Τα αποκαλυπτήρια του πληθωρισμού για τον Απρίλιο και το σχέδιο βοήθειας για τα ακριβά τρόφιμα

Τα αποκαλυπτήρια του πληθωρισμού για τον Απρίλιο και το σχέδιο βοήθειας για τα ακριβά τρόφιμα

Θα καταγραφεί σήμερα άλλο ένα ρεκόρ των τελευταίων 27 ετών όσον αφορά στο ύψος του πληθωρισμού; Το μεσημέρι η Eurostat ανακοινώνει τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον Απρίλιο για ολόκληρη την Ευρωζώνη και όλα δείχνουν ότι τουλάχιστον στον κλαδικό δείκτη των τροφίμων θα καταγραφεί νέα μεγάλη αύξηση καθώς οι υψηλές τιμές της ενέργειας «σπρώχνουν» πλέον τις τιμές προς τα πάνω σε όλες τις κατηγορίες. Για την Ελλάδα, τα «κακά νέα» θα είναι να δούμε έναν εναρμονισμένο δείκτη - αυτός ανακοινώνεται αύριο - πιο κοντά στο 9% καθώς αυτό θα σηματοδοτήσει νέα αύξηση και του εθνικού δείκτη προς το 10%.

Το ποσοστό ανατίμησης των καυσίμων σε σχέση με πέρυσι, θα είναι και πάλι εκρηκτικό, υπάρχει όμως σοβαρή πιθανότητα να είναι λιγότερο εκρηκτικό από τον Μάρτιο. Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου σταμάτησαν τον Απρίλιο την ξέφρενη πορεία χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι έμειναν σε χαμηλά επίπεδα. Στο πετρέλαιο κίνησης υπήρξε μια ουσιαστική μείωση λόγω και της επιδότησης ενώ η τιμή του ρεύματος φαίνεται να κλείσει περίπου 7-8% χαμηλότερα σε σχέση με τον Μάρτιο. Το φυσικό αέριο από την άλλη έχει «τσιμπήσει» ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης κλείνει στα ύψη και θα δούμε πάλι εντυπωσιακά ποσοστά αύξησης σε λίγες ημέρες που θα ανακοινωθούν τα αναλυτικά στοιχεία.

Η μεγάλη ανησυχία εντοπίζεται πλέον στο τι θα δείξει ο κλαδικός δείκτης των τροφίμων. Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για ένα ποσοστό πολύ κοντά στο διψήφιο τότε η συζήτηση για ανάγκη παρέμβασης από την κυβέρνηση και στο συγκεκριμένο πεδίο θα αναζωπυρωθεί. Το σενάριο της εκτεταμένης μείωσης συντελεστών ΦΠΑ δεν είναι στο τραπέζι λόγω αυξημένου δημοσιονομικού κόστους. Ωστόσο, η στήριξη των φτωχότερων νοικοκυριών με μια «κάρτα τροφίμων» αντίστοιχη με την κάρτα καυσίμων είναι ένα από τα πιθανά σενάρια με τις τελικές όμως αποφάσεις να λαμβάνονται αφού ξεκαθαρίσει πρώτα το τοπίο όσον αφορά στον νούμερο ένα «κίνδυνο» για την τσέπη των καταναλωτών που είναι ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος.

Μέχρι τα μεσάνυχτα ή το αργότερο αύριο, η κυβέρνηση θα έχει καταθέσει στις Βρυξέλλες και το νέο σύμφωνο σταθερότητας. Για τον πληθωρισμό θα προβλέπεται ποσοστό άνω του 5%. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει - και ειδικά αν σήμερα η Eurostat ανακοινώσει εναρμονισμένο πάνω από 8,5%- θα πρέπει να αρχίσει η ταχεία αποκλιμάκωση από το β’ εξάμηνο. Αυτό σε ένα βαθμό θα γίνει αυτόματα ειδικά από τον Σεπτέμβριο και μετά καθώς η σύγκριση θα γίνεται πλέον με τις υψηλές τιμές του Σεπτεμβρίου του 2021. Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι θα έχουν υποχωρήσει οι τιμές. Άλλο πληθωρισμός, άλλο ακρίβεια.