Τ. Μέι: Τέλος στην ελεύθερη κυκλοφορία Ευρωπαίων στη Βρετανία μετά το Brexit

Τ. Μέι: Τέλος στην ελεύθερη κυκλοφορία Ευρωπαίων στη Βρετανία μετά το Brexit

Τους νέους κανόνες για τη μετανάστευση στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι θα τεθούν σε εφαρμογή μετά το Brexit, ανακοίνωσε σήμερα η Τερέζα Μέι. Σύμφωνα με τη βρετανίδα πρωθυπουργό προτεραιότητα θα δοθεί στους εξειδικευμένους εργαζόμενους καταργώντας την ελεύθερη κυκλοφορία των Ευρωπαίων πολιτών.

«Όταν θα εγκαταλείψουμε (την Ευρωπαϊκή Ένωση) θα θέσουμε σε ισχύ ένα σύστημα μετανάστευσης που βάζει τέλος μια και καλή στην ελεύθερη κυκλοφορία» των Ευρωπαίων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφερε η Τερέζα Μέι μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC.

Όπως εξήγησε, το κριτήρια του νέου συστήματος θα βασίζονται στις ικανότητες των εργαζομένων και όχι στην προέλευσή τους, ωστόσο διευκρίνισε πως στα πλαίσια μιας μελλοντικής συμφωνίας με την ΕΕ για τις εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών θα περιλαμβάνεται πιθανώς και μια συμφωνία για την «κινητικότητα» εργαζομένων.

Πάντως, σύμφωνα με την Τερέζα Μέι, το «το νέο σύστημα θα επιτρέψει να μειωθεί η μετανάστευση των εργαζομένων με χαμηλή εξειδίκευση», ενώ όπως πρόσθεσε η ίδια θα επαναφέρει τη μετανάστευσης σε βιώσιμα επίπεδα, όπως είχε υποσχεθεί το κόμμα της.

Σημειώνεται ότι η Τερέζα Μέι είχε δεσμευθεί στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2017 να μειώσει την καθαρή μετανάστευση κάτω από 100.000 ανθρώπους τον χρόνο, έναντι των 273.000 που είχαν καταγραφεί το 2016. 

Ερωτηθείσα για αν θα υπάρξουν εξαιρέσεις στο νέο σύστημα, ειδικά για τις βιομηχανίες που έχουν σημαντικές ανάγκες σε ανειδίκευτο εργατικό δυναμικό, η Τερέζα Μέι επισήμανε ότι το σχέδιο θα λάβει μεν υπόψη «τις περαιτέρω ανάγκες της οικονομίας» ωστόσο δεν θα υπάρξουν «πολλές εξαιρέσεις».

Τέλος, σχετικά με την πρόσθετη γραφειοκρατία με την οποία θα έρχονται αντιμέτωποι οι βρετανοί τουρίστες όταν επισκέπτονται τις χώρες της ΕΕ, εξέφρασε την ελπίδα της ότι αυτό θα αντιμετωπιστεί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Φωτογραφία AP