Τα βαμπίρ του συνδικαλισμού

Τα βαμπίρ του συνδικαλισμού

Η είδηση πέρασε στα «ψιλά» των ιστοσελίδων. Οι συνδικαλιστές του ΕΦΚΑ κατέλαβαν τα γραφεία του οργανισμού στον Πειραιά γιατί είχε χαλάσει εδώ και μέρες ο κλιματισμός, κάτι που παραδέχεται και η διοίκηση του ΕΦΚΑ.

Μάλιστα η διοίκηση στην ανακοίνωσή της σημειώνει πως εδώ και δέκα ημέρες έδωσε εντολή στις τεχνικές υπηρεσίες να επιδιορθώσουν την βλάβη, αλλά για άγνωστους λόγους δεν επιδιορθώθηκε.

Βέβαια, αν αναλογιστούμε τους ρυθμούς με τους οποίους λειτουργεί το Ελληνικό Δημόσιο και μάλιστα μέσα στο καλοκαίρι, δέκα ημέρες δεν είναι μεγάλο χρονικό διάστημα για να επιδιορθωθεί ο κλιματισμός μιας υπηρεσίας. Θα ήταν έκπληξη ευχάριστη αν αποκαθίστατο η βλάβη εντός δέκα ημερών.

Ο κακεντρεχής αναγνώστης θα μιλήσει για Θεία Δίκη. Ταλαιπωρούν οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ τους πολίτες, σειρά τους να ταλαιπωρηθούν και αυτοί από την δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία των τεχνικών υπηρεσιών.

Όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι. Τελικά την ταλαιπωρία την υπέστησαν και πάλι οι πολίτες που, μετά πολλών κόπων και βασάνων, είχαν κλείσει για την Παρασκευή το πολυπόθητο ραντεβού με τον ΕΦΚΑ.

Μάλιστα, πολλές φορές για την ηλεκτρονική διαχείριση του κλεισίματος του ραντεβού επιστρατεύονται τα παιδιά και τα εγγόνια των ενδιαφερομένων.

Είναι νομίζω πράξη δικαιοσύνης να φροντίσει η διοίκηση του ΕΦΚΑ οι ασφαλισμένοι που ταλαιπωρήθηκαν σήμερα με την ματαίωση των ραντεβού, να είναι οι πρώτοι που θα εξυπηρετηθούν από βδομάδα.

Είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα των συνδικαλιστών που διαπαιδαγωγήθηκαν πολιτικά και συνδικαλιστικά με τις πρακτικές της δεκαετίας του 80, η ταλαιπωρία των πολιτών και η περιφρόνηση στην αξιοπρέπειά τους.

Αυτοί είναι τα θύματα στις διεκδικήσεις των συνδικαλιστών. Και αυτές οι πρακτικές επιβιώνουν σχεδόν σαράντα χρόνια, γιατί υπάρχουν τα συνδικαλιστικά βαμπίρ, τα οποία βεβαίως αναπαράγονται.

Πιστεύει κανένας πως η χθεσινή κατάληψη του ΕΦΚΑ Πειραιά από τους συνδικαλιστές είναι άσχετη με την αιφνιδιαστική επίσκεψη του Κωστή Χατζηδάκη σε γραφεία της υπηρεσίας; Ή μήπως δεν σχετίζεται με τις πειθαρχικές διώξεις κατά συναδέλφων των καταληψιών;

Φυσικά και σχετίζονται. Είναι μια επίδειξη δύναμης των συνδικαλιστών που αντιδρούν όχι γιατί …χάλασε το κλιματιστικό, αλλά γιατί ο εποπτεύων υπουργός άλλαξε τους μέχρι τότε νοσηρούς κανόνες του παιχνιδιού.

Και αυτοί με την κατάληψη έδωσαν το παρόν σε μια μάχη εξουσίας που θα έχει συνέχεια, στον βαθμό βέβαια που ο Κωστής Χατζηδάκης δεν υποκύψει σε εκβιαστικές πρακτικές.

Αυτή η κυβέρνηση εκλέχτηκε για να «σπάσει αυγά». Για να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που είχε υποσχεθεί προεκλογικά στους πολίτες. Φαίνεται πως οι περισσότεροι υπουργοί έχουν αντιληφθεί πως οι συγκρούσεις με τους συνδικαλιστές εγγράφονται ως θετικό γεγονός στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας. Το απόστημα σαράντα ετών πρέπει να σπάσει και αυτό το έργο το ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση.

Ο Κωστής Χατζηδάκης είμαι σίγουρος πως δεν θα αδικήσει τους πολίτες που ταλαιπωρήθηκαν χθες από τους συνδικαλιστές, θα εξετάσει γιατί μια βλάβη δεν επιδιορθώθηκε από τις τεχνικές υπηρεσίες επί δέκα μέρες και τέλος θα στείλει το μήνυμα στους συνδικαλιστές πως δεν εκβιάζεται και δεν συμβιβάζεται.