Τα βιομηχανικά μέταλλα τρέχουν από ρεκόρ σε ρεκόρ, πότε θα ακολουθήσει το ασήμι;

Τα βιομηχανικά μέταλλα τρέχουν από ρεκόρ σε ρεκόρ, πότε θα ακολουθήσει το ασήμι;

Σχεδόν καθημερινά τις τελευταίες εβδομάδες, βλέπουμε τις τιμές των πιο σημαντικών βιομηχανικών μετάλλων να σημειώνουν νέα υψηλά. Ο χαλκός βρίσκεται πλέον σε ιστορικά υψηλά, έχοντας ξεπεράσει ακόμα και τα ψηλά του 2011.

Χθες Δευτέρα πλησίασε πολύ κοντά στα 4,90 δολάρια/λίβρα, πριν σημειώσει μία μικρή διόρθωση προς τα 4,7. Η άνοδος από την αρχή του χρόνου είναι περίπου 35%, και σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές της Wall Street, το πιθανότερο είναι πως θα συνεχιστεί και αρκετοί από αυτούς αρχίζουν να μιλάνε για προσέγγιση των 6 δολαρίων μέσα στο 2021.

Αν ο χαλκός καταφέρει να μην πέσει κάτω από τα 4,5 δολάρια/λίβρα, δηλαδή τα ψηλά του 2011, δεν αποκλείεται να δούμε αυτές τις πολύ αισιόδοξες προβλέψεις να επαληθεύονται. Παρόμοια εικόνα παρατηρείται και στις τιμές του σιδηρομεταλλεύματος και άλλων βιομηχανικών μετάλλων.

Η αιτία είναι η έντονη ζήτηση λόγω της συντονισμένης οικονομικής ανάκαμψης στις περισσότερες χώρες του κόσμου, σε συνδυασμό με την απροθυμία (ή καλύτερα τον φόβο) των μεγάλων μεταλλευτικών επιχειρήσεων να προχωρήσουν στην αύξηση της παραγωγής τους και με την σχετική αδυναμία του αμερικανικού δολαρίου.

Τι σχέση έχουν αυτά με το ασήμι; Δεν είναι ένα πολύτιμο μέταλλο; Η απάντηση είναι πως έχουν άμεση σχέση, διότι το ασήμι μπορεί να είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πολύτιμα μέταλλα, ίσως το δεύτερο μετά τον χρυσό, αλλά είναι ταυτόχρονα και βιομηχανικό. Αν εξαιρέσουμε την επενδυτική ζήτηση, που εκφράζεται κυρίως μέσα από την δραστηριότητα των διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων (ETF), περίπου το μισό της ζήτησης για ασήμι έχει σχέση με βιομηχανικές χρήσεις.

Το 20% της βιομηχανικής ζήτησης προέρχεται από την βιομηχανία φωτοβολταϊκών συστημάτων, το 12% περίπου από την αυτοκινητοβιομηχανία με τάση σημαντικής αύξησης λόγω της στροφής προς την ηλεκτροκίνηση, ενώ σημαντικές ποσότητες αργύρου χρησιμοποιούνται σε ηλεκτρονικές και ηλεκτρολογικές εφαρμογές. Η αύξηση της βιομηχανικής δραστηριότητας στην οποία βασίζεται και η άνοδος των τιμών των άλλων μετάλλων, αφορά προφανώς και το ασήμι.

Η τιμή του όμως δεν ακολουθεί την εξαιρετική πορεία του χαλκού, του σιδηρομεταλλεύματος, του ψευδαργύρου και των άλλων βασικών μετάλλων. Αντίθετα, τείνει να ακολουθεί περισσότερο την πορεία του χρυσού, ο οποίος τους τελευταίους μήνες δεν βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, κυρίως λόγω των φόβων για εμφάνιση πληθωρισμού και λόγω της σχετικής αύξηση των επιτοκίων των αμερικανικών ομολόγων σε αναμονή της εμφάνισης πληθωριστικών τάσεων.

Όπως είναι γνωστό, τα πολύτιμα μέταλλα ευνοούνται από την διατήρηση πολύ χαμηλών επιτοκίων, αφού τα ίδια δεν αποτελούν πηγή εισοδήματος για τους κατόχους τους, και οποιαδήποτε υποψία για αύξηση των επιτοκίων προκαλεί πτώση των τιμών τους, ιδίως όταν παρατηρείται και ενδυνάμωση του αμερικανικού δολαρίου.

