Τα 50 +1 πράγματα που μάθαμε (και) φέτος από τις αγορές

Τα 50 +1 πράγματα που μάθαμε (και) φέτος από τις αγορές

Πιστοί στο ραντεβού μας και φέτος συγκεντρώνουμε όλη τη γνώση της χρονιάς (ή έστω κάποια από αυτή) σε μια λίστα γεμάτη από γεγονότα, αριθμούς και εξυπνάδες. Πώς να το κάνουμε δηλαδή, μόνο οι άλλοι θα γράφουνε;

1. H αξία ενός αλγόριθμου μπορεί να είναι μεγαλύτερη από την αξία του χρέους μιας ηπείρου.

2. Η απόκτηση μίας μετοχής πάνω από το 33,3% του μετοχικού κεφαλαίου μιας εισηγμένης εταιρίας στην Ελλάδα οδηγεί υποχρεωτικά σε υποβολή δημόσιας πρότασης. Όχι πάντα όμως.

3. Όταν η εφοδιαστική αλυσίδα ζορίζεται, οι εφοπλιστές χαμογελούν. Εκτός και αν έχει φρακάρει το Σουέζ.

4. Η συζήτηση για την επιστροφή στο Εθνικό νόμισμα δεν είναι ταμπού. Ειδικά αν πρόκειται για την Τουρκική λίρα.

5. Η πιο ωραία φράση που ακούστηκε φέτος στην ελληνική αγορά ήταν «κατανομή από τα αδιάθετα».

6. Ο Ηλίας ετοιμάζει το ελληνικό Bloomberg.

7. Ο χρόνος συγγραφής ενός ενημερωτικού δελτίου για μια αύξηση κεφαλαίου είναι αντιστρόφως ανάλογος του συνόλου των κεφαλαίων που αντλούνται. Επίσης, σαββατοκύριακο είναι ο θεωρητικός χρόνος ξεκούρασης που μεσολαβεί ανάμεσα σε δύο εργάσιμες εβδομάδες όταν δεν εκκρεμούν ενημερωτικά δελτία προς έγκριση.

8. Η αξία των μετοχών της συμμετοχής στην Aegean στο χαρτοφυλάκιο της Autohellas αξίζει όσο το 93% του τρέχουσας κεφαλαιοποίησης της Μοτοδυναμικής. Η αξία του real estate της εταιρίας είναι λίγο μεγαλύτερη από την εσωτερική αξία (NAV) της Premia ΑΕΑΠ. Για τις ανάγκες εξυπηρέτησης των πελατών της η εταιρία διαθέτει στόλο 48.000 αυτοκινήτων.

9. Το 2021 ανακηρύχθηκε ως έτος δημιουργικής οικονομίας. Πράγματι, με περισσότερα από 9.000 κρυπτονομίσματα σε κυκλοφορία σφύζουμε από δημιουργικότητα.

10. Ο Αύγουστος είναι μια ήσυχη περίοδος χωρίς ενθουσιασμούς για τις αγορές εκτός αν είναι μέτοχος της Real Consulting.

11. Όταν έχεις καλούς IR μπαίνεις στον MSCI ακόμα και τον Ιούλιο.

12. Ο Βασίλης ψωνίζει μανιωδώς είδη για ψαροντούφεκο, για το οποίο δεν βρίσκει ποτέ χρόνο.

13. Η συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου διαρκεί από τις 10:10 έως τις 17:20. Υπάρχει και μια μικρή version όμως που ξεκινάει από τις 15:30.

14. Το πιο δύσκολο πράγμα όταν επιστρέφεις στο γραφείο από πολύμηνη τηλεργασία είναι να ξαναθυμηθείς τα τηλέφωνα για τα delivery.

15. Η περίοδος αποτελεσμάτων εξακολουθεί να έχει traffic στις τελευταίες ημέρες της προθεσμίας. Κάποιοι δεν θα βάλουν ποτέ μυαλό.

16. Με τόση διακύμανση που είχε η Ελληνική Αγορά από το 2009 έως το 2020, το 2021 φαίνεται σαν περίπατος στον κήπο: 100 μονάδες σε 10 μήνες δεν είναι διακύμανση είναι ακινησία.

17. Καινούργιες λέξεις, καινούργια αρχικά, καινούργιες εμπειρίες: Metaverse, Phygital, NFTs , Fauci Ouchie, TTFs, RRF.

