Τ. Ερντογάν: Οι ΗΠΑ δεν μας έχουν στηρίξει μέχρι στιγμής στην Ιντλίμπ

Τ. Ερντογάν: Οι ΗΠΑ δεν μας έχουν στηρίξει μέχρι στιγμής στην Ιντλίμπ

Ο τρίτος γύρος των ρωσο-τουρκικών συνομιλιών για την κατάσταση στο Ιντλίμπ ξεκίνησε σήμερα στην Άγκυρα μεταδίδει το πρακτορείο TASS επικαλούμενο το CNN Turk. Σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο οι συνομιλίες άρχισαν μεταξύ των εκπρόσωπών των υπουργείων Άμυνας των δύο χωρών ενώ εν συνεχεία θα συνεχισθούν με μεικτές αντιπροσωπείες.

Νωρίτερα σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε δηλώσει ότι μετά το τέλος των συνομιλιών αναμένει ότι η Άγκυρα και η Μόσχα θα μπορέσουν να πετύχουν ένα σταθερό καθεστώς κατάπαυσης του πυρός στο Ιντλίμπ.

Ακόμη, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ο Ταγίπ Ερντογάν θα έχει συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στις 5 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με το CNN Turk, ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν προσφέρει κάποια στήριξη προς το παρόν στην Τουρκία στο θέμα της Ιντλίμπ και ότι θα πρέπει να ξαναμιλήσει με τον πρόεδρο Τραμπ. 

Η Τουρκία σχεδιάζει να απωθήσει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις από τα στρατιωτικά παρατηρητήρια που έχει δημιουργήσει στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, δήλωσε σήμερα ο Ερντογάν παρά την προώθηση των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία κυβερνητικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Ερντογάν δήλωσε επίσης πως ελπίζει ότι το ζήτημα της χρήσης του εναέριου χώρου της Ιντλίμπ θα επιλυθεί σύντομα. Η Ρωσία ελέγχει τον εναέριο χώρο και βομβαρδίζει καθημερινά τους υποστηριζόμενους από την Τουρκία αντάρτες υποστηρίζοντας την επίθεση των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων.

«Δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω, θα απωθήσουμε το (συριακό) καθεστώς έξω από τα σύνορα που έχουμε ορίσει», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Η προθεσμία που έχουμε δώσει (στο καθεστώς) για να εγκαταλείψει τις ζώνες όπου έχουν περικυκλωθεί τα παρατηρητήριά μας φθάνει στο τέλος της. Σχεδιάζουμε την απελευθέρωση, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, αυτών των παρατηρητηρίων μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων, η Τουρκία δημιούργησε 12 θέσεις παρατηρητηρίου στο Ιντλίμπ μετά τη συμφωνία του 2017 με τη Ρωσία και το Ιράν, αλλά αρκετές τώρα βρίσκονται τώρα πίσω από τις γραμμές της κυβέρνησης της Συρίας.

AP Photo/Burhan Ozbilici