Τα 4 «αν» για εκλογές το φθινόπωρο, οι εκτιμήσεις για αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες

Τα 4 «αν» για εκλογές το φθινόπωρο, οι εκτιμήσεις για αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες

Πολλά γράφονται και ακόμα περισσότερα λέγονται για το πότε τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα στήσει τις εθνικές κάλπες. Το μόνο δεδομένο αυτή τη στιγμή είναι η δημόσια δήλωση του ότι θα εξαντλήσει την τετραετία. Σε αυτό το πλαίσιο δεν μπορεί κάποιος να μην σημείωσε την αναφορά του στις αρχές της εβδομάδας ότι «τον Ιούλιο αρχίζει ο τέταρτος χρόνος της κυβερνητικής θητείας», κάτι που ερμηνεύθηκε ως έμμεση αναφορά πρόθεσης επίσπευσης των εκλογών, για το φθινόπωρο.

Για να συμβεί όμως κάτι τέτοιο υπάρχουν τέσσερις βασικές προϋποθέσεις:

- Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των πιθανών καλοκαιρινών πυρκαγιών. Είναι δεδομένο ότι η όποια δυσλειτουργία του κρατικού μηχανισμού σε αυτό το θέμα θα πλήξει καίρια το πολιτικό κεφάλαιο της κυβέρνησης και θα μειώσει στο ελάχιστο την πιθανότητα φθινοπωρινών εκλογών. 

- Τα μέτρα στήριξης απέναντι στο τσουνάμι ανατιμήσεων στον τομέα της ενέργειας να αποδώσουν και να στείλουν το μήνυμα στην κοινωνία ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται να μειώσει τη ζημιά που έχει υποστεί η καθημερινότητα του πολίτη από τις αυξήσεις. Πρόκειται για μία διόλου εύκολη προσπάθεια, μια και οι ανατιμήσεις είναι σημαντικές, ειδικά στην βενζίνη και είναι ορατές στον οικογενειακό προϋπολογισμό. 

- Τα έσοδα του τουρισμού που θα μπουν στα δημόσια ταμεία να είναι μεγάλα προκειμένου να αυξηθεί και το περιθώριο περαιτέρω ενισχύσεων του κράτους προς τους πολίτες.

- Η ομαλή διαχείριση της έντασης που καταγράφεται με την Τουρκία. 

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης πλέον «ακούει» την εισήγηση για φθινοπωρινές κάλπες. Κάτι που δεν συνέβαινε μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες. Αυτό μπορεί να μην λέει πολλά στην παρούσα χρονική συγκυρία, όμως είναι εξίσου βέβαιο ότι μετά τον Δεκαπενταύγουστο το συγκεκριμένο στοιχείο μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα. Μέχρι τότε το σίγουρο είναι ότι ο κ.Μητσοτάκης παραμένει θιασώτης της προκήρυξης των εκλογών την άνοιξη του 2023. 

Σε κάθε περίπτωση στο εσωτερικού του Μεγάρου Μαξίμου κυριαρχεί η εκτίμηση ότι από τον Σεπτέμβριο και μετά, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, οι συσχετισμοί θα είναι ακόμα πιο ευνοϊκοί για την κυβέρνηση από ότι καταγράφονται μέχρι σήμερα. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν μία μικρή αύξηση της διαφοράς με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για πρώτη φορά οι έρευνες κοινής γνώμης μετρούν την πρόθεση ψήφου σε ενδεχόμενο πρώτων και δεύτερων εκλογών.

Σε αυτό το ενδεχόμενο η ΝΔ αγγίζει το 35%, χωρίς το κλίμα να έχει φορτιστεί και με τα αναγκαία πάντα εκλογικά διλήμματα να λείπουν. Με αυτό το πλαίσιο οι κυβερνητικές αναλύσεις επισημαίνουν ότι το ενδεχόμενο επίτευξης της αυτοδυναμίας στις δεύτερες κάλπες είναι απολύτως εφικτό.