18. Άλλη μια «χαμένη χρονιά» για το Jumbo που μοίρασε μεγαλύτερο μέρισμα από πέρυσι και θα εμφανίσει πάνω από 150 εκατ. ευρώ καθαρή κερδοφορία.

19. Τα κεφάλαια συν τα οργανικά κέρδη που έκαψαν φέτος μέχρι το εννεάμηνο οι ελληνικές τράπεζες για να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι 7,9 δις ευρώ.

20. Τα κεφάλαια που αντλήθηκαν αθροιστικά το 2021 στο ΧΑ για ομόλογα και μετοχές είναι 5,4 δις ευρώ. Με την Αττικής μέσα.

21. Τελικά οι γραφίστες μπορούν να κάνουν καριέρα στα χρηματοοικονομικά και συγκεκριμένα στον ανερχόμενο κλάδο του phishing.

22. H Κίνα παράγει το 29,2% του συνόλου των εκπομπών ρύπων του πλανήτη, δηλαδή 10,4 δις τόνους. Η αξία των εκπομπών είναι σχεδόν 1 τρις. δολάρια για τα οποία δεν υπάρχουν επιβαρύνσεις στη βιομηχανία. Η αμέσως επόμενη χώρα, οι ΗΠΑ, παράγει σχεδόν τις μισές εκπομπές από την Κίνα για τις οποίες επίσης δεν υπάρχουν επιβαρύνσεις. Μαζί με την Ινδία οι τρείς χώρες είναι οι μεγαλύτεροι τζαμπατζήδες ρυπαντές του πλανήτη καθώς τους αναλογεί το 50% των εκπομπών CO2.

23. Σε μια μη πειστική ανοδική αναλαμπή όπως αυτή του 2021 τα 2/3 των μετοχών είχαν απόδοση μεγαλύτερη από αυτή του Γενικού Δείκτη και έδωσαν κέρδη έως και 390%.

24. Το πιο understated γεγονός της χρονιάς ήταν η Γενική Συνέλευση των μετόχων της Προοδευτικής.

25. Με τόσες αλλαγές φέτος στους υπεύθυνους επενδυτικών σχέσεων και στους αναλυτές όταν θα επανεκκινήσουν οι συναντήσεις και οι παρουσιάσεις σε φυσικούς χώρους θα χρειαστεί να φοράμε όλοι καρτελάκια.

26. Όταν πουλήθηκε η Finansbank το 2016 ήταν μια κακή επιλογή. Σήμερα δεν φαίνεται και τόσο κακή.

27. Η Μαίρη ξέρει εξαιρετικό βιολί και συμμετέχει σε ορχήστρα.

28. Πλάκα, πλάκα η Epsilon-Net είναι 5η επιλαχούσα εταιρία για την είσοδο στο δείκτη FTSE-25. Η μετάταξη από την Εναλλακτική Αγορά έγινε πέρυσι το καλοκαίρι.

29. Το σύνολο των ελληνικών καταθέσεων με βάση τα ενοποιημένα στοιχεία για τις συστημικές τράπεζες επέστρεψε πάνω από τα 200 δις ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2021 και αποτελεί τη μεγαλύτερη καταγραφή από το τέλος του 2014. Αντίθετα, το χαρτοφυλάκιο δανείων βρίσκεται σε χαμηλά 17ετίας με ανοικτά υπόλοιπα 133 δις ευρώ.

30. Η αξία των ιδίων μετοχών της Μυτιληναίος σε τρέχουσες αξίες είναι ίση με 118 εκατ. ευρώ, λίγο παραπάνω από όσο αποτιμάται σήμερα όλη η Intrakat.

31. Αν μια οποιαδήποτε ημέρα του Μαΐου ή του Ιουνίου του 2012 επενδύατε στη μετοχή της Quest, η απόδοση σήμερα θα ήταν μεταξύ 2.500% και 3.315%. Αυτό σημαίνει ότι τα 1000 ευρώ θα είχαν γίνει 25.000 ή 33.150 ευρώ σήμερα. Χωρίς τα μερίσματα.

32. Η χρήση δεδομένων αναμένεται να αυξηθεί κατά 10 φορές επιπλέον από το 2020 έως το 2030 φθάνοντας τα 660 zetabytes τα οποία ισοδυναμούν με 610 κινητά τηλέφωνα με χωρητικότητα 128GB για κάθε άνθρωπο στον πλανήτη.

33. Ο Μιχάλης των μικρομεσαίων είναι τενίστας και μάλιστα ανερχόμενος.

