Τα «καθαρά» φτερά υδρογόνου της Airbus

Τα «καθαρά» φτερά υδρογόνου της Airbus

Σε μια κίνηση που θα μπορούσε να αλλάξει την αεροπορική βιομηχανία όπως τη γνωρίζουμε για σχεδόν έναν αιώνα, η Airbus παρουσίασε πρωτότυπα σχέδια για αεροπλάνα που θα τροφοδοτούνται αποκλειστικά από υδρογόνο.

Ο κολοσσός της αεροδιαστημικής βιομηχανίας θα αναπτύξει τρία αεροσκάφη, τα οποία παρόλο που μοιάζουν αρκετά με αυτά που διασχίζουν σήμερα τους ουρανούς, θα έχουν σημαντικά μικρότερο αποτύπωμα αερίων του θερμοκηπίου. Η Airbus πιστεύει ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να είναι βιώσιμη και να τεθεί χρήση έως το 2035, μειώνοντας τις εκπομπές ρύπων κατά το ήμισυ.

Πρόκειται για κρίσιμο ποσοστό, καθώς τα εμπορικά αεροσκάφη παρήγαγαν 918 εκατομμύρια μετρικούς τόνους διοξειδίου του άνθρακα το 2018, δηλαδή το 2,4% του συνόλου που εκπέμπεται παγκοσμίως από τη χρήση ορυκτών καυσίμων, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο για τις Καθαρές Μεταφορές (ICCT). Μάλιστα, το τμήμα αεροπορικών μεταφορών των Ηνωμένων Εθνών προβλέπει ότι ο αριθμός αυτός θα τριπλασιαστεί έως το 2050, εάν δεν ληφθούν σήμερα πρωτοβουλίες.
 


Το πρόγραμμα της Airbus με την ονομασία ZEROe, θα δώσει τρία μοντέλα: ένα που θα μοιάζει με τα σημερινά επιβατικά τζετ, ένα ελικοφόρο αεροσκάφος για μικρές διαδρομές και ένα φουτουριστικό σχέδιο – πτέρυγα που παραπέμπει στα βομβαρδιστικά B-2 της αμερικανικής αεροπορίας. Τα πρωτότυπα θα είναι έτοιμα σε 15 χρόνια, δηλαδή θα κάνουν την παρθενική τους πτήση το 2035, και ανάλογα με το σχέδιο θα μεταφέρουν 100 έως 200 επιβάτες.

Σε ό,τι αφορά τη χρήση υδρογόνου ως καύσιμο υπάρχουν δύο προσεγγίσεις: χρήση υδρογόνου σε υγρή μορφή και κυψέλες καυσίμου υδρογόνου. Τα πρωτότυπα της Airbus υιοθετούν μια υβριδική προσέγγιση που χρησιμοποιεί τροποποιημένους κινητήρες αεριοστροβίλων για την καύση υγρού υδρογόνοu, ενώ οι κυψέλες καυσίμου θα παράγουν την ηλεκτρική ισχύ που χρειάζεται το αεροσκάφος.

Η Airbus τονίζει, πάντως, πως για να καθιερωθεί η χρήση τέτοιων αεροσκαφών θα πρέπει να δημιουργηθούν κατάλληλες υποδομές στα αεροδρόμια για μεταφορά υδρογόνου και ανεφοδιασμό με αυτό, και κατά συνέπεια η στήριξη από τις κυβερνήσεις θα παίξει κρίσιμο ρόλο.