Τ. Ερντογάν κατά ΕΕ: Να μην μπαίνει μπροστά σε Ελλάδα - Κύπρο στην Αν. Μεσόγειο

Τ. Ερντογάν κατά ΕΕ: Να μην μπαίνει μπροστά σε Ελλάδα - Κύπρο στην Αν. Μεσόγειο

«H Τουρκία, με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο, δεν είναι δυνατόν να παραμείνει παρατηρητής των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο από την εξέδρα», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος κατά τη διάρκεια βιντεοσκοπημένης ομιλίας του διαμηνύοντας ότι «δεν θα δεχτεί σχέδια και χάρτες που στοχεύουν να περιορίσουν τη χώρα στις ακτές της στα ανοικτά της Αττάλειας». Επέρριψε δε τις ευθύνες στην Ελλάδα και την ΕΕ για τις εντάσεις στην περιοχή.

Ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε και κατά της ΕΕ υποστηρίζοντας ότι «η Ε.Ε πρέπει να λυτρωθεί από την στρατηγική τύφλωσή της το συντομότερο δυνατό και δεν πρέπει να επιτρέψει τη χρήση της ως «κεφαλή» στην Ανατολική Μεσόγειο για την ελληνοκυπριακή πλευρά και την Ελλάδα» για να προσθέσει ακολούθως πως: «Έχουμε ξεκαθαρίσει πως δεν θα δεχτούμε χάρτες και σχέδια που θέλουν να μας εγκλωβίσουν στις ακτές μας στην Αττάλεια».

Σημείωσε δε ότι «η Ε.Ε μην χρησιμοποιήσει την Ελλάδα και τους Ελληνοκύπριους ως αναχαιτιστικό παράγοντα στην ανατολική Μεσόγειο», καθώς και ότι «δεν θα υποκύψουμε σε απειλές και εκβιασμούς και ότι δεν θα επιτρέψουμε τον ιμπεριαλιστικό επεκτατισμό, κάνοντας λόγο για προσπάθειες αφαίρεσης των δικαιωμάτων της Τουρκίας και «πειρατική νοοτροπία» εναντίον της.

«Πιστεύουμε ότι μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα στη Μεσόγειο όχι αποκλείοντας ο ένας τον άλλον, αλλά φέρνοντας όλους τους παράγοντες της περιοχής κοντά στο ίδιο τραπέζι, συμπλήρωσε ο Ερντογάν και επανέλαβε την πρότασή του «να διοργανώσουμε ένα συνέδριο στο οποίο θα συμμετέχουν όλες οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και οι Τουρκοκύπριοι στο ίδιο τραπέζι».

Και συνέχισε λέγοντας: «Ζητώ από όλες τις χώρες που είναι οι γείτονές μας στη Μεσόγειο και ιδίως την Ελλάδα να σταματήσουν να βλέπουν αυτό το ζήτημα (Ανατολική Μεσόγειος) ως "παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος"».

«Η χώρα μας ποτέ δεν ήταν στο πλευρό της έντασης στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά μάλλον με την ειρήνη, τη συνεργασία, τη δικαιοσύνη και την εδραίωση της δικαιοσύνης», κατέληξε, μεταξύ άλλων.