34. Τα 400 MW Καφηρέα είναι ότι καλύτερο ετοιμάζει αυτή την περίοδο η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Τα επιπλέον λειτουργικά κέρδη εκτιμώνται σε 65-70 εκατ. ευρώ.

35. Το μαξιλαράκι της ΔΕΗ το 2022 απέναντι στην αύξηση των CO2 λέγεται “πρόβλεψη για την αποκατάσταση λιγνιτικών πεδίων”. Αν δεν φθάσει αυτό υπάρχει και το κέρδος από την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ.

36. To 2022 είναι η τελευταία χρονιά λειτουργίας των πυρηνικών εργοστασίων στη Γερμανία.

37. Η δεύτερη παράταση μόνο για τον Παναθηναϊκό στο μπάσκετ με τη Βίρτους στο Μόναχο πήγε καλά φέτος. Για την Τράπεζα Αττικής ακόμα το «ματς» παίζεται.

38. Ο Κωνσταντίνος έχει αδυναμία στην Κίρα.

39. Σχεδόν 330 εκατομμύρια πολίτες από 10 χώρες δέχθηκαν κυβερνοεπιθέσεις στους λογαριασμούς τους το 2021. Για την επίλυση των προβλημάτων που προκλήθηκαν, χρειάστηκαν 2,7 δισεκατομμύρια ώρες.

40. Ο Νίκος προτιμάει να του κάνουν δώρο ένα bitcoin παρά μια χρυσή λίρα.

41. Στις 7 Σεπτεμβρίου το Ελ-Σαλβαδόρ είναι η πρώτη χώρα που υιοθέτησε το Bitcoin σαν επίσημο εθνικό νόμισμα. Την ημέρα της ανακοίνωσης ακολούθησε sell-off στις τιμές των κρυπτονομισμάτων και βίαιες ταραχές από διαδηλώσεις.

42. Δύο στα εκατό αυτοκίνητα που αγοράστηκαν φέτος στην Ελλάδα είναι ηλεκτρικά. Σε σχέση με το 2020 σε απόλυτα νούμερα το μέγεθος έχει σχεδόν τριπλασιαστεί.

43. Από το υψηλό του 1928 ο S&P-500 χρειάστηκε 9,9 χρόνια για να διπλασιάσει την αριθμητική του τιμή. Από τις 2.000 στις 4.000 μονάδες ο δείκτης χρειάστηκε 6,6 χρόνια. Περισσότεροι επενδυτές, περισσότερη ρευστότητα λιγότερος χρόνος.

44. Ο Θανάσης έμεινε 15 ημέρες στη ΜΕΘ.

45. Ούτε το 2021 είδαμε οριστική και αμετάκλητη δικαστική απόφαση στο θέμα του Κέκρωπα. Η «καθαρογραφή» της απόφασης γίνεται με πένα και μελάνι σουπιάς. Σε πάπυρο. Από ένα τυφλό γέροντα στην Κίνα.

46. Το μεγαλύτερο deal πώλησης στην Ελλάδα είναι ο ΔΕΔΔΗΕ με συνολική επιχειρηματική αξία 2,1 δις ευρώ. Τα στοιχήματα που παίζονται για το 2022 είναι πόσο πάνω από τα 2,5 δις ευρώ θα πάει η ανανέωση της παραχώρησης της Αττική Οδού.

47. Για όσους σκέφτονται να φτιάξουν από την αρχή ένα διυλιστήριο να γνωρίζουν ότι τα πετρελαϊκά αποθέματα θα τελειώσουν σε 15.154 ημέρες από σήμερα (42 χρόνια). Το φυσικό αέριο έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον αφού εκτιμάται ότι σε 57.100 ημέρες θα τελειώσουν τα αποθέματα φυσικού αερίου στον πλανήτη.

48. Παραμονή Χριστουγέννων τα παιδιά λένε τα κάλαντα, οι γονείς κάνουν τα τελευταία ψώνια για το γιορτινό τραπέζι, τα Χρηματιστήρια της Ευρώπης είναι κλειστά και η ΕΥΔΑΠ κάνει Γενική Συνέλευση.

49. Τον επόμενο Δεκέμβριο θα ασχολούμαστε εκτός των άλλων και με το Μουντιάλ στο Κατάρ.

50. Μετά από αρκετό καιρό σκέψης αποφάσισα ότι μου άρεσε το “No time to die”.

50 +1: Το 2022 έχει τρία διπλά και στη μέση μια τρύπα. Προσοχή να μην πέσουμε μέσα.