Τ. Ερντογάν: «Η Ελλάδα σταδιακά αποδέχεται το καθεστώς μας στη Μεσόγειο»

Τ. Ερντογάν: «Η Ελλάδα σταδιακά αποδέχεται το καθεστώς μας στη Μεσόγειο»

Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε ένα διπλωματικό αγώνα προκειμένου να ακυρώσει τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκία στη Μεσόγειο και τις αξιώσεις της από το παράνομο μνημόνιο με την Λιβύη, ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζει ότι με την «αποφασιστική στάση» της χώρας του «η Ελλάδα αποδέχεται σταδιακά το καθεστώς που έχουμε επιβάλει στη Μεσόγειο».

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το τουρκικό δίκτυο TRT, αναφερόμενος στο παράνομο μνημόνιο της Τουρκίας με τη Λιβύης που καθορίζει τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες των δύο χωρών, ο πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι «μετά τη συμφωνία με τη Λιβύη στη Μεσόγειο, αλλάζουμε σταδιακά τις ισορροπίες προς όφελος της χώρας μας».

«Η ΕΕ δεν έχει δικαιοδοσία στη Λιβύη», συνέχισε, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει πεδίο ανταγωνισμού είτε στη θάλασσα είτε στη στεριά». Προχωρώντας ακόμα περισσότερο, στο σημείο αυτό ο τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι «χάρη στην αποφασιστική στάση μας στο θέμα, το καθεστώς που κηρύξαμε στη Μεσόγειο σταδιακά γίνεται αποδεκτό από όλες τις εμπλεκόμενες χώρες, ειδικά την Ελλάδα».

«Οι εξελίξεις σε Συρία - Λιβύη θα θερμάνουν και άλλο τη Μεσόγειο»

Νωρίτερα σήμερα, κατά την ίδια ομιλία του, ο τούρκος πρόεδρος είχε κάνει λόγο και για «θερμότερες» εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, καλώντας τον ΟΗΕ να πάρει θέση: «Τα Ηνωμένα Έθνη δεν μπορούν να αδιαφορούν πλέον για όσα συμβαίνουν», τόνισε. 

Ο Ταγίπ Ερντογάν απείλησε ακόμη ότι είναι «θέμα χρόνου» να εξαπολύσει στρατιωτική επιχείρηση στην Ιντλίμπ της Συρίας. Αφού κάλεσε για ακόμη μία φορά τον συριακό στρατό να αποσυρθεί από κάποιες περιοχές στην Ιντλίμπ ως το τέλος του μήνα, ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε  ότι «πρόκειται για τις τελευταίες προειδοποιήσεις μας. Μια επιχείρηση στην Ιντλίμπ είναι θέμα χρόνου».

Αναφερόμενος, δε, στο νέο γεωτρύπανο που αγόρασε η Τουρκία, είπε ότι το Serttao θα φτάσει στη χώρα του τον επόμενο μήνα και θα αρχίσει τις επιχειρήσεις του το 2020, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις για την περιοχή στην οποία θα σταλεί.