Πριν από λίγο καιρό είχαμε εκτιμήσει (Το ασήμι παραμονεύει στη γωνία, έτοιμο για τη μεγάλη έκπληξη | Liberal Markets) πως η βιομηχανική «πλευρά» του ασημιού θα το βοηθήσει κάποια στιγμή να ξεφύγει από τον σφιχτό εναγκαλισμό του χρυσού και να κινηθεί πιο ανοδικά.

Αν αυτό ίσχυε μία φορά εκείνες τις μέρες, ισχύει ακόμα περισσότερο τώρα, αφού όλα τα βιομηχανικά μέταλλα έχουν σημειώσει σημαντική άνοδο από τότε και η οικονομική/βιομηχανική δραστηριότητα παρουσιάζει σαφή σημάδια ανάκαμψης, ενώ και το δολάριο Η.Π.Α. έχει αρχίσει να δείχνει σημάδια σημαντικής αδυναμίας.

Παρ’ όλα αυτά, το ασήμι βρίσκεται κολλημένο στα ίδια επίπεδα, ανάμεσα από τα 24 και τα 28 δολάρια/ουγγιά και δεν έχει προσπαθήσει ακόμα να ξεφύγει από το πολύ σημαντικό επίπεδο αντίστασης στην περιοχή των 30 δολαρίων/ουγγιά.

Δεν είναι εύκολο να προβλέψουμε πότε και με ποια αφορμή θα αρχίσει η επόμενη ανοδική κίνηση του αργύρου. Είναι βέβαιο πως οι προοπτικές για το ισοζύγιο προσφοράς/ζήτησης δεν έχουν χειροτερέψει τους τελευταίους μήνες, και όπως είπαμε και πριν, τα υπόλοιπα βιομηχανικά μέταλλα συνεχίζουν αδιάκοπα την ανοδική τους πορεία. Όσο τα επιτόκια παραμένουν στα τωρινά χαμηλά επίπεδα, το πιθανότερο είναι πως η βιομηχανική ζήτηση για μέταλλα θα παραμένει ισχυρή. Ίσως χρειάζεται ένα γεγονός/καταλύτης για να επανέλθει το επενδυτικό ενδιαφέρον για το ασήμι.

Τι μπορεί να είναι αυτό; Μπορεί να είναι τα (μακάρι να έλθουν σύντομα) καλά νέα από την πορεία της καταπολέμησης της πανδημίας στην Ινδία, καθώς η ζήτηση από την μεγάλη αυτή χώρα είναι παραδοσιακά πολύ μεγάλη και έχει πληγεί σε σημαντικό βαθμό από την έξαρση της Covid-19.

Μπορεί να είναι η πιθανότατη επικράτηση του αριστερού/σοσιαλιστή υποψηφίου προέδρου του Περού Pedro Castillo στις επικείμενες προεδρικές εκλογές, καθώς στο Περού εξορύσσεται σχεδόν το 15% του αργύρου στον κόσμο και υπάρχουν φόβοι (μάλλον αβάσιμοι πάντως) πως ο Castillo θα «στριμώξει» τις μεταλλευτικές επιχειρήσεις της χώρας. Μπορεί να είναι η αφύπνιση των κινέζων επενδυτών, οι οποίοι τους τελευταίους μήνες δεν είναι πολύ δραστήριοι, αλλά το χρηματιστήριο της Σανγκάης είναι πλέον το μεγαλύτερο, από πλευράς όγκου συναλλαγών, χρηματιστήριο για το ασήμι. Μπορεί να είναι μία ξαφνική επανεμφάνιση των ομάδων του WallStreetBets που είχαν επιτεθεί στο ασήμι στα τέλη του Ιανουαρίου.

Ό,τι και να είναι αυτό, είναι μάλλον θέμα χρόνου να συμβεί, και να δώσει την ώθηση στην τιμή του αργύρου για να ξεπεράσει τα 30 δολάρια/ουγγιά. Αν έχουμε δίκιο, και δούμε την «κατάκτηση» αυτού του επιπέδου, θα ανοίξει ο δρόμος για αρκετά ψηλότερα επίπεδα τιμών και είναι βέβαιο πως το ασήμι θα ξαναβρεθεί στην πρώτη γραμμή των χρηματιστηριακών ειδήσεων και θα δικαιώσει τους υπομονετικούς κατόχους του, όπως και όσους θα έχουν επενδύσει στις μετοχές των αργυρωρυχείων.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.