Tα blues του στασιμοπληθωρισμού κυριαρχούν στην ψυχολογία των αγορών

Tα blues του στασιμοπληθωρισμού κυριαρχούν στην ψυχολογία των αγορών

Ακόμη και σε σύγκριση με τα συντηρητικά στάνταρντ των παγκόσμιων οργανισμών, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι γνωστό για τις προσεκτικές του προβλέψεις.

Όταν το ΔΝΤ αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την οικονομική ανάπτυξη το 2021, όπως έκανε την Τρίτη, σχολιάζοντας ότι μεγαλώνουν οι ανησυχίες του για την εμπέδωση των πληθωριστικών πιέσεων, είναι λογικό οι αγορές να μη μένουν αδιάφορες.

Κατανοητή λοιπόν η νευρικότητα πριν την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, στοιχεία στα οποία θα εστιάσουν οι αγορές σήμερα.

Ήδη τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στην αγορά παραγώγων είναι στο κόκκινο και στις αγορές ομολόγων η καμπύλη αποδόσεων έχει ανοδική κλίση στο πιο βραχυπρόθεσμο κομμάτι της.

Οι εντεινόμενες ανησυχίες για στασιμοπληθωρισμό δείχνουν πως οι κίνδυνοι από τα νέα στοιχεία δεν είναι συμμετρικοί. Υψηλότερος πληθωρισμός από τη μέση εκτίμηση του 0,3% μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη αντίδραση στις αγορές από ό,τι μια μικρή απόκλιση από τη μέση πρόβλεψη.

Κατά κάποιο τρόπο οι αγορές φαίνεται ότι θέλουν να τεστάρουν τις κεντρικές τράπεζες, αν μπλοφάρουν δηλαδή με το αφήγημα τους πως η έξαρση του πληθωρισμού είναι παροδικό φαινόμενο.

Οι αγορές στις ανεπτυγμένες χώρες την τελευταία εβδομάδα κινούνται επιθετικά, προεξοφλώντας άνοδο των επιτοκίων.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Deutsche Bank, για πρώτη φορά από τον Ιούνιο η πανδημία COVID δεν θεωρείται πλέον ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις αγορές. Τη θέση αυτή έχει κλέψει η άνοδος του πληθωρισμού και των ομολογιακών αποδόσεων.

Η παγκόσμια χρηματιστηριακή αγορά δεν απέχει πολύ από τα χαμηλά του Μαΐου ενώ η μεταβλητότητα στην αγορά ισοτιμιών βαδίζει προς τα υψηλά της φετινής χρονιάς.

Η πρόσφατη άνοδος των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ έχει σταματήσει προς το παρόν ενώ το δολάριο έχει το πόδι του στο γκάζι έναντι των κυριότερων νομισμάτων.

Σήμερα αρχίζει και ο κύκλος ανακοινώσεων αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου, με πρώτη την JPMorgan από τις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες.

Οι τράπεζες των ΗΠΑ είχαν εντυπωσιακές επιδόσεις μέχρι το πρώτο εξάμηνο φέτος και οι μετοχές τους σημείωσαν υπεραπόδοση σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά. Η προσοχή των επενδυτών θα είναι στραμμένη στο guidance των διοικήσεων και στις προοπτικές.