Tα επόμενα βήματα στις αγορές μετά το 5ετές ομόλογο

Tα επόμενα βήματα στις αγορές μετά το 5ετές ομόλογο

Και μετά την έκδοση του νέου 5ετούς ομολόγου που συνοδεύτηκε από ακόμη ένα ιστορικό ρεκόρ -ποτέ στην ιστορία δεν έχει εκδοθεί ελληνικό ομόλογο με κόστος της τάξεως του 0,172%- τι;

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ήδη έτοιμο το σχέδιο επιστροφής στην «κανονικότητα» και όσον αφορά στο θέμα διαχείρισης του δημοσίου χρέους. Βραχυπρόθεσμα -δηλαδή στο βάθος των επόμενων μηνών- οι εκδόσεις χρέους θα συνεχιστούν.

Μέχρι το καλοκαίρι αναμένεται να έχει ανοίξει εκ νέου το 10ετές του περασμένου Ιουνίου ενώ είναι πιθανή και μια 5η έκδοση μέχρι το τέλος του χρόνου (σ.σ μετά το χθεσινό 5ετές είχαν προηγηθεί δύο εκδόσεις ομολόγων και ένα placement το οποίο καλύφθηκε από τις ελληνικές τράπεζες.

Αν συμπεριληφθούν και τα περίπου 2,5 δισ. ευρώ που θα δανειστούμε μέσω του προγράμματος SURE αλλά και τα χρήματα που θα έρθουν φέτος υπό μορφή δανείου από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο συνολικός φρέσκος δανεισμός θα φτάσει στα 20 δισ. ευρώ.

Όσο για το χρέος, θα αναρριχηθεί στα 352,5 δισ. ευρώ με τον ΟΔΔΗΧ να διατηρεί μέχρι το τέλος του έτους το πλεονέκτημα των υψηλών ταμειακών διαθεσίμων τα οποία θα παραμείνουν στην περιοχή των 27-29 δισ. ευρώ μέχρι το κλείσιμο της χρονιάς.

Και από το 2022 και μετά; Ουσιαστικά, από το νέο έτος θα ενεργοποιηθεί το σχέδιο επιστροφής στην κανονικότητα. Στόχος, η αναρρίχηση του χρέους στο 205% του ΑΕΠ να αποτελέσει μια «παρένθεση».

Σταδιακά από το 2022 και μετά, θα μπει σε εφαρμογή το σχέδιο ταχείας αποκλιμάκωσης του χρέους ώστε αυτό να μειωθεί στο 166% του ΑΕΠ, δηλαδή κατά 40 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε μόλις μια 3ετία. Ποια είναι τα βασικά συστατικά αυτού σχεδίου;

1. Θα συνεχιστούν οι κινήσεις αναχρηματοδότησης ώστε να διασφαλιστεί ότι οι τόκοι θα παραμείνουν στα εξαιρετικά χαμηλά σημερινά επίπεδα. Με 5-5,5 δισ. ευρώ τον χρόνο, διασφαλίζεται η εξυπηρέτηση του χρέους. Αυτό το ποσό αντιστοιχεί σήμερα στο 3% του ΑΕΠ (περίπου) ωστόσο με την ανάπτυξη των ετών, σύντομα η αναλογία θα πέσει κάτω από το 2,5%.

Αυτό σημαίνει ότι με λογικά πρωτογενή πλεονάσματα θα μπορούν να καλυφθούν οι τόκοι και να σταματήσει να αυξάνει το χρέος σε απόλυτο ποσό. Μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα δούμε και άλλες κινήσεις αντίστοιχες με την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ. Ακριβά τμήματα του χρέους θα αποπληρωθούν κατά προτεραιότητα ενώ ίδιος στόχος υπάρχει και για τα διμερή δάνεια με τις χώρες της Ευρωζώνης που συνήφθησαν στο πλαίσιο του 1ου μνημονίου.

2. Η δεύτερη μεγάλη κίνηση θα γίνει μετά τη διασφάλιση της επενδυτικής βαθμίδας κάτι που χρονικά τοποθετείται στο τέλος του 2022 ή στις αρχές του 2023. Επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα σημαίνει ότι δε θα υπάρχει αναγκαιότητα να διαφυλάσσονται ταμειακά διαθέσιμα στην άκρη ύψους 30 δισ. ευρώ. Διότι αυτά, ακόμη και με το σημερινό χαμηλό κόστος δανεισμού της τάξεως του 1,5%, «κοστίζουν» περί τα 500 εκατ. ευρώ.

Είναι το «εισιτήριο» που πληρώνει η χώρα για να κρατά ανοικτή την πρόσβαση στις αγορές και τις αποδόσεις των ομολόγων στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Μέσα στο 2023 και στο 2024, θα διατεθούν πάνω από 15 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή χρέους ώστε το χρέος, στο τέλος του 2024 να περιοριστεί και πάλι κάτω από τα 340 δισ. ευρώ. Αυτό, με δεδομένο ότι μέχρι τότε το ΑΕΠ μπορεί να έχει φτάσει στα 200 δισ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα ρίξει την αναλογία του χρέους στο 166% του ΑΕΠ.