Τα Hedge funds αυξάνουν τις θέσεις short στις εταιρείες εξόρυξης χρυσού

Τα Hedge funds αυξάνουν τις θέσεις short στις εταιρείες εξόρυξης χρυσού

Τα hedge fund αυξάνουν τα short στοιχήματά τους εναντίον μεγάλων εταιρειών εξόρυξης χρυσού, σύμφωνα με καταχωρήσεις που εξέτασε το Reuters, καθώς η διανομή των εμβολίων κατά της COVID-19 περιορίζει τις προσδοκίες για το πολύτιμο μέταλλο έπειτα από μία χρονιά με ρεκόρ κερδών.

Οι τιμές του χρυσού έχουν υποχωρήσει από τα ρεκόρ του περασμένου έτους, όταν είχαν ξεπεράσει και τα 2.000 δολάρια ανά ουγγιά, καθώς εμβόλια που αναπτύχθηκαν κατά του κορονοϊού επανάφεραν το επενδυτικό ενδιαφέρον σε περιουσιακά στοιχεία που αποδίδουν καλά σε περιόδους οικονομικής ανάπτυξης.

«Παρόλο που με καμία έννοια δεν έχουμε ξεπεράσει ακόμα τις δυσκολίες, όπως το βλέπουμε, το φως στο τέλος της σήραγγας σημαίνει ότι οι αγορές χρυσού θα αρχίσουν να βλέπουν μια αντιστροφή των τάσεων που υπήρξαν αρκετά υπερβολικές κατά τη διάρκεια του 2020», ανέφεραν χαρακτηριστικά αναλυτές της Royal Bank of Canada τον περασμένο μήνα.

Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε, η τράπεζα έκοψε την πρόβλεψή της για το χρυσό το 2021 στα 1.810 δολάρια ανά ουγγιά από τα 1.893 δολάρια.

Παράλληλα, στο δεύτερο μισό του περασμένου μήνα οι short συναλλαγές για την Barrick Gold αυξήθηκαν στο 24,8% του συνολικού τους όγκου, από το περίπου 14,9% που ήταν πρώτο μισό του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με καταχωρήσεις που εξέτασε το πρακτορείο Reuters.

Η Newmont Corp είδε αντίστοιχα αύξηση στο 11,4%, από το 8,8% κατά την ίδια περίοδο, ενώ οι συναλλαγές για την Kinross Gold αυξήθηκαν στο 20,6% από το 18,2%, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία.

Τα Hedge funds είθισται να αξιοποιούν την πρακτική του short-selling δανειζόμενα μία μετοχή από έναν θεσμικό επενδυτή, όπως τα συνταξιοδοτικά ταμεία, την οποία δίνουν πίσω σε χαμηλότερη τιμή όταν πέσει η αξία των μετοχών, κερδίζοντας τη διαφορά.

Στον αντίποδα βέβαια, όπως σημειώνει το Reuters, η επιβολή αυστηρότερων περιορισμών και lockdown για την καταπολέμηση μιας νέας μετάλλαξης του κορονοϊού σε συνδυασμό με τη μεγάλη αύξηση του δημόσιου χρέους, θα μπορούσαν να δώσουν νέα ώθηση στον χρυσό.

Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε τα στοιχήματα short εναντίον της Yamana Gold μειώθηκαν στο 17,7% από το 25,7%, ενώ αντίστοιχα για την Alamos Gold μειώθηκαν στο 19,5% από το 21,9%. Ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή spot του χρυσού ανήλθε σε υψηλά δύο μηνών χτες, Δευτέρα.

«Η ιστορία μάς έλεγε πάντα να κατέχουμε χρυσό όταν οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν τον έλεγχο», επισημαίνει ο Τζόζεφ Μπόσκοβιτς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Old West Investment Management στο Λος Άντζελες.