Τ. Θεοδωρικάκος: Διαφάνεια και ταχύτητα στην απόδοση ιθαγένειας

Τ. Θεοδωρικάκος: Διαφάνεια και ταχύτητα στην απόδοση ιθαγένειας

Την έκθεση αξιολόγησης των κινδύνων και προτάσεις για ενίσχυση της διαφάνειας στη χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας παρέδωσε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας στο υπουργείο Εσωτερικών, στη βάση μνημονίου που είχε υπογραφεί το προηγούμενο διάστημα. Στόχος του υπουργείου ήταν να υπάρξουν όροι διαφάνειας, ταχύτητας και αντικειμενικότητας στη χορήγηση της ιθαγένειας, ενώ όπως αναφέρθηκε με τις προτάσεις θα διαμορφωθεί μία νέα διοικητική κουλτούρα στο Δημόσιο.

«Όλοι οι πολίτες που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν ελληνική ιθαγένεια πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό θα γίνεται με όρους, επαναλαμβάνω, αντικειμενικότητας, ταχύτητας και απόλυτης διαφάνειας, και επομένως και ισονομίας που είναι ένα βασικό ζητούμενο και στην εποχή μας» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος κατά την παραλαβή της έκθεσης, επισημαίνοντας πως στηρίζεται σε πραγματικά στοιχεία για την εφαρμογή ρεαλιστικών πολιτικών και μεταρρυθμίσεων.

Την έκθεση παρέδωσε ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελος Μπίνης παρουσία του γενικού γραμματέα Ιθαγένειας Αθανάσιου Μπαλέρμπα, ο οποίος είχε συνυπογράψει και το σχετικό μνημόνιο. Ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας επισήμανε ότι η έκθεση είναι ένα καινοτόμο εργαλείο που εισάγεται για πρώτη φορά στο ελληνικό δημόσιο, ενώ ο γενικός γραμματέας Ιθαγένειας υπογράμμισε ότι η Έκθεση ανοίγει νέους δρόμους για το δημόσιο καθώς θεμελιώνει μια νέα διοικητική κουλτούρα.

Κατά την τελετή παράδοσης της έκθεσης έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:

Aθανάσιος Μπαλέρμπας (Γενικός Γραμματέας Ιθαγένειας): «Εκπληρώνεται το μνημόνιο συνεργασίας που είχαμε υπογράψει το Νοέμβριο του 2019 ως Υπουργείο Εσωτερικών διά του υπουργού Εσωτερικών με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ), και παραλαμβάνουμε την έκθεση αξιολόγησης κινδύνων για τη Γενική Γραμματεία Ιθαγένειας, θεωρώντας ότι αυτό θα μας δώσει ένα πολύτιμο εργαλείο για τη χάραξη πολιτικών που αφορούν αυτόν τον κρίσιμο τομέα άσκησης της κρατικής εξουσίας, την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας.

Θεωρούμε κ. Υπουργέ και κ. Μπίνη, ότι αυτή η έκθεση θα θεμελιώσει μία νέα διοικητική κουλτούρα στο Δημόσιο. Έτσι δικαιώνεται η επιλογή του υπουργού Εσωτερικών να είναι η Γενική Γραμματεία Ιθαγένειας ο πρώτος δημόσιος φορέας, ο οποίος θα αξιοποιήσει την τεχνογνωσία και τις μεθόδους της ΕΑΔ. Αυτό ανοίγει νέους δρόμους για το ελληνικό δημόσιο και προσωπικά θεωρώ ότι κάπως έτσι δικαιώνουμε κι αυτούς που έφτιαξαν αυτήν εδώ τη χώρα πριν 200 χρόνια, όταν ήθελαν ένα κράτος σύγχρονο, ευρωπαϊκό, αντάξιο των παραδόσεων και της ιστορίας μας.

Άγγελος Μπίνης (Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας): Ευχαριστούμε πολύ για την ευκαιρία και είναι μεγάλη μας χαρά όλων των στελεχών της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας  να παραδώσουμε σήμερα στον υπουργό Εσωτερικών και τον Γενικό Γραμματέα Ιθαγένειας την πρώτη ολοκληρωμένη έκθεση αξιολόγησης κινδύνων και ευκαιριών για την ενίσχυση των δομών διακυβέρνησης και τη βελτίωση των διαδικασιών που ολοκληρώνει η ΕΑΔ και ειδικότερα η Γενική Διεύθυνση Ακεραιότητας και Λογοδοσίας που αποτελεί τον πυλώνα της πρόληψης για την Αρχή μας. Η έκθεση αυτή εισάγει ένα καινοτόμο εργαλείο για πρώτη φορά στην ελληνική δημόσια διοίκηση, με το οποίο εντοπίζουμε κρίσιμα πεδία πολιτικής, αναλύουμε τις διαδικασίες και τις δομές και προτείνουμε στην πολιτική ηγεσία τεκμηριωμένες δράσεις μεταρρύθμισης με τον σκοπό βελτίωσης τόσο των διαδικασιών και των διαδικασιών και δομών διακυβέρνησης όσο και τον μηχανισμό εποπτείας και ελέγχου της διοικητικής δράσης. Φιλοδοξούμε να αποτελέσει έναν πιλότο και για τους υπόλοιπους δημόσιους φορείς που θα ενστερνιστούν το όραμά μας και θα γίνουν κι αυτοί συνοδοιπόροι σε αυτή την προσπάθεια παραγωγής δημόσιων πολιτικών στηριζόμενων σε πραγματικά  στοιχεία και σε ολοκληρωμένες θέσεις αξιολόγησης. Ευχαριστούμε κ. Υπουργέ.

Τάκης Θεοδωρικάκος (Υπουργός Εσωτερικών): Ένα μήνυμα προς τους πολίτες: Βασική προτεραιότητα του Υπουργείου Εσωτερικών από την πρώτη ημέρα ήταν και είναι η απόδοση ελληνικής ιθαγένειας με όρους αντικειμενικότητας, ταχύτητας και διαφάνειας.

Για τον σκοπό αυτό, κ. επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας είμαστε αποφασισμένοι τα συμπεράσματα, που περιλαμβάνονται στη μελέτη που επεξεργαστήκατε, στη βάση της προγραμματικής σύμβασης που υπογράψαμε από κοινού και με τον κ. Γενικό πριν από περίπου 4,5 μήνες, να αποτελέσουν βασικά σημεία της νομοθέτησης του Υπουργείου Εσωτερικών και είμαστε αποφασισμένοι να τα κάνουμε πράξη. Όλοι οι πολίτες που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν ελληνική ιθαγένεια πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό θα γίνεται με όρους, επαναλαμβάνω, αντικειμενικότητας, ταχύτητας και απόλυτης διαφάνειας, και επομένως και ισονομίας που είναι ένα βασικό ζητούμενο και στην εποχή μας.

Θέλω να σας συγχαρώ για την εργασία που κάνατε. Θέλω να συγχαρώ τα στελέχη της ΕΑΔ και του Υπουργείου Εσωτερικών της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας, για την πολύ σημαντική και ποιοτική δουλειά την οποία θα αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.