Τα επόμενα βήματα για τον διορισμό της «εκλεκτής» του Τραμπ στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ

Τα επόμενα βήματα για τον διορισμό της «εκλεκτής» του Τραμπ στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ
Ντόναλντ Τραμπ και Ειμι Κόνει Μπάρετ στον Λευκό Οίκο
APImages

Αυτός είναι ο τρίτος μου διορισμός (στο Ανώτατο Δικαστήριο) και είναι μια υπέροχη στιγμή», είπε ο Τραμπ από τους κήπους του Λευκού Οίκου. «Απόψε, έχω την τιμή να διορίσω μια από τις πιο λαμπρές και ταλαντούχες νομικούς της χώρας στο Ανώτατο Δικαστήριο», συμπλήρωσε, τονίζοντας την «ακλόνητη πίστη» του στο Σύνταγμα. «Θα είσαι φανταστική», είπε, απευθυνόμενος στην συντηρητική δικαστίνα Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ, που στεκόταν στο πλευρό του Ρεπουμπλικάνου προέδρου.

«Αγαπώ τις Ηνωμένες Πολιτείες και αγαπώ το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών», ανέφερε η Μπάρετ σε σύντομη δήλωσή της, αποτίοντας φόρο τιμής στην Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, την εμβληματική εκπρόσωπο του κινήματος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που πέθανε στις 18 Σεπτεμβρίου σε ηλικία 87 ετών και την οποία η Μπάρετ καλείται να αντικαταστήσει. «Κέρδισε τον θαυμασμό των γυναικών σε όλη τη χώρα και σε όλο τον κόσμο», είπε.

Η Μπάρετ, διορίστηκε από τον Τραμπ στο 7ο Αμερικανικό Εφετείο του Σικάγο το 2017 και είναι γνωστή για τις συντηρητικές θρησκευτικές απόψεις της. Αξίζει να σημειωθεί ότι τότε η Μπάρετ είχε λάβει τις θετικές ψήφους τριών Δημοκρατικών Γερουσιαστών. Υπενθυμίζεται πως οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου έχουν ισόβια θητεία.

Η 48χρονη δικαστής είχε προηγουμένως διατελέσει βοηθός του συντηρητικού δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου Άντονι Σκαλία, ο οποίος πέθανε το 2016. Τότε, οι Ρεπουμπλικανοί, οι οποίοι ήλεγχαν το Κογκρέσο, δεν είχαν επιτρέψει στον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να διορίσει εκλεκτό του, τονίζοντας ότι μόνον ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα ήταν νομιμοποιημένος να προβεί στον διορισμό.

Η προεδρική επιλογή αναμένεται να επικυρωθεί γρήγορα από τη Γερουσία. Οι ακροάσεις πρόκειται να ξεκινήσουν στις 12 Οκτωβρίου, και η ψηφοφορία αναμένεται στα τέλη Οκτωβρίου, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Βάσει του πρωτοκόλλου, η διαδικασία μεταφέρεται τώρα στην Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Γερουσίας, υπό την προεδρία του στενού συμμάχου του Τραμπ, γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ. Η επιτροπή είναι επιφορτισμένη με τη διερεύνηση του ιστορικού και των προσόντων οποιουδήποτε/οποιασδήποτε υποψηφίου.

Μετά την ψηφοφορία στην Επιτροπή, όπου οι Ρεπουμπλικανοί έχουν πλειοψηφία, η διαδικασία μεταφέρεται στην ολομέλεια της Γερουσίας όπου επίσης υπάρχει ρεπουμπλικανική πλειοψηφία 53-47. Σημειώνεται ότι μόνο δύο γερουσιαστές του κυβερνώντος κόμματος, η Λίζα Μαρκάουσκι και η Σούζαν Κόλινς έχουν αντιταχθεί δημοσίως στην προσπάθεια Τραμπ να καλύψει την κενή θέση στο Ανώτατο Δικαστήριο μετά τον θάνατο της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ. Ο Μιτ Ρομνει που θεωρούνταν αμφιταλαντευόμενος, δήλωσε προ ημερών ότι δεν θα φέρει αντίθεση. 

Ιστορικά, ο μέσος αριθμός ημερών από τον προεδρικό ορισμό υποψηφίου έως την τελική ψηφοφορία στη Γερουσία είναι περίπου 70, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου. Ωστόσο, ο χρόνος από τον διορισμό της Γκίνσμπεργκ έως την επικύρωση ήταν μόλις 42 ημέρες.

Αν η Γερουσία εγκρίνει, όπως αναμένεται, την εκλεκτή του Τραμπ, θα δώσει στους συντηρητικούς μια επιβλητική πλειοψηφία 6-3 στο Δικαστήριο σε μια εποχή έντονων πολιτικών διχασμών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οργανώσεις προάσπισης του δικαιώματος στην άμβλωση εκφράζουν ανησυχίες ότι ως μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου η Μπάρετ μπορεί να βοηθήσει στην ανατροπή της Roe v. Wade του 1973, της απόφασης σταθμού του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που νομιμοποίησε την άμβλωση σε εθνικό επίπεδο.