Τα Χριστούγεννα μπορούν να… περιμένουν - Τα μαθήματα από Πάσχα και καλοκαίρι

Τα Χριστούγεννα μπορούν να… περιμένουν - Τα μαθήματα από Πάσχα και καλοκαίρι

Οι ειδικοί εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί, συνιστώντας αυτοσυγκράτηση και ρεαλισμό. Με την παράταση του lockdown να θεωρείται δεδομένη, ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος δήλωσε σήμερα πως «ό,τι μπορεί να σωθεί θα σωθεί προφανώς, αρκεί να είναι με ασφάλεια όλη η διαδικασία».

Η λέξη - κλειδί έχει να κάνει με την «ασφάλεια» της διαδικασίας που θα ανοίξει έστω και προσωρινά η οικονομία. Και μετά τον Μάιο, άλλωστε, επέστρεψε σταδιακά η καθημερινότητα, με πιο χαλαρούς κανόνες, όμως λίγους μήνες μετά περίμενε τόσο την Ελλάδα, όσο και την υπόλοιπη Ευρώπη ένα πιο άγριο δεύτερο κύμα, με ραγδαία αύξηση θανάτων και νέα lockdowns.

Με 1.714  νεκρούς μέχρι χθες και 549 διασωληνωμένους να δίνουν μάχη, το ερώτημα «πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα φέτος;», ναι μεν ακούγεται επίκαιρο όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, αλλά είναι εκτός πραγματικότητας.

Τα φετινά Χριστούγεννα είναι διαφορετικά. Όπως ήταν το Πάσχα και οι διακοπές. Κι αν δεν βρεθεί ο σωστός τρόπος να ανοίξει η αγορά, όπως όλοι εύλογα επιθυμούν, τότε θα ναρκοθετηθούν και το επόμενο Πάσχα, τα επόμενα Χριστούγεννα... Ο κορονοϊός, άλλωστε, ήδη φαίνεται να έχει διαμορφώσει την «επόμενη μέρα» για τις ζωές, τις οικονομίες, τις καθημερινότητες, τις… γιορτές και τα πανηγύρια.   

Η επιπέδωση της καμπύλης τις τελευταίες μέρες δεν προκαλεί εφησυχασμό, αφού η πίεση στο σύστημα παραμένει μεγάλη μετά από lockdown 17 ημερών. Σήμερα το πρωί ο κ. Πέτσας ξεκαθάρισε πως δεν είναι ρεαλιστικό το ενδεχόμενο άρσης του lockdown την 1η Δεκεμβρίου, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να παραμένει υψηλό στη χώρα μας.

Στην ίδια περίπου κατάσταση βρίσκεται και η υπόλοιπη Ευρώπη, με τις κυβερνήσεις να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για μια προσωρινή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων ώστε «τα Χριστούγεννα να είναι, κατά το δυνατόν, ομαλότερα». Για μια ανάσα στην πληττόμενη οικονομία και τόνωση της ψυχολογίας του κόσμου.

Τα Χριστούγεννα, όμως, μπορούν να… περιμένουν. Δεν θα γινόταν έτσι κι αλλιώς να είναι τόσο γιορτινά, τόσο λαμπερά, τόσο ανέμελα όταν όλη η ανθρωπότητα παλεύει με ένα θηρίο που ως τώρα μοιάζει ανίκητο.

Διαβάστε ακόμα: 

- Δ. Σαρηγιάννης: Άνοιγμα στις γιορτές σημαίνει νέο lockdown μετά την Πρωτοχρονιά

- Μακρύς ο οδικός χάρτης για σταδιακή άρση των μέτρων - Τι εξετάζεται για τα Χριστούγεννα