Τ. Θεοδωρικάκος: Η αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών είναι ζήτημα ελευθερίας και πολιτισμού

Τ. Θεοδωρικάκος: Η αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών είναι ζήτημα ελευθερίας και πολιτισμού

Κάθε μορφή βίας -λεκτική, συναισθηματική, οικονομική, εργασιακή- είναι, απολύτως, καταδικαστέα, όχι επειδή το επιβάλλει κάποιος νόμος, αλλά διότι κρίνεται αναγκαίο, ως ένδειξη σεβασμού προς την ανθρώπινη ελευθερία, υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, κατά το χαιρετισμό του σε ημερίδα για τη βία κατά των γυναικών.

Η επιμορφωτική εκδήλωση με τίτλο «Η βία κατά των Γυναικών: Πρακτικές πρόληψης και αντιμετώπισης στην εποχή της πανδημίας», πραγματοποιήθηκε, σήμερα, διαδικτυακά και διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης (ΙΝ.ΕΠ.) του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Κ.Δ.Δ.Α.).

Ο υπουργός ανέφερε πως το φαινόμενο της έμφυλης βίας οξύνθηκε στο διάστημα της καραντίνας και ότι ο κίνδυνος έχει μεγιστοποιηθεί σε ευάλωτες ομάδες π.χ. προσφύγων, μεταναστών, ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Όσον αφορά στην αντιμετώπιση του προβλήματος εξήγησε πως θα πρέπει να γίνει αντικείμενο φροντίδας και ενημέρωσης στο σύνολο της κοινωνίας με αιχμή τους νέους.

«Είναι πάρα πολύ κρίσιμο», τόνισε, «να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας πέρα από τα στερεότυπα των προηγούμενων γενεών περί ισχυρών φύλων και τη λογική της υποταγής της γυναίκας. Θεωρώ, λοιπόν, ότι οι φορείς, οι οποίοι έχουν τεράστιο ρόλο σε αυτό είναι αυτοί που παρέχουν την εκπαίδευση στα παιδιά μας. Άρα το σύστημα της εκπαίδευσης, η παιδεία, είναι ένας πάρα πολύ κρίσιμος παράγοντας. Πολύ κρίσιμος παράγοντας που μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της έμφυλης βίας είναι και οι εθελοντικές οργανώσεις. Και σε αυτό μπορεί να συμβάλει, καθοριστικά, η αυτοδιοίκηση, η οποία ως θεσμός είναι πιο κοντά στους πολίτες. Μπορεί να αναδείξει το πρόβλημα και να συμβάλει στην αντιμετώπισή του».

Ο υπουργός εξήρε τη δουλειά της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων στο ζήτημα της βίας κατά των γυναικών και αναφέρθηκε στον ειδικό αριθμό 15900 για καταγγελίες και στην εκστρατεία με βασικό σύνθημα: «Μίλα δεν είσαι η μόνη και κυρίως δεν είσαι μόνη».

Τέλος, ο κ. Θεοδωρικάκος απηύθυνε κάλεσμα προς την γενική γραμματέα Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, κ. Μαρία Συρεγγέλα, προκειμένου να δουν από κοινού με ποιον τρόπο το υπουργείο Εσωτερικών μπορεί να στηρίξει ακόμη περισσότερο σχετικές πρωτοβουλίες, σε συνεργασία και με άλλα υπουργεία. «Είναι προφανές ότι όλοι πρέπει να συνεισφέρουμε, να δούμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τη δράση μας σε αυτόν τον τομέα. Είναι θέμα ελευθερίας και πολιτισμού για όλους μας», υπογράμμισε.