Τα αμερικανικά drones θα φέρουν δεινά στην Ουκρανία - Δεν κλείνουμε το παράθυρο στην Ευρώπη
Κρεμλίνο

Τα αμερικανικά drones θα φέρουν δεινά στην Ουκρανία - Δεν κλείνουμε το παράθυρο στην Ευρώπη

H ρωσική «στρατιωτική επιχείρηση» δεν θα επηρεαστεί από «το σχέδιο των ΗΠΑ να πουλήσουν οπλισμένα drones» στο Κίεβο, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σήμερα Πέμπτη, προειδοποιώντας ωστόσο πως η κίνηση «θα επιφέρει περισσότερα δεινά στην Ουκρανία».

Ως προς την απόφαση της ΕΕ να διακόψει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε ότι η Μόσχα δεν πρόκειται να «πουλήσει το πετρέλαιό της με ζημίες». Νωρίτερα εξάλλου η Ρωσία προειδοποίησε ότι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταργήσει μερικώς το ρωσικό πετρέλαιο πιθανότατα θα αποσταθεροποιήσει τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας, κάνοντας λόγο για «αυτοκαταστροφικό» βήμα που θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ στις Βρυξέλλες.

Τέλος, επιβεβαίωσε την παραίτηση του γαμπρού του Γέλτσιν, τελευταίου ίσως συνδέσμου της σημερινής Ρωσίας με εκείνη του πρόσφατου πολιτικού παρελθόντος και του ανοίγματος προς τη Δύση. Παρόλο που ο ίδιος διαμήνυσε ότι το Κρεμλίνο «δεν σκοπεύει να κλείσει το παράθυρο στην Ευρώπη».

Ερωτηθείς αν οι δύσκολες σχέσεις με την Ευρώπη θα μπορούσαν να γυρίσουν τον χρόνο πίσω στις προσπάθειες του τσάρου, γνωστού ως Μεγάλου Πέτρου, να ανοίξει τη Ρωσία στην Ευρώπη, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου απάντησε: «Δεν σχεδιάζουμε να κλείσουμε τίποτα».

«Οι στόχοι της ειδικής επιχείρησης θα επιτευχθούν»

Παράλληλα, ο Πεσκόφ ανακοίνωσε ότι το σχέδιο των ΗΠΑ να πουλήσουν στην Ουκρανία τέσσερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-1C Grey Eagle που μπορούν να οπλιστούν με πυραύλους Hellfire για χρήση στο πεδίο μάχης κατά της Ρωσίας δεν θα αλλάξει τις παραμέτρους αυτού που η Μόσχα αποκαλεί στρατιωτική επιχείρηση.

«Η παραλαβή όπλων δεν αλλάζει τις παραμέτρους της ειδικής επιχείρησης», είπε ο Πεσκόφ απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους. «Οι στόχοι της θα επιτευχθούν, παρόλο που αυτό θα φέρει περισσότερα δεινά στην Ουκρανία...».

«Καμία πώληση πετρελαίου με ζημία»

Σχετικά με την απόφαση της ΕΕ για μερική παύση στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, ο Πεσκόφ σχολίασε πως «η Ρωσία σίγουρα δεν θα πουλήσει το πετρέλαιό της με ζημίες».

«Οι ροές πετρελαίου ανακατευθύνονται, καθώς η ζήτηση μειώνεται και αυξάνεται σε διαφορετικά μέρη», εξήγησε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Επιβεβαίωσε παραίτηση του γαμπρού του Γέλτσιν

Τέλος, το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε δημοσίευμα του Reuters, σύμφωνα με το οποίο ο Βαλεντίν Γιουμάσεφ, γαμπρός του πρώην Ρώσου ηγέτη Μπόρις Γέλτσιν, παραιτήθηκε από τη θέση του άμισθου συμβούλου του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι πριν από περίπου ένα μήνα σταμάτησε να είναι σύμβουλος σε εθελοντική βάση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Πεσκόφ.

Ο Γιουμάσεφ δεν έπαιζε σημαντικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων ως σύμβουλος του Πούτιν, αλλά αντιπροσώπευε έναν από τους λίγους εναπομείναντες κρίκους που συνέδεαν την κυβέρνηση του σημερινού Ρώσου προέδρου με τη διακυβέρνηση του Γέλτσιν και την περίοδο των φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων, καθώς και του ανοίγματος της Ρωσίας προς τη Δύση.