηλαδή η κυβέρνηση προχώρησε σε έναν ελιγμό καθώς βλέπει τις δυσκολίες να έρχονται και μάλιστα σε σύντομο χρονικά διάστημα. 

«Στην τρέχουσα συγκυρία, η πολιτική μας οφείλει να είναι ευέλικτη. Για την επόμενη διετία είναι λογικό να αυξήσουμε την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη, αυξάνοντας κατά 50% την εξόρυξη, για να μειώσουμε την εξάρτηση από το φυσικό αέριο» ανέφερε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός. Όπως όλα δείχνουν όμως αυτή ήταν η αρχή μιας συνολικής στρατηγικής που ως κεντρικό στόχο τη μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο σε μία περίοδο που τα προβλήματα σε διεθνές επίπεδο στον συγκεκριμένο τομέα είναι και πολλά και κυρίως σε μεγάλο βαθμό…άγνωστα. 

Το δεύτερο βήμα λοιπόν αναμένεται να γίνει εκτός απροόπτου την ερχόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης  μαζί με την ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας και τους εμπλεκόμενους φορείς θα ανακοινώσει την επίσπευση των ερευνών κυρίως νότια της Κρήτης, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στήριξης συνολικά του εγχειρήματος. Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα δημοσιοποιηθούν τα πρώτα αποτελέσματα στην περιοχή του Ιονίου. Οι ειδικοί μάλιστα μιλούν για χειροπιαστά αποτελέσματα σε ορίζοντα μερικών ετών. 

Δεν αποκλείεται επίσης κατά τη διάρκεια των  ανακοινώσεων, οι οποίες πιθανότατα θα γίνουν μακριά από το Μέγαρο Μαξίμου, να μπει και το πλαίσιο ενός νέου νομικού πλαισίου που θα διευκολύνει τις επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα.