«Το καθεστώς Άσαντ υπεύθυνο για τους πρόσφυγες στα σύνορα»
Ερντογάν σε Πούτιν

«Το καθεστώς Άσαντ υπεύθυνο για τους πρόσφυγες στα σύνορα»

«Η στάση του συριακού καθεστώτος είναι η κύρια υπεύθυνη για το γεγονός πως εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αρχίσει να συσσωρεύονται στα τουρκικά σύνορα» ανέφερε ο Ερντογάν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πούτιν, σύμφωνα με τον υπεύθυνο επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υπεύθυνος επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε στον Πούτιν ότι «το αίμα που έχουν χύσει οι στρατιώτες μας, αποτελεί θέμα εθνικής ασφάλειας για εμάς» και επισήμανε πως οι δυο άνδρες συμφώνησαν πως πρέπει να συναντηθούν το συντομότερο δυνατό, για να συζητήσουν για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Σε ανακοίνωση της Ρωσικής προεδρίας προστίθεται ότι Ερντογάν και Πούτιν αναφέρθηκαν επίσης στην ανάγκη «βελτίωσης της αποτελεσματικότητας» των διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στις στρατιωτικές δυνάμεις των δύο χωρών, καθώς και «λήψης επιπλέον μέτρων» για την εξομάλυνση της κατάστασης. «Συμφωνήθηκε να ενισχυθούν οι διυπουργικές διαβουλεύσεις για το θέμα και να εξετασθεί η δυνατότητα της πραγματοποίησης συνάντησης κορυφής σύντομα», σημειώνει το Κρεμλίνο.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε ότι Ερνογάν και Πούτιν συζήτησαν την εφαρμογή των συμφωνιών γύρω από το Ιντλίμπ, μετά την τελευταία κλιμάκωση της έντασης που προκάλεσαν οι χθεσινές αεροπορικές επιθέσεις του συριακού καθεστώτος, που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 33 Τούρκοι στρατιώτες και να τραυματιστούν δεκάδες ακόμη, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ακόμα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι η Ρωσία και η Τουρκία είναι έτοιμες να συνεχίσουν τον συντονισμό στην επαρχία του Ιντλίμπ, ανέφερε το πρακτορείο. 

Επίσης, τα πρακτορεία Ifax και Ria μετέδωσαν ότι το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι οι Πούτιν και Ερντογάν, αφού εξέφρασαν την σοβαρή τους ανησυχία για την κατάσταση στο Ιντλίμπ, συμφώνησαν ότι χρειάζονται πρόσθετα μέτρα για την «εξομάλυνση της κατάσταση στην βορειοδυτική Συρία».

Το Reuters σημειώνει ότι Τούρκοι και Ρώσοι αξιωματούχοι θα συνεχίσουν να διεξάγουν συνομιλίες για τις εξελίξεις στη συριακή βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ στην Άγκυρα δήλωσε τουρκική διπλωματική πηγή, μετά τον θάνατο 33 Τούρκων στρατιωτών σε αεροπορικές επιδρομές εκεί. Η ίδια πηγή δήλωσε πως οι συνομιλίες θα διεξαχθούν στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, μία ημέρα μετά την ολοκλήρωση ενός προηγούμενου γύρου συνομιλιών χωρίς προφανή συμφωνία.

Επίσης, το πρακτορείο αναφέρει ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μιλήσει με τους ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας, επικαλούμενο δηλώσεις Τούρκου αξιωματούχου, καθώς και ότι ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν δήλωσε, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ότι ο Ερντογάν και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησαν στη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης να συναντηθούν κατ΄ιδίαν το ταχύτερο δυνατό.