7ος χρόνος, ημέρα 2152η
Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2021

Τα ellinikahoaxes διαψεύδουν τον Αλ. Τσίπρα: Όχι, η Ελλάδα δεν είναι πρώτη στους θανάτους στην ΕΕ

Τα ellinikahoaxes διαψεύδουν τον Αλ. Τσίπρα: Όχι, η Ελλάδα δεν είναι πρώτη στους θανάτους στην ΕΕ

Την τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, ότι η χώρα μας κατέχει το αρνητικό ρεκόρ θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού σε όλη την Ευρώπη, διαψεύδει παραθέτοντας σχετικά στοιχεία η ιστοσελίδα ellinikahoaxes.gr.

Τα ellinikahoaxes.gr επικαλούνται άρθρο της efsyn.gr σύμφωνα με το οποίο «η Ελλάδα βρίσκεται πρώτη στους θανάτους λόγω COVID-19 στην ΕΕ, αλλά αυτό αποκρύβεται με "στατιστικές αλχημείες"» και υποστηρίζουν πως ο ισχυρισμός είναι ψευδής, οποιαδήποτε κοινή μέτρηση θανάτων και αν χρησιμοποιηθεί.

Υπενθυμίζεται πως ο Αλέξης Τσίπρας, σε δήλωσή του μετά το τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού για τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τα μέτρα του Πάσχα, είχε υιοθετήσει τον εν λόγω ισχυρισμό αναφέροντας: «Μετά από έξι μήνες αποτυχημένου lockdown και την εβδομάδα που η χώρα μας κατέχει το αρνητικό ρεκόρ θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού σε όλη την Ευρώπη, ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να βγει και να μας πει ότι πέτυχε».

Μετά από έλεγχο των στοιχείων και εξέταση σχετικών μετρήσεων, η ιστοσελίδα ellinikahoaxes.gr συμπεραίνει: «Όλες οι κοινές μετρήσεις θανάτων COVID-19, συμπεριλαμβανομένης αυτής που το επίμαχο δημοσίευμα αναφέρει ως «πρωτιά», καταγράφουν τη χώρα μας από την 7η μέχρι και την 23η θέση μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ. Επιπλέον, αντίθετα με τους ισχυρισμούς του δημοσιεύματος, η χρήση στατιστικών μεθόδων είναι απαραίτητη για την ορθή σύγκριση του απολογισμού των νεκρών της πανδημίας μεταξύ χωρών, καθώς παρατηρούνται μεγάλες δημογραφικές διαφορές που καθορίζουν τη θνησιμότητα της πανδημίας».