Τα φαντάσματα της αποτυχίας κυνηγούν τη Γιουβέντους

Τα φαντάσματα της αποτυχίας κυνηγούν τη Γιουβέντους

Ενα φάντασμα πλανάται πάνω από την Κοντινάσα, όπου βρίσκεται το προπονητικό κέντρο της Γιουβέντους στο Τορίνο. Προκαλεί εφιάλτες στη διοίκηση και στον προπονητή, Αντρέα Πίρλο. Είναι το στοιχείο της ολικής καταστροφής, δηλαδή της αποτυχίας να παίξει στους ομίλους του Champions League της επόμενης σεζόν – το οποίο αν μη τι άλλο είναι τραγική ειρωνεία αν αναλογιστεί κανείς το ρόλο που έπαιξε ο πρόεδρος της «Βέκια Σινιόρα», Αντρέα Ανιέλι, στην ίδρυση της Super League.

H βαθμολογία λέει πως η Γιουβέντους είναι με 66 βαθμούς, αλλά επειδή έχει καλύτερη διαφορά τερμάτων από τη Μίλαν (επίσης 66 βαθμούς), ενώ είναι χειρότερη από την 3η Νάπολι (66 βαθμούς κι αυτή). Εδώ και καιρό έχει χάσει κάθε ελπίδα κατάκτησης του πρωταθλήματος. Το μόνο που θα σώσει την σεζόν της είναι να τερματίσει εντός 4άδας και να πάρει το Κύπελλο Ιταλίας κόντρα στην Αταλάντα, η οποία αυτή την εποχή πηγαίνει... τρένο.

Οι «μπιανκονέρι» από τον αποκλεισμό τους από την Πόρτο στο Champions League και μετά έχουν πάρει την κάτω βόλτα. Η πτωτική τάση τους δεν προσφέρει καμία χαραμάδα αισιοδοξίας. Το πρόγραμμα είναι πολύ δύσκολο: Ουντινέζε – Γιουβέντους, Γιουβέντους – Μίλαν, Σασουόλο – Γιουβέντους, Γιουβέντους – Ιντερ και Μπολόνια – Γιουβέντους. Οι παράγοντες έχουν φτάσει σε σημείο που σκέφτονται σοβαρά το ενδεχόμενο απόλυσης του προπονητή Αντρέα Πίρλο, σε περίπτωση που η ομάδα δεν νικήσει την Ουντινέζε την Κυριακή, παρόλο που πριν μερικές ημέρες ο αθλητικός διευθυντής, Φάμπιο Παράτιτσι, τόνισε δημοσίως πως θα τον κρατήσουν και την επόμενη σεζόν αν εξασφαλίσει την συμμετοχή στο Champions League. Πιθανότερος αντικαταστάτης του είναι ο πρώην κόουτς του ΠΑΟΚ και νυν βοηθός του, Ιγκόρ Τούντορ. Αλλωστε, το Champions League δεν είναι απαραίτητο για λόγους πρεστίζ ή και αθλητικούς, μα κυρίως οικονομικούς. Η Γιουβέντους βρίσκεται σε δραματική οικονομική κατάσταση.

Η διοίκηση, επιπλέον, βλέπει τους παίκτες αδιάφορους. Σε πολλούς απ' αυτούς έχει μπει πωλητήριο και σύμφωνα με τα ιταλικά και τα ισπανικά ΜΜΕ ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι διαθέσιμος. Αμείβεται με 31 εκατομμύρια ευρώ «καθαρά» τον χρόνο από τη Γιουβέντους. Στον σύλλογο, ελπίζουν ο ατζέντης του Ζορζ Μέντες να τους πάει κάποια πρόταση το καλοκαίρι με την Παρί Σεν Ζερμέν να παρακολουθεί εξ αποστάσεως τις εξελίξεις, ενώ και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα μπορούσε να ενδιαφερθεί υπό προϋποθέσεις αφού του έκλεισε την πόρτα της επιστροφής στη Ρεάλ Μαδρίτης, ο πρόεδρός της Φλορεντίνο Πέρεθ. Χωρίς Champions League, ο Πορτογάλος θα είναι πολύ δύσκολο να μείνει στο Τορίνο.